• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Haglunds häl

Har du besvär med Haglunds häl? Här är produkterna som hjälper dig att lindra och behandla smärtan.

Haglundshäl som även kallas Haglunds sjukdom eller Haglunds syndrom som det även kallas innebär att man har en uppluckring av hälsenans fästning i hälbenet. Vilket innebär att den bakre delen av benet som är placerat i hälen luckras upp och svullnar.

Anledningen till att man drabbas av Haglundshäl är på grund av att man utsätter hälsenan för långvariga och kraftiga belastningar av hälsenan, till exempel genom att hoppa eller springer. Men man kan även få besvär om man använder skor, pjäxor eller skidskor som klämmer och i sin tur bidrar till svullnaden.  Haglunds häl är vanligt förekommande hos ungdomar, främst i ålder 12-14 år.

Symtom på Haglunds häl

- Den bakre delen av hälen blir mer utstående och gör ont
- Det är vanligt att man får en slemsäcksinflammation på samma plats som orsakar mer svullnad
-Besvär med smärta och svullnad över den bakre delen av hälen
- Smärta ökar vid aktivitet och kan sitta i timmar efteråt
- Det ömmar vid tryck och det är svårt att använda skor
- Smärtan är som värst på morgonen

Behandla Haglunds häl

För att behandla smärtan och de besvär som uppstår i samband med Haglundshäl så bör du vila från de fysiska aktiviteter som orsakar problemet eller som gör att du får mer ont. Under tiden så bör du istället träna på ett annat sätt och även uppsöka fysioterapeut som kan skapa ett träningsschema som är anpassat efter dig och efter Haglunds sjukdom.

Det är även viktigt att försöka bli av med trycket från exempelvis skor. Tänk på att använda rymliga skor som ger fötterna gott om plats och du kan även använda ett hälinlägg. Inlägget placerar du under hälen och bidrar till att avlasta hälen och området som är ömt och gör ont.

De flesta som drabbas av Haglunds sjukdom blir bra med tiden, men vissa kan behövas operation för att bli av med sina besvär. Ungdomar som drabbas av Haglunds häl brukar kunna fortsätta idrotta när smärtan och svullnaden har minskat.

Produkter för Haglunds häl

Haglunds sjukdom är i regel självläkande men symtomen kan lindras med hjälp utav ett stötdämpande inlägg som har en lätt klackförhöjning som avlastar hälsenan. Du kan även använda ett fotstöd som skyddar det ömmande området och som bidrar till att avlasta både häl och hälsenan.