• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Varför har jag så torra fötter?
Tips och råd för dina fotproblem

Varför har jag så torra fötter?

Torra fötter kan bero på flera faktorer, såsom kallt och torrt väder, om man går mycket barfota eller om fötterna har utsatts för mycket fukt.

Det är vanligt att ha problem med torra fötter och det är vanligare att ha torr hud på fötterna, än resten på kroppen. Det är för att fötterna saknar oljekörtlar. Vilket bidrar till att fötternas hud lätt blir torr och uttorkad. Fötterna förlitar sig istället på svettkörtlar för att hålla sig återfuktade.

Samtidigt så utsätts fötterna för mycket tryck. När vi går och står så belastas hela kroppens vikt på fötterna. Vilket kan leda till att hård och torr hud bildas på fötternas tryckpunkter. Men det finns fler orsaker som gör att huden på fötterna blir torr:

- Överdriven användning av tvål och varmt vatten: Att tvätta fötterna för ofta eller använda varmt vatten kan torka ut huden på fötterna.
- Åldrande: Hudens naturliga fuktighetsbevarande förmåga minskar med åldern, vilket kan leda till torrhet på fötterna.
- Underliggande medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd, såsom diabetes och hypotyreos, kan orsaka torrhet på fötterna.
- Skor som inte andas: Skor som inte har tillräckligt med ventilation kan orsaka svettning som leder till torrhet och irritation på fötterna.
- Genetiska faktorer: Vissa personer kan ha ärftliga faktorer som predisponerar dem för torr hud på fötterna.

Vad kan jag göra åt torra fötter?
Det finns lösningar för att återfukta dina fötter och få dem att kännas mjuka och smidiga igen. Fotkrämer är ett effektivt sätt att ge dina fötter den fukt de behöver för att undvika torrhet och sprickor. Dessa krämer innehåller vanligtvis ingredienser som glycerin och urea, vilket hjälper till att mjukgöra huden och bevara fukten.

En annan åtgärd för att lindra torra fötter är att fila dem regelbundet. Detta avlägsnar torr och död hud från fötterna, vilket gör det enklare för krämen att tränga in i huden och ge fukt. En fotfil eller pimpsten kan användas för att ta bort det överflödiga hudlagret och göra fötterna mjukare.

Så om du lider av torra fötter, testa att använda en fotkräm regelbundet och fila dina fötter en gång i veckan för att ge dem den återfuktning de behöver. Detta kan hjälpa dig att undvika fotproblem som fotvärk, sprickor i huden och kalla fötter.

Liknande artiklar