Mät din fot

Vårt mål är att du som kund ska gå rätt och skönt i dina skor, och en viktig del av detta är att skorna som du väljer ur vårt sortiment verkligen passar dina fötter. Nedan finner du generell information om storlekar och mått samt en kort beskrivning om hur du mäter dina fötter.

Tänk på... Storleken skiljer sig alltid mellan olika varumärken - exempelvis har en sko i storlek 38 från Birkenstock inte nödvändigtvis samma mått som en 38:a från Scholl eller något annat märke. Modeller inom samma varumärke kan även skilja något i storlekarna.

Storleksguiden är inte i första hand till för att visa vilken storlek ens fotlängd motsvarar eftersom detta alltid kan variera beroende på modell och märke, utan den är mer till för att man ska kunna jämföra sin fotlängd med det exakta innermåttet på en viss sko.
Hur vet jag att en sko är rätt för min fot?
För att en sko ska passa din fot så bra som möjligt bör du välja en sko som är 5-9mm längre än vad din fot är.
Exempel: Om din fotlängd är 230mm ska du välja en sko som är 235-239mm.
Planerar du att använda tjockare strumpor bör du lägga till ytterligare några millimeter för att vara säker på att skon inte blir för trång.
MÄTSTICKOR - MÄT DIN FOTLÄNGD
Du kan mäta dina fötter och skor snabbt och enkelt med en praktisk mätsticka för fotmått eller invändiga skomått.
Nedan så hittar du mätstickor som gör att du kan mäta både fötter och skor.
För att mäta din fot behöver du
- En vägg
- En bok
- En linjal, tumstock eller ett måttband.
Steg 1 & 2
1. Ställ dig med hälarna mot en vägg. Det får inte finnas något mellanrum mellan hälen och väggen.
2. Lägg en bok framför tårna. Om din ena fot är längre än den andra, lägg boken mot tåspetsen på den längsta foten, och undvik att vinkla boken mot den kortare foten. Se till att använda en bok med så rak/platt rygg som möjligt - om bokryggen är rundad kan du få fel värde när du mäter.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Skovård/mat-din-fot-1.JPG
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Skovård/mat-din-fot-2.JPG
Steg 3,4 & 5
3. Använd en linjal, tumstock eller ett måttband för att mäta mellanrummet mellan bokryggen och väggen/vägglisten.
4. Värdet du får fram är din fotlängd. Fotlängden på fötterna på bilderna är exempelvis 29,7cm (297mm).
5. Om du planerar att använda strumpor i ett par skor, lägg till ett par millimeter till värdet du fått fram, eller mät dina fötter med strumporna på.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Skovård/mat-din-fot-3.JPG
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Skovård/mat-din-fot-4.JPG
Om du någon gång lägger märke till någon sorts förändring med dina fötter - att dina skor plötsligt känns för trånga eller något liknande, mät dina fötter igen.
KÖP RÄTT MODELL
Nu när du vet din fotlängd så kan du lättare och smidigare köpa rätt storlek. Om du behöver hjälp med att välja rätt storlek utifrån dina mått så är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst, vi hjälper dig gärna.

Om du behvöver bekväma skor och sandaler men inte riktigt vet vilken modell du ska köpa så kan du kika på våra kundfavoriter här nedan.