• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Reflexer

Här hittar du reflexer som gör dig synlig i mörkret, både för bilister, cyklister och andra fotgängare.

Reflex är ett hjälpmedel som räddar liv varje år, reflexen brukar beskrivas som ett hjälpmedel som reflekterar ljus. Alla våra reflexer är tillverkade i ett speciellt material som gör att ljusstrålarna som träffar reflexen går tillbaka och reflekteras. Vilket gör att reflexer tydligt syns i mörkret när en ljuskälla träffar dem, även på långt håll.

Därför är reflexer något som alla borde använda, speciellt under de mörkare tiderna på året. I vårt sortiment av reflexer finns roliga reflextofsar som du kan fästa på väskan, jackan, mössan eller en annan accessoar. Men också de mer klassiska reflexerna som reflexvästar och reflexband. Du kan även köpa hängande reflexer som finns både i prismareflex och mjukplastreflex och är ofta formade i cirklar men finns även som tofsar och olika roliga former till barn.

Det finns även reflexspray som du kan spreja på dig själv. Sprayen ger ett tunt ytskikt som är osynligt i dagsljus, men som är reflekterande i mörkret. Vilket gör att den passar perfekt i svaga ljusförhållanden som vid kvällspromenaden, löparrundan eller cykelturen. 

Tänk på att se efter dina reflexer efter varje säsong, det är vanligt att reflexerna blir sämre vid tiden och slits ut. Vilket gör att de tappar sin effekt. Det du kan göra är att testa dina reflexer genom att hänga upp dem i ett mörkt rum och lys på reflexerna med några meters avstånd med en ficklampa. Om du får en stark reflektion så har reflexen inte tappat sin effekt, men om du inte upplever en stark reflektion så är det dags att byta. Det bästa är om du hänger en ny reflex bredvid en gammal och jämför – om den gamla reflexen är märkbart sämre än den nya är det dags att slänga den gamla.

Var ska man ha reflexer?

Det kan vara svårt att veta vart man ska placera sin reflex. Men det är bra att ha i åtanke att reflexer syns bäst om de är i rörelse. Desto större reflex, desto bättre – och därför är det fördelaktigt att du använder reflexvästar som täcker hela överkroppen. Men det är även viktigt att tänka på att använda reflexer som är placerade lågt ner på benen och armarna.

Med en reflex så syns du på cirka 125 meters håll i mörker från en bild med halvljuset på och en mörkklädd person syns utan reflex på cirka 25 meters håll – så därför är det inte så konstigt att reflexer räddar liv.

Vilka reflexer är bäst?

Utbudet av reflexer är större än någonsin och därför kan det vara svårt att veta vilken reflex du ska köpa. Men tänk på att köpa reflexer som är godkända, med SIS- eller CE märkning. Tänk även på att använda flera reflexer, gärna på flera ställen på kroppen och på ställen som armar och ben som är i rörelse. Det gör att du är lättare att upptäcka.

Hur är en reflex uppbyggd?

En reflex bygger på en princip där reflexen ska åter reflektera inkommande ljus i samma riktning som ljuset kommer ifrån. Reflexer är generellt sätt gjorda av prismor eller mikroprismor, där ljuset reflekteras i tre sidor. Andra reflexer reflekteras genom mikrosfärer, vilket ger samma effekt genom ljusets brytning och reflektion.

Gränskrav för reflexer och reflexmaterial finns tabellerade i tre europeiska standarder,ISO 20471 varselkläder, EN 1150 skyddskläder för fritidsbruk, t ex reflexvästar, och EN 13356 reflexprodukter.