• Fri frakt från 599kr
 • Snabb leverans - 1-3 dagar
 • Säker betalning via Klarna

Inåtväxande naglar

Här hittar du allt du behöver om du har problem med inåtväxande naglar

Har du problem med att naglarna växer inåt? Inåtväxande naglar kan skapa smärta, obehag och leda till nageltrång. Därför är det viktigt att du tar hand om dina naglar och lindrar dina besvär.

Vad är inåtväxande naglar?

Inåtväxande naglar, även känt som onykokryptos, är ett medicinskt tillstånd där en nagel växer in i eller skär in i den omgivande huden på sidan av nageln istället för att växa fritt över nagelbädden. Detta kan orsaka smärta, svullnad och ibland även infektioner.

Varför böjer sig naglarna inåt?

Alla kan få besvär med inåtväxande naglar och det finns flera anledningar till att detta besvär uppstår:

 • Felaktig klippning: Om naglarna klipps för kort, eller om de klipps snett, kan det öka risken för inåtväxande naglar. Det är viktigt att klippa naglarna rakt över och inte för kort, samt undvika att klippa i kanterna.
 • Trånga skor: Att använda skor som är för trånga eller har för spetsig tåbox kan öka trycket på tårna och leda till att naglarna böjer sig inåt.
 • Genetik: Ärftliga faktorer kan spela en roll i predispositionen för inåtväxande naglar. Om någon i din familj har haft problem med inåtväxande naglar, kan det öka din risk för att uppleva samma problem.
 • Skador: Fysiska skador på nageln eller nagelbädden kan öka risken för inåtväxande naglar.
 • Fotsjukdomar: Vissa sjukdomar eller tillstånd som påverkar fötterna som exempelvis svampinfektioner, kan öka risken för inåtväxande naglar.

__

Vad gör man åt inåtväxande tånaglar?

Att följa goda nagelvårdsrutiner, inklusive korrekt klippning, undvikande av trånga skor och uppmärksamhet på eventuella skador, kan bidra till att minska risken för inåtväxande naglar.

För att behandla inåtväxande naglar kan du prova en rad enkla åtgärder hemma:

 • Fotbad: Blötlägg fötterna i varmt vatten i ungefär 15 minuter dagligen. Använd gärna fotbadssalt för att mjuka upp huden kring nageln.
 • Korrekt klippning: När du klipper naglarna är det viktigt att göra det rakt och undvika att klippa dem för kort. Se även till att inte skära i kanterna för att minska risken för att nageln ska växa inåt.
 • Förhindra tryck: Välj skor med tillräckligt med utrymme för tårna och undvik trånga skor som kan öka trycket och leda till inåtväxande naglar. Du kan även använda olika typer av tåskydd som skyddar nageln och avlastar området.
 • Håll området rent och torrt: Att hålla det drabbade området rent och torrt är avgörande för att förhindra eventuella infektioner och underlätta läkningsprocessen.

__

Produkter för inåtväxande naglar

För att lindra och behandla dina besvär så finns det produkter som är anpassade för inåtväxande naglar:

 • Nagelklippare och nagelsax: En högkvalitativ nagelsax gör det möjligt att klippa naglarna på ett rakt sätt och undvika skarpa kanter.
  Nagelfil: En nagelfil är användbar för att forma naglarna och undvika skarpa hörn som kan leda till inåtväxande naglar.
  Fotsalt: Använd ett fotsalt i varma fotbad för att mjuka upp huden runt naglarna och minska inflammation, vilket kan bidra till att förebygga inåtväxande naglar.
  Fotkrämer: En fotsalva eller fuktighetskräm hjälper till att hålla huden mjuk och motverkar torrhet, vilket kan vara fördelaktigt för att förhindra inåtväxande naglar.
  Tåskydd: Det finns olika skydd för naglarna som du kan placera på tårna. Vilket skapar en skyddande barriär som skyddar nageln, undviker friktion och minimerar tryck och skav på det ömmande området.

___

Om besvären inte lindras med hemvård eller om du upplever kraftig smärta och inflammation, kan det vara lämpligt att söka professionell vård. En fotvårdsspecialist eller en läkare kan ge råd och eventuellt utföra en medicinsk behandling, såsom att försiktigt lyfta upp nagelkanten eller avlägsna en del av nageln för att lindra besvären.

 

50 produkter

50 produkter

Du har sett 36 av 50 produkter