• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Guide: Så väljer du rätt strumpor för träning och fysisk aktivitet
Strumpguide

Guide: Så väljer du rätt strumpor för träning och fysisk aktivitet

Strumpor är inte bara ett plagg man tar på fötterna, utan ett viktigt funktionsplagg som gör stor skillnad. I denna guide så hjälper vi dig att välja rätt strumpor, beroende på hur din träning och fysiska aktivitet ser ut.


Varför ska man inte träna i ”vanliga” strumpor?
Du har säkert sett funktionsstrumpor och sportstrumpor och tänkt: Gör de verkligen någon nytta? Och det korta svaret är att ja, det gör de. Fötterna är en av de kroppsdelar där vi svettas som mest och det kan leda till friktion, överhettning och blåsor. Därför är det så viktigt att du använder rätt strumpor som är anpassade för din aktivitet.

Fördelar med sportstrumpor
- Fukthantering: Sportstrumpor effektivt hanterar fukt genom att absorbera och snabbt avdunsta svett, vilket håller fötterna torra och bekväma under träning.
- Friktion och skydd: Strumporna har förstärkningar runt häl och trampdynan vilket minskar friktion, absorberar stötar och skyddar fötterna från slitage, särskilt vid högintensiva sportaktiviteter.
- Temperaturreglering:Genom att använda andningsbara material erbjuder sportstrumpor temperaturreglering, vilket håller fötterna varma i kyla och svala vid värme.
- Stöd och kompression:Vissa sportstrumpor ger extra stöd till musklerna, främjar blodcirkulationen och underlättar återhämtning efter träning.
-Minimerar risken för skavsår & blåsor: Genom att minimera friktion och hålla fötterna torra minskar sportstrumpor risken för skavsår och blåsor, vilket är särskilt viktigt vid längre träningspass.
Långvarig Hållbarhet: Kvalitetsmaterial och konstruktion gör sportstrumpor hållbara och motståndskraftiga mot slitage, vilket ger långvarig komfort och prestanda.

Vilka strumpor ska jag välja?
För att veta vilka strumpor just du ska välja så har vi valt att anpassa strumporna efter din fysiska aktivitet.


LÖPNING
Löpning innebär en öka påverkad på fötterna och därför är det bra att du använder löparstrumpor med anatomisk passform som sitter rätt och tight på foten. Det gör att strumporna inte glider och samtidigt som du minimerar risken för att få skavsår eller blåsor. Strumporna har även material som är temperaturreglerande och transporterar bort fukt från fötterna.

TRAIL RUNNING
Om du håller på med trail running så är det viktigt att du använder strumpor som är anpassade för att springa på ojämnt underlag. Men också att strumporna är i snabbtorkade material.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/valja-strumpor-lopning.jpg
SKIDÅKNING
När du åker skidor så är det viktigt att du väljer strumpor som är anpassade för det. Strumpor för skidåkning är nämligen specifikt designade för atthålla fötterna varma, torra och ha en optimal passform. Det gör att dina fötter hålls varma, utan att bli svettiga och samtidigt som risken för blåsor och skav minimeras.

Det finns skidstrumpor i olika längder och med olika teknologier, exempelvis så finns det strumpor med vaddering som skyddar mot tryck och skav, något som är vanligt att få från skidpjäxorna.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/skidstrumpor.jpg
VANDRING OCH PROMENADER
Att välja rätt vandringsstrumpor är avgörande för en bekväm och skavsäker vandringsupplevelse. Därför är det viktigt att investera i strumpor specifikt utformade för vandring och promenader, eftersom de har egenskaper som är anpassade för dessa aktiviteter. Våra vandringsstrumpor i varumärket Minfot har fukttransporterande egenskaper, extra platta sömmar, bekväm resår och det finns även modeller som är vadderade i fotsulan, häl och tå. Vadderingen ger fötterna mjuk komfort samtidigt som det minimerar risken för skavsår eller blåsor.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/strumpor-vandring-promenader.jpg
PADEL OCH TENNIS
Att välja rätt strumpor för padel och tennis är avgörande för att förbättra din spelupplevelse och komfort på banan. Det är viktigt att satsa på strumpor som är speciellt utformade för dessa racketidrotter.

