• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Hur vet jag att jag är plattfot?
Tips och råd för dina fotproblem

Hur vet jag att jag är plattfot?

Hur vet jag att jag är plattfot?


Så här vet du om du är plattfot eller ej.
VAD ÄR PLATTFOT?

Att vara plattfot innebär att det längsgående fotvalvet (hålfoten) är nedsjunket. Om du skulle ta ett avtryck av dina fötter och du i princip kan se hela din fotsula i avtrycket vet du att du är plattfotad.

Plattfothet är ärftligt och fotvalvets låga ställning kan även medföra överdriven pronation - att man går på fotens insida och därmed skapar en felställning av foten. Plattfothet orsakar inte alltid besvär, men kan i vissa fall ge upphov till smärta i benhinnor, knä och rygg. Vid överbelastning kan även smärta under foten, främst hälen, uppstå.

Vid plattfothet är det viktigt att se till att foten har ett bra stöd när du går i skor. Om du använder skor som har en platt innersula - använd ett hålfotsinlägg som ger dig bättre uppbyggnad och stöd. Välj en halv- eller helsula för extra stöd och stabilitet för hela foten.

På bilden nedan så kan du se hur foten ser ut, men också ditt fotavtryck beroende på om du är plattfot eller har ett högre - eller nornalt fotvalv.

HUR BLIR JAG AV MED PLATTFOT?
Plattfothet orsakar inte alltid besvär, men kan i vissa fall ge upphov till smärta i benhinnor, knä och rygg. Plattfot kan även skapa smärta under foten och i hälen. Så om du har några besvär så är det viktigt att du behandlar dem.

BEHANDLA PLATTFOT

För att motverka felbelatningen som uppstår när du är plattfotad så kan du använda inlägg. För att lindra den smärta som har uppstått i samband med plattfothet så bör du använda stabila, fotriktiga skor. Vilket för att du dina fötter för stöd samtidigt som du avlastar fotvalvet. Du kan även använda sulor och inlägg som du placerar i dina skor.

Nedan så ser du våra bästsäljande produkter som är anpassade för dig som är plattfot.

Liknande artiklar