• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Gikt - skor och sulor som kan lindra dina besvär

Här hittar du produkter som är anpassade för dig som har besvär med gikt. Produkterna är noggrant utvalda av vår sjukgymnast och är designade för att ge dina fötter komfort och minimera besvär i samband med gikt.

Vad är gikt?
Gikt är en ledinflammation som ger plötsliga inflammationer och skapar mycket smärta och obehag. Gikt kommer i ”attacker”, vilket innebär att inflammationen snabbt uppstår, är väldigt kraftig och läker sedan ut inom några veckor.

Inflammationen uppstår på grund av att bildats kristaller av urinsyra i leden. Urinsyra bildas när kroppen bryter ner en grupp ämnen som kallas för puriner. Det kan bildas kristaller framför allt i lederna om halten av urinsyra blir för hög. Kristallerna kan liknas vid små, vassa nålar och orsakar inflammation i den led där de bildats. Det är kristallerna som i sin tur skapar smärtan i leden.

När man drabbas utav gikt är det oftast stortåns inre led som blir inflammerad, men gikt kan även förekomma i andra leder. Som exempelvis fotleden, knäleden och fingerleden. Om man drabbas utav återkommande giktattacker så bör man kontakta sin läkare, då det finns läkemedel som förebygger att besvären återkommer.

Symtom vid gikt
- Besvären brukar komma plötsligt
- Det är vanligt att besvären startar på natten
- Inflammationen drabbar ofta stortåns grundled och den blir snabbt röd, öm och svullen
- Känslig för tryck och beröring
- Feberkänsla och känns sig sjuk och frusen  

När inflammationen avtar – vilket den brukar göra efter några dagar, men det kan även ta upp till en vecka så kan huden över leden börja fjälla. Även om gikt är främst förekommande i stortån så kan det även angripa fler leder. Exempelvis så kan man få besvär med gikt i senskidor och slemsäckar som exempelvis är placerade kring hälsenan.

Behandla gikt
Tänk på att om du har besvär, eller misstänker att du har besvär med gikt så kan du kontakta en vårdcentral för att få hjälp med behandling. För att lindra dina besvär själv så kan du avstå från alkohol och mat med högt purininnehåll och det rekommenderas även att du rör på dig regelbundet.

För att lindra dina besvär i samband med gikt så kan du använda skoinlägg eller skor som är styva, vilket minskar stressen i foten. Skor och sulor som är mjuka böjs allt för lätt, som i sin tur skapar och orsakar stress i fotens leder. Du kan även placera en ortos i dina skor, vilket kan ge ytterligare stöd för lederna där gikt eller smärtan förekommer. 

36 produkter

36 produkter

Du har sett 36 av 36 produkter