• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Åderbråck

Här hittar du produkter och stödstrumpor som är specifikt designade för att motverka åderbråck och besvär i samband med åderbråck. 

Varför får man åderbråck?
Åderbråck är ett vanligt förekommande problem. Man räknar med att var tredje vuxen får besvär av åderbråck. Kvinnor drabbas vanligtvis oftare och förekomst av åderbråck ökar för det mesta med åldern. Men åderbråck kan även drabba yngre personer. Det finns dock fler orsaker till åderbråcks tillkomst och man kan även få åderbråck som en följd av blodproppar som har suttit i benen. De flesta åderbråck försvinner inte av sig själv och är oftast ofarliga. Har åderbråcken funnits under en längre tid så kan huden bli öm, klia eller ge upphov till värk och svullnad i benen.

VANLIGASTE ORSAKERNA TILL ÅDERBRÅCK.

- Hög ålder
- Övervikt
- Stillasittande
- Ärftlighet
- Hormonförändringar
- Graviditet 
- Dålig blodcirkulation

SYMPTOM VID ÅDERBRÅCK.

- Huden runt åderbråcken kliar
- Tyngdkänsla i benen
- Man får ont om man sitter eller står under en längre tid
-Fötter och anklar svullnar eller ömmar

Åderbrock är ett tecken på att venernas funktion försämrats. Ibland kan man få åderbråck utan att de syns med blotta ögat. Åderbråck behöver inte ge några symtom men de vanligaste är att man blir svullen i benet och att huden runt åderbråcket kliar. Det är även ömt vid beröring eller så kan man även få missfärgad hud på grund av mindre blödningar som kommer från åderbråcken.


VAD INNEBÄR ÅDERBRÅCK?
Åderbråck som även kallas varicer kännetecknas av knöliga och blå upphöjningar i huden på benen. Det är en venös sjukdom och uppstår på grund av att blodådror och vener utvidgas onormalt. Vilket beror på svaga klaffar i benen eller att venernas kärlväggar blivit slappa. Varicer klassificeras i ett C0 till C6 system och används för att bedöma vilken behandling som ger bäst resultat. Systemet går från C0 till C2 som är tecken på ingen till lindrigt åderbråck medan C3 till C6 innefattar mer kraftiga venösa problem som i vissa fall kan leda till operation. Lindrigt åderbråck är ett vanligt problem och beror oftast på att klaffarna fungerar sämre eller att väggarna i venerna blir svaga. Vilket gör att trycket i venerna ökar samt att venerna utvidgar sig och blir mer synliga.

När man sitter i samma ställning under en längre period trycker sätet mot kärl och nerver i benen, vilket försvårar återflödet av blodet till hjärtat. Trycket gör att vävnadsvätska pressas ut i underbenen och ger en svullnad. Det ger också ett tryck samt tyngdkänsla i benen. Är det dessutom varmt så ökar besvären eftersom värme gör att kärlen öppnas.  Även om åderbråck inte är farligt så kan det ge en ökad risk för bensvullnad, eksem eller bensår. Det är viktigt att behandla den svullnad som åderbråck kan ge. Utan behandling så kan man få en brunaktig missfärgning, eksem eller svårläkta bensår.

Vid lindriga åderbråck kan du själv lindra ditt besvär och i vårt sortiment hittar du många färgglada stödstrumpor som livar upp vardagen oavsett vilken tid på året det är. Genom att använda stödstrumpor med kompression och tack vare sitt tryck samt stöd, hjälper det kärlväggarna att inte utvidgas. Vilket i sin tur minskar risken för att drabbas av åderbråck. Stödstrumpor kan användas för att lindra redan befintliga åderbråck. En elastisk stödstrumpa som ger ett jämnt tryck kan du även motverka bensvullnad eftersom strumpan ger stöd så att åderbråcken komprimeras. Därför är det viktigt att använda stödstrumpor vid längre flyg-och bilresor eller vid längre stillasittande stunder.


VI TIPSAR
För att förebygga åderbråck bör man undvika att sitta still längre stunder, och du ska tänka på att försöka röra mycket på fötterna. Men även fysisk aktivitet och att vila med benen högt kan linda symptomen vid åderbråck samtidigt som du minskar risken att förvärra besvären med ditt åderbråck. 

104 produkter

104 produkter

Du har sett 36 av 104 produkter