• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Hälseneinflammation

Här hittar du produkter som är designade för att lindra besvär och smärta i samband med hälseneinflammation.

Vad är hälseneinflammation?

Hälseneinflammation eller hälsenetendinopati som det även kallas är trots sitt namn inte en inflammation utan en felläkning av små skador som finns på hälsenan.

Hälseneinflammation eller hälseneproblem är ett vanligt besvär som skapar obehag och smärta i hälsenan. Hälseneinflammation kan också ge svullnad och stelhet. Hälseneinflammation brukar vanligtvis drabba de som är fysiskt aktiva som främst håller på med löpning eller andra sporter som involverar mycket rotation. Men det är något som även kan drabba alla, även om man inte är fysisk aktiv.

Hälsenan är en kraftig sena som löper från den nedre kanten av hälen och övergår till den stora vadmuskeln. Hälsenan utsätts dagligen för påfrestningar, både när vi går och står men också vid motion och fysisk aktivitet. En normal dag brukar man räkna med att hälsenan utsätts för cirka 5000 steg och vid fysisk aktivitet, exempelvis löpträning så kan antalet steg dubblas, vilket ger ett ökat tryck på hälsenan. Därför är det inte så konstigt att en ökad träningsmängd och intensitet kan skapa en överbelastning som leder till inflammation.

Orsaker till hälseneinflammation

Hälseneinflammation beror på en upprepad och intensiv ansträngning av hälsenan. Därför är det vanligt att drabbas av hälseneinflammation vid träning, eller när du har börjat träna. Men man kan även få besvär med hälseneinflammation på grund av ålder, övervikt eller att du går och står i för stumma och hårda skor.

Symtom Hälseneinflammation

-Mild smärta i hälen som blir värre vid belastning
-Smärtan avtar vid vila
-Smärta som uppstår efter ett längre träningspass
-Smärta när du står på tå
-Svullna, ömhet och stelhet i hälsenan och fotled – speciellt på morgonen eller efter träning
-Vissa får även en svullen knöl på hälsenan, några centimeter ovanför hälen

Behandla hälseneinflammation

Vanligtvis brukar besvären och smärtan som uppstår i samband med hälseneinflammation försvinna efter en vecka. Men besvären kan finnas kvar under en längre tid. Eftersom hälseneinflammation beror på en överbelastning så är det vanligt att äldre drabbas av hälseneinflammation.

Om du har hälseneinflammation så är det viktigt att du behandlar dina besvär och lindrar smärtan. Hälseneinflammation som pågår under en längre period kan leda till en tilldegenerering av senan, vilket innebär att senan kan bli sämre och samtidigt få svårare att läka.

Om du misstänker att du har hälseneinflammation så bör du undvika den belastning som ger upphov till smärtan. Tänk på att anpassa din fysiska aktivitet och använda avlastande produkter. Du kan även uppsöka vården för att få ett specialanpassat träningspass för dig och dina behov.

För att avlasta senan och lindra smärtan så kan du använda fotriktiga skor, som ger dina fötter det stöd och stabilitet som dina fötter behöver. HÄR kan du se alla våra fotriktiga skor.

Du kan även använda specifika inlägg för hälen som bidrar till att avlasta senan. Inläggen kallas hälinlägg och bidrar till att ge stötdämpning till hälen och samtidigt minimera påfrestningar på hälsenan. HÄR kan du se alla våra hälinlägg.

68 produkter

68 produkter

Du har sett 36 av 68 produkter