• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Skräddarknuta

Här hittar du produkter som är designade för skräddarknuta.

Skräddarknuta skapar en obehaglig och distinkt smärta vid leden där lilltån börjar. När man har skräddarknuta är det vanligt att man upplever smärta när det förekommer tryck mot området. Det är även vanligt att början av lilltån är svullet och ömt. Därför kan det vara besvärligt med skräddarknuta, men här hittar du produkter som är designade för att lindra smärtan och ge mer komfort.

Vad är skräddarknuta?

Skräddarknuta som även kallas bunionette och tailor´s bunion innebär att det har bildats en knöl på lilltån. Man vet inte varför vissa drabbas utav skräddarknuta, men det är vanligt att orsaken är ärftlighet.

Men man kan få problem med skräddarknuta om man går, står och belastar foten felaktigt. Om man belastar fotens utsida så gör det att stortån inte fungerar korrekt och man undviker omedvetet att belasta stortån. Vilket gör att belastningen istället hamnar på utsidan av foten och lilltån blir överbelastad.

Skräddarknuta är ett vanligt fotproblem och majoriteten utav de som drabbas utav skräddarkunta har även besvär med Hallux Valgus, men det kan även förekomma enskilt.

Skräddarknuta i kännetecknas av att det är en smärta eller svullnad vid leden där lilltån börjar. Smärtan uppstår i leden på grund av att det blir en inflammation i leden – i den så kallade bursan. Det är även vanligt att man kan se en utbuktning vid leden och svullnad runt leden. Det är även vanligt att lilltån vinklas inåt mot de andra tårna.

I och med att lilltån vinklas så kan det bilda förhårdnader på utsidan av tåleden och även under tåleden. Förhårdnaderna som uppstår i samband med skräddarknutan kan i sin tur skapa mer obehag, smärta och även försvåra skräddarknutan.

Symtom Skräddarknuta
- Smärtsam knöl som sitter på utsidan av lilltåns grundled
- Lilltån är vriden inåt mot närliggande tår
- Smärta och ömhet i tån, eller där tåleden börjar
- Röd, svullen och varm lilltå
- Lilltån är inflammerad

Behandla Skräddarknuta
För att lindra smärtan och svullnaden som uppstår vid skräddarknuta så är det viktigt att du använder rymliga skor som minimerar risken för att du ska drabbas utav tryck och skav mot lilltån. Du kan även använda olika former av tåskydd som avlastar det ömmande området och skyddar lilltån.

-Använd fotriktiga skor som är rymliga som ger gott om plats till tårna. Det är även viktigt att skornas ovandel är designade i mjukt, följsamt material som inte skaver eller trycket mot tårna. HÄR kan du se alla våra skor med en rymlig läst och med en rymlig tåbox.

-Använd olika tåskydd som bidrar till att avlasta det ömmande området. Du kan även använda tåskydden för att lindra besvär med andra tår som har uppstått i samband med hammartå. HÄR ser du alla våra fotskydd som är designade till tår.

-Om du har nedsjunket förfotsvalv – använd skoinlägg. Det är vanligt att man har besvär med Hallux Valgus och nedsjunket förfotsvalv när man har skräddarknuta. Både Hallux Valgus och nedsjunket förfotsvalv skapar en felbelastning som i sin tur leder till skräddarknuta. Om du har Hallux Valugs eller nedsjunket förfotsvalv så kan du använda anatomiska sulor som både lyfter och avlastar fötterna. Vilket skapar en korrekt belastning och minimerar påfrestningar på lilltån. HÄR kan du se sulor och skoinlägg med pelott som lyfter och avlastar vid skräddarknuta.

47 produkter

47 produkter

Du har sett 36 av 47 produkter