Svullna fötter

Svullna fötter och ben är ett vanligt problem. Svullna fötter går enkelt att förebygga med hjälp av exempelvis stödstrumpor. Svullna fötter och ben uppstår oftast på grund av att man har stått upp länge eller suttit ner under en längre stund och har inte rört benen.

Svullna fötter kan även bero på att det är varmt ute, andra orsaker är även övervikt, hormonförändringar, graviditet, ansamlingar av vätska eller sjukdom. 

Anledningen till att svullnaden uppstår beror på att vensystemet i benen inte fungerar som de ska. När man sitter still under en längre period eller går och står mycket så stockar sig blodet i fötterna och kommer inte vidare uppåt igen. Kombinationen av detta i samband med att artärerna i benen fortsätter att pumpa ner nytt blod i foten gör att venerna får jobba extra hårt för att trycka tillbaks blodet till hjärtat igen. För att lindra dina svullna fötter och ben så kan du använda stödstrumpor. 

Stödstrumpor som även kallas kompressionsstrumpor är ett klädesplagg som motverkar svullnader i benen, skapar ett bättre välbefinnande och samtidigt ger dina ben mer energi. Stödstrumpor är perfekt för dig som har ett jobb där du har mycket belastning på dina ben och får trötta fötter. Här kan du se flera snygga, roliga stödstrumpor med härliga färger och mönster. Oavsett vilket jobb du har, hur din vardag ser ut eller vilket besvär du har, så har vi stödstrumpan för dig. Stödstrumpor kan du använda av flera olika anledningar, exempelvis under flygresor, om du är gravid eller har åderbrock. Vi erbjuder även kompressionsstrumpor som kan användas vid fysiskt aktivitet. Strumporna har en effektiv effekt vid träning och återhämtning.

Nedan kan du läsa mer om stödstrumpor och deras olika egenskaper så att du kan hitta det du behöver:

Färgglada stödstrumpor i ekologisk bomull från Funq Wear med kompressionsklass 1 (15-18mmHg).  Funq Wear's stödstrumpor är passande för stillasittande, resande, gravida och för dig som står och går mycket på exempelvis jobbet. Stödstrumporna är lämpliga för vardagligt bruk och kan användas varje dag.

Klassiska stödstrumpor med kompression från Mabs lindrar trötta, svullna och ömma ben vare sig du sitter, står eller går längre stunder. Stödstrumporna ökar blodflödet i benen och gör att du känner dig piggare. Stödstrumpor kan även lindra och minska risken för åderbråck.

Mönstrade, randiga och färgglada stödstrumpor från SupCare med kompressionsklass 1 (15-21 mmHg). Bekväma stödstrumpor som förebygger trötta, ömma och svullna ben. SupCares stödstrumpor passar för resande, för dig som är gravid, som står och går mycket eller har anlag för åderbråck. Stödstrumporna är lätta att ta på och av. Stödstrumporna har ett högt bomullsinnehåll, vilket ger en bekväm och mjuk stödstrumpa med ett bra stöd.

Gococos strumpor och kompressionsstrumpor är designade för aktiva människor som ställer höga krav på funktionalitet och komfort. Gococo är ett ungt strumpvarumärke från Skandinavien där funktion står i fokus. Gococos strumpor kombinerar högfunktionella material med lekfulla färger i stilrena och enkla designer. De färgglada strumporna är för dig som är sportig och aktiv och vill hålla dina fötter torra och fräscha. Gococo-strumporna är tillverkade i ett hållbart material som håller tvätt efter tvätt. Samtliga av Gococos sportstrumpor är gjorda helt eller delvis i marknadens mest snabbtorkande material, Cocona Polyester för att ge dg en färgglad och behaglig träningsupplevelse.

OS1st strumpor är skapade för att ge dina ben och fötter stöd och återhämtning under fysisk aktivitet. Men har även strumpor som ger komfort, lindring och avlastning vid hälsporre (plantar fasciit), olika former utav smärta i häl och fotvalv samt svullna fötter. Strumporna används även för att minska muskelvibrationer, ge bättre balans och bidra till en snabbare återhämtning. 

Stödstrumpor har visat sig att vara effektiva inom yrken där man utsätts för belastningar på benen och fötterna. Exempelvis för de som jobbar inom vård och omsorg, där man rör på dig mycket och har många tunga lyft. Förutom att stödstrumpan förebygger blodproppar och åderbrock så ger den även en behaglig massage medan du bär den. Om du har medicinska besvär och behöver en stödstrumpa för att linda dina problem då kan en stödstrumpa med högre tryck vara fördelaktigt.

Många tycker att det kan vara svårt att förstå hur man ska mäta för att få rätt storlek på sin stödstrumpa. För få reda på vilken storlek du ska du mäta kring den smalaste delen på ankeln och bredaste delen på vaden. Eftersom dina ben kan svulla under dagen får du bäst resultat om du gör mätningen på morgonen. När du använder stödstrumpan är det viktigt att aldrig vika ner den övre stumpkanten eftersom det ger en felaktig tryckfördelning. 

För att motverka svullna ben kan du även försöka hålla dina ben i högt läge, så att venerna lättare tömmer blodet upp till hjärtat. Om du spenderar dina dagar sittandes så undvik med att sitta benen i kors eftersom blodet pumpar lättare runt när du sitter vanligt. Försök även att inte sitta stilla mer än en timme utan att röra på dig. När du rör på dig så aktiverar du blodcirkulationen i dina ben och hjälper blodets flöde. När du sitter ner kan du även röra fötterna och göra övningar med tårna. Så att du sätter igång blodcirkulationen trots att du är stillasittande.