• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Vad menas med vattentäta skor?
Skotips & skovård

Vad menas med vattentäta skor?

Vattentäta skor är skor som har utformats för att förhindra inträngande av vatten och fukt. Dessa skor är konstruerade med material och tekniker som effektivt förseglar skon för att hålla fötterna torra även i våta förhållanden. Så vattentäta skor är helt enkelt som ordet låter – skor som är vattentäta.

Det är viktigt att notera att begreppet "vattentätt" inte är detsamma som "vattenavvisande". Nedan kan du läsa om skillnaden mellan de två:

Vattentäta skor: Vattentäta skor är utformade för att helt och hållet stänga ute vatten. De är konstruerade med material och tekniker som skapar en barriär som vatten inte kan tränga igenom. Dessa skor är idealiska för aktiviteter där du kommer att utsättas för djupare vatten eller längre perioder av blöta förhållanden.
Vattenavvisande skor: Vattenavvisande skor är utformade för att motstå inträngande av vatten till viss grad, men de ger inte den samma nivån av vattentäthet som vattentäta skor. De är oftast behandlade med speciella beläggningar eller impregneringar som hjälper till att stöta bort vatten och förhindra fuktintrång. Dessa skor är mer lämpliga för lätta regnskurar eller fuktiga förhållanden snarare än djupa vattenpölar.

Här är några material och tekniker som används för att göra skor vattentäta:
Gore-Tex: Gore-Tex är ett membranmaterial som används i skor och kläder för att skapa en vattentät barriär samtidigt som det tillåter luft att passera genom. Det ger andningsförmåga och vattentäthet, vilket är idealiskt för utomhusaktiviteter.
Gummi: Skor tillverkade helt eller delvis av gummi är vanligtvis vattentäta. Gummi hindrar vattnet från att tränga igenom materialet och är vanligt förekommande i regnstövlar och vattentäta stövlar.
Vattentäta membran: Många moderna vattentäta skor använder specialdesignade membran som är vattentäta samtidigt som de är andningsbara. Dessa membran skapar en barriär som stänger ute vatten och fukt samtidigt som de tillåter överskottsvärme och fukt att ventilera utifrån.

Det är viktigt att notera att även om skor kan vara vattentäta, kan vatten fortfarande tränga igenom öppningar som snörning, dragkedjor eller sömmar om de inte är ordentligt förseglade eller skyddade.

Liknande artiklar