• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Plattfot & nedsjunkna fotvalv

Här hittar du produkter som är designade för dig som är plattfot.

Vad är plattfot? [Pes Planus]
Plattfot är den vardagliga benämningen på Pes Planus och innebär att det längsgående fotvalvet [hålfoten] är nedsjunket. Vilket innebär att man inte set något fotvalv vid den inre fotraden. 

Plattfot benämns även som nedsjunken hålfot och nedsjunket fotvalv.

Om du skulle ta ett avtryck av dina fötter kan du i princip se hela din fotsula i avtrycket – och på så sätt kan du enkelt se om du är plattfotad.

När vi föds så har vi normalt ”platta fötter” och det är först vid tonåren som fötternas fotvalv får sitt färdiga utseende. Hos majoriteten av oss så brukar plattfotheten ”växa bort” och i ung ålder så brukar plattfothet inte skapa några besvär. Därför är det vanligt att man först i vuxen ålder får problem med plattfot.

Det är vanlig att förväxla plattfot med överpronation, men det är inte samma sak som att vara plattfotad. Att ha besvär med pronation innebär att man har ett nedsjunket längsgående fotvalv och att mycket vikt läggs på fotens insida när man går och står. Du kan läsa mer om pronation HÄR.

Symtom vid plattfot
Den ärftliga plattfoten är ideligen besvärsfri men det är vanligt att få besvär med värk och trötthet i fötterna. Det är även vanligt att få besvär med ömhet och smärta på insidan av foten och vid fotvalvet. Det är även vanlig att man upplever att smärtan ökar vid belastning och man kan även ha besvär med knäsmärta, ryggsmärta och smärta i höften.

-Smärta och ömhet i fötterna, främst insidan av foten och i fotvalvet
-Trötthetskänsla i fötterna
-Ibland upplevs en svullnad runt senan som är placeras bakom den inre fotknölen
-Besvär med knän, höfter och rygg på grund av den felbelastning som plattfot skapar
-Besvär med dålig balans på grund av att valvet har sänkts

Behandling av plattfot

För att lindra den smärta som har uppstått i samband med plattfothet så bör du använda stabila, fotriktiga skor. Vilket för att du dina fötter för stöd samtidigt som du avlastar fotvalvet. Du kan även använda sulor och inlägg som du placerar i dina skor. Alla inlägg och sulor du ser i denna kategori är designade för just plattfot, vilket innebär att de är anatomiskt uppbyggda med hålfotsstöd.

Hålfotsstödet är lätt uppbyggd och ger avlastning i hålfoten och bidrar till att fördela kroppens vikt jämt över fotens yta, vilket avlastar fötterna men ger även komfort och avlastning till hela kroppen. Stödet gör även att fötterna får en korrekt belastning och på så sätt så avlastas både knän, rygg och höfter.

-Använd fotriktiga, stabila skor med anatomiskt stöd. HÄR kan du se alla våra fotriktiga skor
-Använd anatomiska sulor med hålfotstöd som är designade för att motverka plattfot och lindra besvär

229 produkter

229 produkter

Du har sett 36 av 229 produkter