• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Gubbvad

Har du besvär med gubbvad? Här hittar du produkterna som lindrar dina besvär i samband med gubbvad.

Vad är gubbvad?
Gubbvad som ord finns egentligen inte. Om du letar efter ”gubbvad” i den medicinska litteraturen så kommer du inte att gå något svar. Men även om gubbvad inte är en klinisk diagnos så är det ett samlingsnamn som kan orsakas av flera olika skador. De symtom som samlas under begreppet gubbvad är:

-Akut smärta i vaden
-Djup liggande ömhetskänsla i vaden
-Krampkänsla i vaden
-Stelhetskänsla i vaden
-Brännande känsla i vaden
-Domningskänsla i vaden

Gubbvad kan innebära flera olika typer av skador i vaden och i vadmuskeln. Ofta innebär det en bristning i någon av vadens muskler eller skador på bindvävshinnan som finns mellan musklerna.

Därför är de vanligaste symtomen på gubbvad akut smärta i vaden – som även kan vara huggande och krampande. Ofta så kommer symtomen i samband med snabbare löpning eller i samband med andra sporter som tennis, badminton eller innebandy som involverar snabba riktningsförändringar.

Orsak till gubbvad

Gubbvad kan drabba alla, både män och kvinnor i alla åldrar. Anledningen till att man drabbas utav gubbvad kan variera eftersom gubbvad innebär att du har fått bristningar i vadmuskulaturen. När bristningar uppstår så kan det bero på flera olika saker:

-Stelhet och försämrad muskulär funktion i vaden
-Ökad ålder
-Högre tempo när du springer
-Försämrad blodcirkulation i ben och fötter
-För hög belastning i förhållande till vad kroppen tåler
-För snabb träningsökning

Behandla gubbvad

För att behandla gubbvad så behöver du veta grundorsaken till symtomen. Om du tror att du har drabbats utav gubbvad så kan du söka vård, för att få utvärderat om det är gubbvad och vad skadan beror på.

Vanligtvis så läker gubbvad ut själv, men det kan ta lång tid och det är även vanligt att besvären i samband återkommer efter att skadan har läkt. Därför är det viktigt att du får hjälp med att rehabilitera skadan och förstå varför skadan uppstod.

För att behandla dina besvär i samband med gubbvad så kan du stretcha vaderna, för att motverka kramp som kan uppstå i samband med skadan. Du kan även ge en lättare massage till musklerna för att lindra smärtan och obehaget.

Det är även viktigt att du följer det rehabiliteringsprogram du har fått av vården och avbryter de träning som belastar vaderna. För att öka blodcirkulationen i benen och fötterna så kan du använda stödstrumpor, även kallat kompressionsstrumpor. Strumporna skapar ett lätt tryck och håller igång blodcirkulationen i benen och i vadmusklerna. Genom att blodcirkulationen ökar så bidrar man även till att påskynda läkningen.

För att avlasta vaderna vid gubbvad så kan du använda avlastande hälkuddar, hälinlägg eller hälkilar. Inläggen placeras in under hälen i skorna och höjer på sätt hälen. Det i sin tur avlastar hälsenan och vadmusklernas arbetsområde, vilket motsvarar ett högbelastat ytterläge för vaden. Hälinläggen gör med andra ord att du kan gå som vanligt, men vaden hamnar i en mer gynnsam position som avlastar det skadade området.

I denna kategori så kan du hitta produkter, som strumpor med kompression och avlastande inlägg till hälen som lindrar dina besvär i samband med skadan. Behöver du hjälp med att hitta rätt produkt så är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst – vi hjälper dig gärna.

48 produkter

48 produkter

Du har sett 36 av 48 produkter