• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Vad kan man göra åt gubbvad?
Tips och råd för dina fotproblem

Vad kan man göra åt gubbvad?

Rent akut när det händer; är det en lättare krampkänning man får så kan det räcka med stretch och en lättare massage, plus att man drar ner på intensiteten i träningen.

Är det en rejäl muskelbristning man drabbats av är det viktigt att man;

1. Genast skapar ett tryck över skadan, för att minimera blödningen. Använd det som finns till hands, en strumpa, en t-shirt eller liknande. När man sedan kommer hem kan man linda vaden hårt med elastisk binda. Lätta på trycket om det behövs och om benet domnar.
2. Avbryt träningen omedelbart för att dämpa blodflödet.
3. Behandla muskeln med kyla.
4. Högläge. Sov även gärna med benet i högläge med kuddar under benet

En bra idé är att börja använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor efter några dagar. Dessa skapar ett lätt tryck som främjar blodcirkulationen och skyndar på läkningen. Man kan rent allmänt med fördel använda kompressionsstrumpor både på fritid och vid träning för att minska risken för skador.

Efter några dagar är det dags att börja röra på sig för att inte musklerna ska bli stela. För att få upp rörligheten igen börja med tåhävningar, kanske sittande till en början om det gör ont. Cirkulationsträning som cykling och simning tex är mycket bra. Så småningom kan man smygande återuppta träningen igen om det inte gör ont.

Man kan gärna besöka en sjukgymnast eller naprapat för att få hjälp med att utforma ett individuellt träningsprogram. Rehabilitering är viktigt då det inte är ovanligt med återkommande besvär. Att varva lågintensiv belastning, såsom promenader, med mer högintensiv belastning, såsom löpning och styrketräning, gör muskulaturen mer förberedd på olika sorts belastning.

Öka alltid träningsdosen successivt när man börjar träna.

Liknande artiklar