Stöd & skydd
Ortoser är stabiliserade, avlastande stödförband och skydd som är passande för dig som har besvär med exempelvis instabilitet, ledbandsskador, stukning eller behöver stabilisera fotleden.
Den klassiska definitionen av ortoser är att de skyddar och stödjer det motoriska systemet. En ortos är ett kroppsburet hjälpmedel som används i syfte för att lindra smärta och underlätta rörelser med den skadade kroppsdelen. Ortos kommer från grekiskan och betyder ”räta ut” och är ett urgammalt sätt att staga upp leder som är behov av extra stöd. Med ortoser så kan du stödja och avlasta en skadad kroppsdel, vilket underlättar vid rehabilitering och återgång till aktivitet. Genom att använda en ortos så stabiliserar eller motverkar felinställningar i leder samtidigt som du förbättrar din rörlighet och koordination. Ortos kan även ge dig en känsla av trygghet genom att den förebygger och lindrar smärta. Även om man skadar sig så är det viktigt att röra på sig. Fysisk aktivitet har visat sig att vara vårt billigaste läkemedel. Att hålla sig hälsosam och hålla sig fysiskt aktivt gör stora skillnader för hälsan och ortoser har visat sig att vara effektiva att använda för att återkomma till ett aktivt liv efter en skada.
En ortos kan hjälpa dig med att stödja och avlasta både akuta skador och kroniska. Många använder ortoser för att fortsätta med sin fysiska aktivitet eller förbättra sitt träningsresultat. Beroende på vilken slags skada du har så kan du behöva bära ortosen under en specifik tid. Vissa ortoser behöver användas under en kortare tid, men vissa skador kan kräva att man måste bära ortosen under en längre period.
Hallux valgus uppstår på grund av en snedställning av stortån då denna pressar sig mot de övriga tårna. Stortån kan även gå över eller under de närmsta tårna. Snedställningen av storån leder till att stortåbenet trycks utåt, och en benig knöl bildas i samband med detta på fotens insida. Vårt sortiment erbjuder tåspridare och tådelare skyddar från skav mellan tårna och är passande vid exempelvis hallux valgus och hammartå.
För att behandla, lindra och räta ut hammartå finns flera alternativ. Att använda en hammartåkudde eller en tåriktare innebär att en ögla träs på den drabbade tån som både rätar ut den kloliknande deformationen och även ger skydd och avlastning undertill tack vare en mjuk kudde. Du kan även prova att använda speciella inlägg och skor som inte klämmer. Då det är viktigt att använda skor som är breda framtill och ger gott om plats för tårna. Dock får skorna inte heller vara för stora så att foten glider i skon när man går
Aktivortoser och fotledsstöd, knästöd, ryggbälten och nackstöd är idealiska för dig som vill hålla dig aktiv och smärtfri. Fotstöden ger förbättrad stabilitet i fotleden och ger dig mer säkerhet och stöd vid exempelvis vid försvagade ledband.
När man har hälsporre upplevs även obehaglig smärta när man belastar hälen barfota och de första stegen på morgonen och efter vila brukar göra mer ont. Därför kan det kännas bättre att använda mjukare skor. Det finns bra behandling och produkter som kan lindra dina besvär. Exempelvis kompressionsstrumpor som är avsedda för att lindra hälsporre, hälkoppsinlägg, skoinlägg och skor som har en gelkudde under hälen. Vill du veta hur en specifik produkt kan hjälpa dig med hälsporre så klickar du dig enkelt in på respektive produkt. Där står all information du behöver för du enkelt och smidigt ska kunna behandla hälsporre.
69 produkter
69 produkter
Du har sett 69 av 69 produkter