• Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Fri frakt från 599kr
  • Säker betalning via Klarna
  • Öppet köp i 14 dagar

Gikt

Här hittar du produkter som är anpassade för dig som har besvär med gikt. Produkterna är noggrant utvalda av vår sjukgymnast och är designade för att ge dina fötter komfort och minimera besvär i samband med gikt.

Vad är gikt?
Gikt är en ledinflammation som ger plötsliga inflammationer och skapar mycket smärta och obehag. Gikt kommer i ”attacker”, vilket innebär att inflammationen snabbt uppstår, är väldigt kraftig och läker sedan ut inom några veckor.

Inflammationen uppstår på grund av att bildats kristaller av urinsyra i leden. Urinsyra bildas när kroppen bryter ner en grupp ämnen som kallas för puriner. Det kan bildas kristaller framför allt i lederna om halten av urinsyra blir för hög. Kristallerna kan liknas vid små, vassa nålar och orsakar inflammation i den led där de bildats. Det är kristallerna som i sin tur skapar smärtan i leden.

När man drabbas utav gikt är det oftast stortåns inre led som blir inflammerad, men gikt kan även förekomma i andra leder. Som exempelvis fotleden, knäleden och fingerleden. Om man drabbas utav återkommande giktattacker så bör man kontakta sin läkare, då det finns läkemedel som förebygger att besvären återkommer.

Symtom vid gikt
- Besvären brukar komma plötsligt
- Det är vanligt att besvären startar på natten
- Inflammationen drabbar ofta stortåns grundled och den blir snabbt röd, öm och svullen
- Känslig för tryck och beröring
- Feberkänsla och känns sig sjuk och frusen  

När inflammationen avtar – vilket den brukar göra efter några dagar, men det kan även ta upp till en vecka så kan huden över leden börja fjälla. Även om gikt är främst förekommande i stortån så kan det även angripa fler leder. Exempelvis så kan man få besvär med gikt i senskidor och slemsäckar som exempelvis är placerade kring hälsenan.

Behandla gikt
Tänk på att om du har besvär, eller misstänker att du har besvär med gikt så kan du kontakta en vårdcentral för att få hjälp med behandling. För att lindra dina besvär själv så kan du avstå från alkohol och mat med högt purininnehåll och det rekommenderas även att du rör på dig regelbundet.

För att lindra dina besvär i samband med gikt så kan du använda skoinlägg eller skor som är styva, vilket minskar stressen i foten. Skor och sulor som är mjuka böjs allt för lätt, som i sin tur skapar och orsakar stress i fotens leder. Du kan även placera en ortos i dina skor, vilket kan ge ytterligare stöd för lederna där gikt eller smärtan förekommer. 

45 produkter

45 produkter

joya-bekväma-skor-dynamo-classic-dark-red.jpg
Mjuk fotbädd
Bred Läst
Joya

Joya Dynamo Classic W Dark Red

1 499 kr
2 095 kr
Joya Electra SR Black skor.jpg
Mjuk fotbädd
vegan
Joya

Joya Electra SR Black

2 095 kr
joya-flash-grey-man.jpg
Mjuk fotbädd
vegan
Joya

Joya Flash Grey

2 095 kr
Joya Flash SR Black-herr-skor.jpg
Mjuk fotbädd
vegan
Joya

Joya Flash SR Black

2 095 kr
mbt-mtr-1600-gtx-goretex-black.jpg
Vattentätt
MBT

MBT MTR 1600 Gore Tex M Black

1 799 kr
2 149 kr

Du har sett 45 av 45 produkter