• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Benhinneinflammation

Här hittar du produkter som motverkar den felaktiga belastningen samt lindrar smärtan i samband med benhinneinflammation.

Att springa och gå mycket är bra för både kropp och själ, men en smärta i samband med detta är aldrig kul. Benhinneinflammation är något som många, någon gång har upplevt eller drabbats av. Ofta upplevs det i samband med när man går, står, springer eller utför någon annan typ av snabb eller hög belastning. Dock brukar det ideligen drabba de som belastar delar av kroppen på ett felaktigt sätt, exempelvis vid pronation. Det kan också drabba de som har högt fotvalv, är plattfotad eller de som precis har börjat träna. Detta då kroppen inte klarar av att absorbera de stötar som uppstår vid träning. Även efter att ha varit stillasittande, en stund, kan benen kännas stela. Många kan då uppleva att de första stegen brukar vara smärtsamma, men att smärtan sedan avtar när man har gått ett tag. 

SYMPTOM VID BENHINNEINFLAMMATION
- Smärta på insidan eller framsidan av underbenet
- Ömhet och lätt svullnad på underbenet
- Stelhet i benen, särskilt vid mycket stillasittande, som förbättras när du gått ett tag
- Smärta vid eller efter fysisk aktivitet, som kan kännas av under träning eller även vid vila om träningen fortlöper
- Molande värk efter dags rörelse

Vanligtvis är benhinneinflammation en förslitningsskada som upplevs som en smärta på insidan av skenbenet, där underbenets muskler och senor går ihop. Det är även vanligt att man upplever smärta på underbenets framsida eller insida. Men kan även på kännas smalbenen på kvällarna om man har gått och stått mycket under dagen. Oftast känns det någon decimeter ovanför ankeln.

Smärtan från förslitningsskadan kan göra det mer problematiskt i vardagen. Majoriteten av de som drabbas av benhinneinflammation blir fria från sina besvär. Men om besvären blir för påtagliga eller för långvariga så kan en behandling behövas. Dock är det viktigt att försöka undvika att besvären blir långvariga, vilket man förebygger genom att behandla besvären så fort som möjligt.

VAD ÄR BENHINNEINFLAMMATION?

Underbenet består utav två ben, det inre lite större benet kallas tibia och det yttre lite mindre heter fibula. Runt skelettets ben finns en så kallad benhinna. I benhinnorna fäster bland annat muskler som skickar olika signaler till nervsystemet. Underbenshinnorna är extra smärtkänsliga och kan vid överbelastning leda till värk. Oftast är det insidan av skenbenet / smalbenet som smärtar, då vadmusklerna som fäster in på detta ”drar” i benhinnan. Detta kallas även på engelska för periostit.

I vårt sortiment hittar du olika produkter för att underlätta dina besvär med inflammation i benhinnor. Först och främst är det viktigt att vila från den fysiska aktiviteten som gör att dina besvär uppstår eller stegvis ökar. Du kan fortsätta träna men det är utav betydelse att utföra någon form av fysisk aktivitet som inte belastar dina ben. Du kan exempelvis cykla, simma eller träna med rodd. Om dina besvär inte går över efter några veckor bör du söka vård för att bli av med dina besvär. Du kan exempelvis vända dig till en sjukgymnast eller kiropraktor.

Du också kan behandla din benhinneinflammation med en pronationssula som gör att du minimerar din pronationsrörelse i foten samt i underbenet. Du bör även byta ut dina skor till fotriktiga skor som ger stöd åt foten och har en stötabsorberande förmåga. Många utav våra fotriktiga modeller hittar du HÄR.

Sportstrumpor med kompression eller stödstrumpor, som de även kallas, ökar blodcirkulationen i dina ben och samtidigt lindrar smärtan i smalbenen. Genom att använda stödstrumpor eller vadsleeves så förstärker du muskeluppvärmningen i benen. Vilket i sin tur bidrar till att musklernas hinnor värms på ett mer effektivt sätt. Vadsleeves och stödstrumporna motverkar även nedkylning under aktiviteten, då nedkylning ofta bidrar till ytterligare problem vid inflammerade benhinnor. Våra sportstrumpor med kompression hittar du HÄR och vadsleeves hittar du HÄR.

67 produkter

67 produkter

Du har sett 36 av 67 produkter