• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Liktorn

Här hittar du produkter som hjälper dig att behandla liktorn som underlättar din vardag.

Våra fötter är en viktig kroppsdel som hjälper oss att förflyttas, från en plats till en annan. Efter en lång dag med t.ex. för små skor, obekväma skor, inga strumpor, torra miljöer, svettiga fötter eller andra orsaker kan leda till olika fotproblem. Gör det även ont i fötterna, när man går, kan känslan att förflytta sig kännas mindre rolig. Liktorn och förhårdnader är ett vanligt problem och kan yttra sig på olika delar av fötterna. Liktorn sitter vanligtvis på tårna, mellan tårna eller på fotens undersida, men kan även yttra sig på hälarna eller på sidorna av stor- och lilltårna. Men oavsett vart dem sitter kan det kännas smärtsamt.

VANLIGASTE SYMPTOMEN PÅ LIKTORNAR

- Smärta vid tryck och belastning
- Cirkulära förhårdnader som sticker in i foten
- Foten är ostabil
-  En upphöjd, hård knuta under foten.
- Uppstår endast på fötterna

Både barn och vuxna kan drabbas av liktorn. Liktorn kan likna vårtor, men har inga svarta eller röda prickar i sig och är två helt olika besvär. Liktornar är oftast grå/vita eller gul/bruna och kan vara så pass smärtsamma så att en vanlig promenad kan upplevas som smärtfylld. De uppstår till följd av en tidigare förhårdnad som i sin tur kan ha uppkommit på grund av för trånga skor. En förhårdnad bildas på grund av tryck på huden, som i sin tur försvarar sig själv genom att göra den hård och tjock för att skydda mot trycket. Om förhårdnaden fortsätter att utsättas för tryck och nötts ytterligare kan en liktorn uppstå. Vilket innebär att förhårdnaden bildat en hård knöl, omgiven av inflammerad hud, som pressas in i huden. Mer om hård hud samt förhårdnader och vad det kan bero på kan du läsa om HÄR.

BEHANDLA LIKTORN

Oftast kan du själv behandla liktornar. I vårt sortiment hittar du många olika produkter som du själv kan använda för att lindra och förebygga besvär.

För att behandla liktorn kan du ge fötterna ett mjukgörande fotbad och sedan försiktigt fila ned den hårda huden med en fotfil. Ett ytterligare steg på vägen för att bli av med liktorn är liktornsolja som är ett naturligt sätt att bekämpa liktorn och hård hud på. Växtoljan i liktornsoljan mjukgör och löser upp liktornar och hård hud.  Du kan även använda olika former av skydd eller avlastningar för liktorn. Skydden är utformade som en liten ring och är tillverkad i hudvänlig filt som är självhäftande. De kan enkelt fästas omkring liktornet för att förhindra ytterligare skav och trycksårsbildning. För att avlasta liktorn finns det även liktornsplåster som fästs på det drabbade området och som förhindrar att ytterligare tryck uppstår och förvärrar förhårdnaden.

VI TIPSAR

Om du har för trånga skor som trycker mot någon särskild del av foten. Så är det just trycket eller slitningen av foten som gör att en förhårdnad skapas. När en förhårdnad inte behandlas utan fortsätter att utsättas för tryck och slitage så är risken större att du drabbas utav liktornar. Det kan vara besvärligt att bli av med liktornar och ta väldigt lång tid i många fall. Men några grundläggande tips är att först och främst att inte använda trånga skor och istället använda fotriktiga skor. Med fotriktiga skor innebär rymliga skor med bra passform. Du kan hitta flera fotriktiga skor HÄR.

Köp strumpor som håller fötterna torra och sitter bra om runt foten kan lindra och förebygga liktorn.

För att inte drabbas av liktornar är det viktigt att du tar hand om dina fötter. Du kan enkelt ta hand om dina fötter med våra fotvårdsprodukter och undvika fotproblem med exempelvis skrubbkräm, fotbad eller fotfil. En fotvårdsrutin med fotbad, filning och återfuktande bör göras en gång i veckan, både för att förebygga och lindra besvär. Bada fötterna i ljummet vatten i 15-20 minuter för att mjuka upp huden, torka ordentligt och fila försiktigt på utsatta områden med en skonsam sandpappersfil. Avsluta med att smörja in fötterna med en återfuktande och mjukgörande fotkräm som hjälper till att hålla dem mjuka och friska.

Med en god fotvård och bra fotvårdsprodukter ger du dina fötter en bra hygien. Att dina fötter har en bra hygien är en god förutsättning för att du och dina fötter ska må bra och orka ta dig från plats till plats. Men kom ihåg att bland det viktigaste är att du ska använda rymliga skor och inte gå i för trånga skor som trycker eller klämmer någonstans på foten.