• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Fotsmärta vid graviditet
Tips och råd för dina fotproblem

Fotsmärta vid graviditet

Är du gravid och undrar varför du har ont i fötterna?
Under graviditeten så kan kvinnor uppleva flera fysiska förändringar och även besvär. Dessa förändringar kan orsaka smärta i fötterna och det finns flera olika orsaker till att detta uppstår.

-Viktökning: När man är gravid så är det naturligt att gå upp i vikt. Men viktökningen kan skapa extra belastning på fötterna och lederna. Därför är det vanligt att gravida har problem med fotsmärta, knäsmärta, ryggsmärta och smärta i höfterna.
- Vätskeretention: Många gravida får besvär med vätskeretention, även kallad ödem. Det innebär att det samlas vätska i kroppens vävnader, vilket kan leda till att benen och fötterna svullnar och känns ömma och trötta.
-Förändrad kroppshållning: När man är gravid så kan kroppens hållning påverkas, vilket kan göra att man belastar fötterna annorlunda och det i sin tur kan skapa en felbelastning som orsakar smärta eller obehag.
-Förändrad hålfot: En av de vanligaste anledningarna till att man får ont i fötterna när man är gravid, eller får besvär med fotsmärta efter en graviditet är att ens hålfot har förändrats. Som vi nämnde ovan så kan den viktökningen leda till en ökad belastning på fötterna. När fötterna utsätts för en ökad belastning under en längre tid så kan hålfotens valv förändras och det i sin tur kan göra att man blir plattfot eller att det främre fotvalvet ”sjunker ihop”. När detta händer så är det vanligt att man får problem med både smärta och en trötthetskänsla i fötterna.

Lindra besvären
För att lindra fotsmärtan och andra besvär som svullna ben och trötta fötter så finns det saker du kan göra.

- Bär fotriktiga skor: Eftersom dina fötter utsätts för hög belastning så kan du fynnas av att använda skor som har en anatomisk fotbädd med hålfotsstöd. Det gör att fötterna får det stöd de behöver och fotvalvets behåller sin form och motverkar på så sätt felbelastning. Du kan även placera ett par sulor i dina befintliga skor som ger samma effekt.
-Vila och höj benen Tänk på att vila och ha gärna benen i högläge, det minskar belasningen på bäckenbenet och den nedre delen av ryggen. Samtidigt som det förbättrar blodcirkulationen genom att underlätta blodflödet tillbaka till hjärtat.
-Använd stödstrumpor: Stödstrumpor har blivit populära hos gravida, både att använda under graviditeten och efter. Anledningen till det är att strumporna har graderad kompression med högst tryck vid ankeln som suggestivt avtar. Vilket hjälper flödet av blod tillbaka mot hjärtat samtidigt som det transporterar bort vätska. Det minskar svullnad i både ben och fötter, ger en piggare känsla och motverkar känslan av tyngd i benen.

Liknande artiklar