• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Skavsår

Här hittar du produkter för skavsår och som lindrar smärtan och får såret att läka snabbare

Det händer oss alla någon gång i livet, skavsår på fötterna. Skavsår på fötterna kan både vara smärtsamma och irriterande. Men om du har drabbats utav skavsår så är det viktigt att du behandlar och ta hand om såret eftersom skavsår kan bli infekterat.

Varför får man skavsår?

Skavsår på fötterna brukar uppstå på grund av friktion. Exempelvis när fötternas hud nöts mot strumpor eller skor. Därför är det vanligt att man får skavsår när man går i nya skor, eller om man vänder för trånga skor. Men skavsår kan även uppstå om fötterna blir blöta i skorna eftersom risken för skavsår ökar om huden är fuktig.

Man kan få skavsår på flera ställen, men det är vanligt att få det på hälarna, på trampdynan eller vid/ på tårna.

Om du känner klåda, irritation eller värme på ett eller flera ställen på fötterna så kan det vara en indikation på att du börjar få skavsår.

Symtom på skavsår
Skavsår börjar ofta som en vätskefylld blåsa och det är även vanligt att blåsan sedan går sönder, vilket i sin tur bildar ett sår. Skavsåret kan därefter bli infekterat och det märker du genom att hunden runt skavsåret är rött, varmt och svullet. Det är även vanligt att såret gör mer ont när det är infekterat och att det blidas var i såret.

Det är även vanligt att man upplever att det gör ont runt skavsåret och smärtan kan förvärras vid belastning, tryck och beröring.

Bli snabbt av med skavsår
De flesta skavsår kan man behandla själv och man behöver vanligtvis inte söka vård för att behandla skavsår. Men du bör kontakta vården om du har skavsår som inte blir bättre inom en vecka. Eller om du har diabetes och har besvär med skavsår.

För att bli av med skavsår snabb och samtidigt lindra smärtan så finns det flera saker du kan göra:

-Undvik att peta hål på blåsan. Blåsan skyddar den hud som håller på att bildas under blåsan
-Tvätta rent såret med mild tvål och vatten
-Använd skavsårsplåster som lindrar smärta, skyddar såret och som påskyndar läkningsprocessen
-Använd filtringar, tåhättor, tåavlastare, tåring, tådelare eller olika tåkuddar för att avlasta området som gör ont och är ömt.

Förebygg skavsår
-Se över dina skor och strumpor, genom att använda skor som sitter bra på foten och genom att använda anatomiskt utformade strumpor så ser du till att strumporna sitter bra på foten och inte glider runt i skorna. HÄR kan du se alla våra fotriktiga skor och HÄR kan du se strumpor som är designade för att ge fötterna komfort och samtidigt minimera risken att du drabbas utav skoskav eller blåsor.

-Håll fötterna torra och byt strumpor, tänk på att om du har besvär med svettiga fötter så kan du även använda skoinlägg och strumpor som transporterat bort fukt från fötterna och håller dem torra. HÄR kan du se alla våra produkter som är designade för att motverka svettiga fötter

- Smörj fötterna med fotkrämer. Personer som har torr hud på fötterna, besvär med spruckna hälar eller förhårdnader för lättare och oftare skavsår. Fotkrämerna motverkar detta och bidrar till att hålla din hud både mjuk och elastisk. HÄR kan du se alla våra fotkrämer.