• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Skoborste

Här hittar du skoborstar, som hjälper dig att rengöra, polera och underhålla skor.

Skoborstar har funnits i många år och har alltid varit en viktig del för att hålla skor i gott skick och förlänga deras livslängd med. Idag har det blivit ett populärt verktyg som ingår i ens skovårds rutiner för att både göra arbetet enklare och slutresultatet bättre. Med en skoborste kan du på ett enkelt och smidigt rengöra skorna från lera, grus eller snö.

I vårt sortiment hittar du skoborstar i olika storlekar eller former som är anpassade för att fungera på alla typer av skor eller material. Borstarna tillverkas oftast av olika material, såsom hästhår, syntetiska fibrer, gethårsborst eller svinborst för att på bästa sätt komma i kontakt med skorna. Styvhet och densitet kan variera beroende på ändamål. Med rätt borste kan skorna hålla längre och det blir ett bättre resultat.

Hur använder man skoborste?
Skoborsten används för att rengöra och underhålla skor eller som ett komplement till olika skovårdsprodukter. En grundläggande skovårdsrutin förutsätter att man har bra borstar och för att få ett så bra resultat som möjligt är det alltid viktigt att använda rätt skoborste för rätt syfte. Samt göra skorna fria från smuts eller damm innan polerborstar, skokrämer, eller putsdukar används.

Vilken skoborste är bäst?
Det finns olika typer av skoborstar som används för olika ändamål och beror på vilken skotyp man har. Även om skoborstar främst är kända för att rengöra smutsiga skor med, så har inte alla skoborstar samma egenskaper. 

Rengöringsborsten har generellt en styvare borst eller fibrer som effektivt tar bort smuts, damm eller fläckar med. De är särskilt användbara, att rengöra grovt material på och få bort den grövsta smutsen på.

Polerborstarna är utformade för att applicera och polera skokräm eller skopolish på skons yta. Deras mjuka borst eller fiber hjälper till att fördela skovårdsprodukter jämnt och ger ett blankt slutresultat. 

Sula- och klackborstar är oftast mindre och används för att rengöra sulor eller klackar på skor. De har styvare borstar för att effektivt ta bort smuts, små stenar eller grus som kan fastna i eller på sulorna.

Applikationsborstar är en mindre borste som gör det lättare och smidigare att applicera exempelvis skokräm eller annan rengöring med.


Tips!
Undvik att använda samma borste för att avlägsna smuts och damm som du använder för att putsa skorna. Detta beror på att både smuts och damm kan orsaka repor på skornas yta, och om du använder fel borste för en specifik skotyp kan det negativt påverka deras utseende. Dessutom kan smuts och damm innehålla kemikalier, oljor eller andra ämnen som kan skada skornas material. Genom att använda samma borste för både rengöring och polering kan du överföra dessa skadliga ämnen till skorna, vilket kan leda till skador på materialet och påverka utseendet negativt.

För att bäst ta hand om dina skor, använd en dedikerad skoborste för att noggrant ta bort smuts och damm. Därefter kan du använda en mjukare borste eller en trasa för att applicera skokräm eller skopolish och återställa skornas glans och skydda dem från slitage.

Vad är en mockaborste?
En mockaborste är främst framtagen för att rengöra och vårda material såsom mocka och nubuck. Material som mocka och nubuck är mer känsliga för smuts och fläckar än andra material. Därför krävs speciella borstar med mjuka och flexibla fibrer som är utformade för att rengöra och borsta bort smuts, damm och fläckar utan att skada det känsliga materialet.

Vanliga skoborstar eller hårda borstar kan förstöra eller förändra utseendet på mocka- eller nubuckskor.