Våra padel- och tennisstrumpor har material som bidrar till bättre fukttransport vilket håller fötterna torra under intensiva matcher. Detta hjälper till att undvika skav och blåsor, vilket är särskilt viktigt vid snabba rörelser och snurrande rörelser på banan.

Eftersom strumporna är anpassade för snabba rörelser så har de även en anatomisk passform med en bekväm resår som gör att strumporna sitter uppe utan att kasa eller stasa.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/strumpor-till-tennis.jpg
BOLLSPORTER
När du springer och gör snabba vändningar och svettas mycket om fötterna så kräver det strumpor som transporterar bort fukten, sitter bekvämt och inte kasar ner. Då varje bollsport har specifika krav så kan det vara fördelaktigt att välja strumpor efter vilken sport det är du spelar. Nedan så finns några speciella tips till de vanligaste bollsporterna:

-Innebandy: Tänk på att använda strumpor som andas och transporterar fukt för att hålla fötterna svala under snabba rörelser. Det kan även vara fördelaktigt att använda sportstrumpor med extra stöd kring vristen för stabilitet.
-Basketboll: När man spelar basket så är det viktigt med strumpor som ger stöd, är vadderade och sitter bekvämt för att kunna hantera hopp och landningar. Sen så är det även viktigt att strumporna har bra andningsförmåga och fukttransport.
-Handboll: Om du spelar handboll så är det bra med sportstrumpor som har extra vaddering vid tårna och hälen. Samtidigt som strumporna ska ha en bra passform och god andningsförmåga.
-Fotboll: Strumpor till fotbollspelare är tunnare i foten för att ge nära kontakt med fotbollsskorna. Samtidigt som de är i slitstarka material som effektivt transporterar bort fukt. När man spelar fotboll så är det även viktigt att tänka på längden på strumporna. Knähöga strumpor gör att strumporna sträcker sig över benskydden vilket hjälper till med att hålla benskydden på plats samtidigt som det skyddar smalbenen.
-Volleyboll: Om du spelar volleyboll så är det också viktigt med bra passform och att strumporna transporterar bort svett. I många modeller så finns det även vaddering som fungerar som stötdämpning. Det är för att avlasta fötterna och samtidigt skydda de platser på benen och fötterna som belastas mest.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/strumpor-bollsport.jpg
CYKLING
Cykelstrumpor är inte bara en funktionell del av cykelutrustningen. De är också ett viktigt komplement för en bekväm och effektiv cykeltur. Förutom att de likt andra sportstrumpor har en bra passform och transporterar bort fukt så finns det även modeller med kompression. Kompressionen i strumporna bidrar till att öka blodcirkulationen i benen och fötterna. Vilket minskar trötthet och främjar återhämtning. Vilket gör dem perfekta att använda under längre och intensivare cykelträning. Samtidigt som strumpornas längd bidrar till att skydda benen.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/cykelstrumpor.jpg
RIDNING
Ridstrumpor är en oumbärlig del av utrustningen för alla som ägnar sig åt ridning. Dessa specialiserade strumpor är utformade för att erbjuda komfort, stöd och funktionalitet under ridpasset. Strumporna finns exempelvis med extra stöd och vaddering kring hälen, tårna och under fotsulan för att öka komforten men också skydda mot skav och sår.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/ridstrumpor.jpg
GOLF
Strumpor till golf är inte bara en enkel accessoar; de är en viktig del av golfutrustningen. Dessa strumpor är designade för att ge komfort och stöd under långa dagar på golfbanan. Strumpornas material är andningsbart och fuktavledande som bidrar till att hålla fötterna svala och torra – vilket är extra viktigt under varma dagar.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/golfstrumpor.jpg
Hittade du inte din sport i guiden ovan?
Ingen fara! Om du inte hittade din sport eller fysiska aktivitet i vår guide ovan så kan du kontakta vår kundtjänst. Vi hjälper dig gärna att hitta de strumpor som passar just dig och din träning.

Liknande artiklar