Hålfotsguide

Vår hålfotsguide hjälper dig att ta reda på om du har lågt, högt eller ett normalt fotvalv och vilka sulor som passar dig beroende på din fottyp.

Identifiera ditt fotvalv


Vi alla är olika – och våra fötter likaså. Därför behöver alla fötter olika stöd och avlastning. För att veta vad för sulor och skor som passar dig och dina fötter så behöver du veta vad du har för fotvalv. Ditt fotvalv är nämligen avgörande för hur du både går och står – vilket i sin tur kan skapa olika fotproblem som fotsmärta eller ömma, trötta fötter.

Ta reda på om du har högt, lågt eller normalt fotvalv
Om du är osäker på vad för fotvalv du har så kan du göra detta test nedan:
1. Blöt en handduk och placera den på golvet.
2. Trampa barfota på handduken och flytta foten till golvet eller placera foten på en tidning eller ett mörkt papper som gör att du kan se ditt fottryck. Tänk på att när du trampar så ska du stå upp och belasta foten.
3. Identifiera ditt fotvalv med hjälp av avtrycket. Nedan så ser du ritningar som du kan jämföra med för att se vilket fotvalv du har.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/plattfot-lagt-fotvalv.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/fotvalv-guider.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/hog-halfot.jpg

LÅGT FOTVALVOm du har lågt fotvalv så kan du även vara plattfotad. Om du har lågt fotvalv så innebär det längsgående fotvalvet (hålfoten) är nedsjunket.

VAD ÄR LÅGT FOTVALV?
Låga fotvalv och plattfot är ärftligt och det kan bidra till en överdriven pronationssrörelse, som innebär att du placerar mycket vikt på fotens insida. Det i sin tur bidrar till en felställning av foten som sedan kan bidra till smärta i fötter, knän, höfter och rygg.

SYMTOM VID LÅGT FOTVALV:
- Fotsmärta
- Trötta fötter
- Pronation
- Ont i knän
- Ont i rygg
- Ont i höft

BEHANDLING LÅGT FOTVALV
För att bli av med dina besvär i samband med lågt fotvalv så kan du använda sulor som är specifikt designade för låga fotvalv och plattfot. Sulorna är specifikt designade för att ge komfort, lindra smärta och ge hålfoten ett stabilt stöd.
Nedan så kan du se sulor, sandaler, skor och andra produkter som är designade för dig med lågt fotvalv.

MEDELHÖGT [NORMALT] FOTVALVOm du har medelhögt fotvalv så är det vanligt att man får ont i fötterna när man går och står mycket.

VAD ÄR MEDELHÖGT FOTVALV?
Även om du har ett normalt/medelhögt fotvalv så kan du uppleva problem med fötterna. När en person med ett normalt fotvalv går och står så kan det ändå leda till att fotvalvets trycks ner från kroppens vikt. Vilket gör att fötterna inte får det stöd och avlastning som behövs och skapar på så sätt besvär som fotsmärta, ömma eller trötta fötter.

SYMTOM VID MEDELHÖGT FOTVALV:
- Fotsmärta
- Trötta fötter
- Ömma fötter

För att bli av med dina besvär i samband med normalt fotvalv så är det viktigt att du använder anatomiska sulor med hålfotsstöd som avlastar fötterna, skapar en jämnare viktfördelning över hela fotens yta och ger fötterna på så sätt en chans att slappna av.
Nedan kan du se alla sulor som är designade för dig med neutralt/medelhögt/normalt fotvalv.

HÖGT FOTVALVHögt fotvalv är oftast medfött och kan innebära belastningssmärta då belastning inte sker under hela foten. Problemen kan komma plötsligt men är i många fall resultatet av lång tids överbelastning. Det är också vanligt att smärtan uppstår när man har gått och stått mycket

Om man har högt fotvalv så är det även vanligt att man får ont i trampdynorna och i hälen. Därför är det även vanligt att man upplever en öm, trött känsla i både hälen och under trampdynan. Om du har högt fotvalv och inte behandlar dina besvär så kan det ge ytterligare besvär. Den ökade belastningen som en hög hålfot ger på trampdynorna kan leda till att tårna blir sneda och kan i sin tur leda till att man får hammartå. Högt fotvalv är inget som man kan bota, men det är något man kan förebygga med rätt sulor och skor som skapar en jämnare viktfördelning över hela fotens yta samtidigt som hålfoten får det stöd som behövs.

VAD ÄR HÖGT FOTVALV?
Det finns 3 valv i foten, det inre valvet, mellersta och yttre valvet, vid högt fotvalv är det framför allt det yttre man kollar. Höga fotvalv påverkar också belastningen på främre delen av trampdynorna och hälen. Du får problem eftersom foten får för liten kontaktyta med underlaget. Mellanvalvet blir då spänt i en bågform. Den ökade belastningen på trampdynorna kan även leda till sneda tår och i värsta fall så kallad hammartå. Symptom på problem vid för höga fotvalv kan vara smärta i fotroten eller mellanfoten och smärta i språngbensleden. Även utåtvridna fötter kan tyda på höga fotvalv.

SYMTOM VID HÖGT FOTVALV:
- Fotsmärta
- Trötta fötter
- Stumma fötter
- Ont i hälen, hälsmärta
- Ömma trampdynor

Förutom att få besvär med fötterna så är det även vanligt att man får besvär med knän, höfter och rygg. Därför är det viktigt om du har ett högt fotvalv att du behandlar dina besvär.

BEHANDLING HÖGT FOTVALV
För att bli av med dina besvär i samband med högt fotvalv så kan du använda sulor som är specifikt designade för höga fotvalv. Exempelvis så finns det sulor och inlägg som kallas hålfotsinlägg. Hålfotsinlägg är designade för att ge stöd till hålfoten, vilket gör att fötterna får det stöd som fattas. Det i sin tur skapar en jämnare viktfördelning över hela fotens yta vilket gör att felbelastningen försvinner och dina fötter får det stöd de behöver. Vilket gör att dina fötter får komfort och en chans att slappna av.

Nedan kan du se alla sulor som är designade för dig med högt fotvalv.

Behöver du mer information eller hjälp?


Är du osäker på vilken produkt du ska välja för att lindra dina besvär?
Då är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på 0431-725 00, varje vardag mellan 10:00-15:00 eller via mail på info@minfot.se så hjälper vi dig med att hitta produkten som passar just dig och dina behov. I vårt team så finns det även en utbildad sjukgymnast som kan svara på dina frågor om dina fotproblem.

📞 0431-725 00 👣 ✉️ info@minfot.se