Fotträning

Stärk dina fötter och ben med enkel träning.
Fotskador kan skapa komplikationer och problem i vardagen. Med enkla övningar som du kan göra hemma varje dag kan du stärka dina fötter, fotleder, ben, muskler och samtidigt motverka exempelvis benhinneinflammation, hälseneinflammation och hälsporre.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/NystartsidaFlightSE/pexels-yan-krukov-8436714.jpg

FOTTRÄNING

Stärk dina fötter
https://www.minfot.se/pub_docs/files/NystartsidaFlightSE/pexels-anastasia-shuraeva-7663235.jpg

Med

Enkla övningar
Tåplock & Tåböj
Placera några mindre objekt (exempelvis tärningar, kulor eller något liknande) framför dig på golvet. Lyft en sak i taget med tårna och flytta en bit bort. Byt fot och lyft tillbaka objektet till sin ordinarie plats. Upprepa 4-5 gånger för varje fot. Denna typ av övning stärker din fot och motverkar hälsporre och benhinneinflammation.

En annan variant av tåplock kan utföras med hjälp av att en mindre handduk placeras ut på golvet framför dig. Knip tag om handdukens mitt med hjälp av tårna och dra handduken mot dig. Upprepa 4-5 gånger för varje fot. Denna övning kan utföras sittande eller stående. Om du löptränar kan detta, förutom att motverka benhinneinflammation och hälsporre, även ge dig ett kraftigare frånskjut i löpsteget.
Benböj
Stå på golvet och lyft ett ben. Försök att hålla det rakt. Stå rak i ryggen och sänk dig sedan ned långsamt genom att böja knät. Res dig upp igen. Upprepa ca 10 gånger per ben. I takt med att du blir med bekväm med övningen kan du även öka gradvis upp till 20 gånger per ben.
Om övningen känns svår att utföra på ett ben - börja med att benböja på två ben istället för ett. Övningen förbättrar balans och motverkar benhinneinflammation och hälseneinflammation. Stärker även benen, fötterna, vristerna och sätesmusklerna.
Fothopp (med vridning)
Lyft ett ben och hoppa på foten du har kvar i marken. Vrid foten lätt till vänster i hoppet, till höger i det andra hoppet och rakt fram i det tredje och sista hoppet. Upprepa ca 15 gånger. Byt fot. Övningen stärker foten och nedre delen av benet samt förbättrar balansen.
Strumpor till fotträning
Tåstrumpor är strumpor med tår och är plagget som är perfekt för dig som har problem med fotsvamp eller lätt får skav mellan tårna. Tåstrumpor hjälper också till med att sprida dina tår på ett naturligt sätt, vilket ger dig bättre balans. Eftersom tåstrumporna separerar tårna och gör så att de kan röra sig mer naturligt gynnar det blodcirkulationen och gör så att dina fötter lättare kan hålla en jämnare temperatur. Dessutom håller tårna sig torrare och fotsvamp kan motverkas.
Nedan så kan du se tåstrumpor som är perfekt att använda för att sprida dina tår och ge dig bättre balans.