Produkter för åderbråck hos Minfot.se

WALK SMOOTHLY

  • Fri frakt från 399kr
  • Snabba leveranser
  • Öppet köp i 14 dagar
  • Fria byten
Priser inkl. moms
VISAR 1-4 (125)1 2 3 ... 32 Sista 100 per sida

Åderbråck

Åderbråck är ett vanligt förekommande problem. Åderbråck kännetecknas av knöliga, blå upphöjningar i huden på benen, och uppstår på grund av att blodådror och vener utvidgas onormalt, till exempel på grund av svaga klaffar i benen eller att venernas kärlväggar blivit slappa. Åderbråck är ett vanligt problem och beror oftast på att klaffarna fungerar sämre eller att väggarna i venerna blir svaga och utvidgar dig. Vilket gör att trycket i venerna ökar och venerna utvidgar dig och blir mer synliga.

Åderbråck drabbar var tredje vuxen och det finns flera orsaker till att åderbråcks uppkomst. Arv, hormoner och graviditet  kan vara bidragande orsaker. Men man kan även få åderbråck som en följd från blodproppar som har suttit benen. Om man har haft åderbråck under en längre tid så kan huden bli öm och klia och ge upphov till värk och svullnad i benen efter exempelvis vid långvarigt stillastirrande eller stillastående. Kvinnor får oftare åderbråck och de flesta åderbråck försvinner inte av sig själv. Förekomst av åderbråck ökar med ålder, men åderbråck kan även drabba yngre personer. Man räknar med att var tredje svensk med stigande ålder får besvär av åderbråck.

Ibland kan man få åderbråck utan att de syns för blotta ögat. Men åderbråck brukar synas som blåaktiga och knöliga upphöjningar i huden. Åderbråck behöver inte heller ge några symtom men de vanligaste är att man blir svullen i benet och att huden runt åderbråcket kliar. Det är även ömt vid beröring. Man kan även uppleva smärta om man står eller går under en längre tid. Många känner även en tyngdkänsla eller spänningskänsla i benet. Det är viktigt att behandla den svullnad som åderbråck kan ge, utan behandling så kan man få en brunaktig missfärgning, eksem eller svårläkta bensår.

Även om åderbråck inte är farligt så kan det ge en ökad risk för bensvullnad, eksem eller bensår. För att förebygga åderbråck bör man undvika att sitta still längre stunder, och man kan tänka på att försöka röra mycket på fötterna. Att använda stödstrumpor med kompression är också ett alternativ, som tack vare sitt tryck och stöd ser till att kärlväggarna inte utvidgas, vilket i sin tur minskar risken för att drabbas av åderbråck. Stödstrumpor kan även användas för att lindra redan befintliga åderbråck. Med en elastisk stödstrumpa som ger ett jämnt tryck kan du även motverka bensvullnaden eftersom strumpan ger stöd så att åderbråcken komprimeras. Därför är det även viktigt att använda stödstrumpor i länge flyg-och bilresor. När man sitter i samma ställning under en längre period trycker sätet mot kärl och nerver i benen, vilket försvårar återflödet av blodet till hjärtat. Trycket gör att vävnadsvätska pressas ut i underbenen och ger en svullnad. Det ger också ett tryck och tyngdkänsla i benen. Om det dessutom är varmt så ökar besvären eftersom värme gör att kärlen öppnas. 

-->