• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Mortons syndrom

Här hittar du produkter som är designade för att lindra smärta och obehag vid Mortons Syndrom.

Mortons syndrom, eller mortons sjukdom som det även kallas innebär att du har ont i främre delen av foten. Smärtan uppstår på grund av en nerv, som under en längre tid har klämts mellan två av framfotens ben. Vanligtvis så uppstår besvären mellan tå nummer 2 och 3, eller 3 och 4 [vi räknat stortå som nummer 1]

När nerven blir klämd så blir den tjockare vilket gör att den kläms ytterligare. Vilket gör att de är vanligt att besvären och smärtan upplevs värre med tiden.  Men även om Mortons Syndrom är besvärligt och jobbigt så brukar besvären försvinna genom att byta skor eller att använda sulor i sina skor som är designade för just Mortons Syndrom.

Mortons syndrom kallas även Mortons neuralgi, Mortons metatarsalgia, Mortons sjukdom eller Mortons tå.

Mortons syndrom är vanligt och förekommer både hos män och kvinnor, i alla åldrar. Mortons sjukdom kan bero på skor som passar för dåligt eller att man har haft skorna för hårt åtsnörda på foten. Men oftast så finns det ingen direkt tydlig orsak.  

Symtom vid Mortons Syndrom
- Smärta i främre delen av foten som kommer och går, smärtan kan vara både skärande och brännande
- Främre delen av framfoten kan domna
- Smärtan förvärras vid belastning

Om tillståndet har pågått ett tag och nerven blir inflammerad så kan det göra så att smärtorna blir konstanta och att smärtan strålar upp mot benet.

Orsaker till Mortons Syndrom
Det är okänt exakt varför nerven i foten förtjockas och skapar nervknutor, men orsaken till att nerven kläms och skapar obehag är:

- Du går och står i skor med dålig passform
- Du har skor som är för hårt åtsnörda
- Du har ett nedsjunket främre fotvalv

Behandla Mortons Syndrom

De flesta blir av med sina besvär genom att byta skor eller skaffa inlägg. Inläggen som används för att mildra besvären kallas främre pelott. Pelott är ett skoinlägg som du enkelt kan använda och klistra fast i din sko eller på ett befintligt skoinlägg.

Med en främre pelott kan du avlasta det främre fotvalvet, vilket bidrar till att nerverna inte längre ligger i kläm. Pelotter gör så att valvformen på mellanfotsbenet bibehålls, vilket medför att avståndet mellan benen i foten ökar och minskar trycket på nerven. HÄR kan du se alla våra pelotter.

- Minska trycker mot nerven genom att använda pelott
- Använd stötdämpande skor med rymlig passform eller tåbox som inte pressar, eller trycker på foten

98 produkter

98 produkter

Du har sett 36 av 98 produkter