Vanliga fotproblem

Fotproblem är vanligt och drabbar nästan alla. Du använder dina fötter dagligen därför är det extra viktigt att ta hand om dem för att förebygga problem. Här kan du läsa om hur du förebygger de vanligaste fotproblemen och hur du ska gå tillväga för att lindra och behandla dina besvär. Nedan hittar du olika fotproblem men också produkter som är specifikt skapade för att både lindra och behandla dina fotbesvär. 

BLODCIRKULATIONSPROBLEM

Uppstår när musklernas och venernas klaffar försvagas, vilket bidrar till att blodet inte cirkulerar lika effektivt som vanligt. Leder till ömma och värkande ben, och kan även leda till åderbråck. Genom att använda  stödstrumpor, gynnas blodflödet och lindrar den tunga värkande känslan. Även daglig motion och enkel fotgymnastik kan vara lindrande.

Hos oss hittar du stödstrumpor från flera välkända varumärken, i olika färger, mönster och material. Oavsett om du vill ha en mer klassisk stödstrumpa, eller en lite roligare med vackra färger och dekorativa mönster har vi något som passar alla. Klicka HÄR för att se alla våra stödstrumpor. 

Stödstrumpor som även kallas kompressionsstrumpor är ett klädesplagg som motverkar svullnader i benen, skapar ett bättre välbefinnande och samtidigt ger dina ben mer energi. Stödstrumpor är perfekt för dig som har ett jobb där du har mycket belastning på dina ben och får trötta fötter.

 ”Har man besvär med just ben och fötter, såsom svullnader och/eller åderbråck, har det ingen betydelse om man har sandaler eller andra skor på fötterna, eftersom stödstrumpor då oftast är lösningen på problemen. Samtliga läkare som jag har konsulterat när dylika problem uppkommit rekommenderar stödstrumpor "från uppstigning till sänggående", och det fungerar!” Citat från kund, Pia Sundin

FOTSVAMP

En av de absolut vanligaste fotinfektionerna. Angriper vanligtvis huden mellan tårna, och kännetecknas av klåda som senare leder till att huden blir fuktig, vit, flagar och spricker. Fotsvamp är väldigt smittsamt och kan smitta genom våta golv, handdukar, skor och strumpor. För att undvika fotsvamp bör du tvätta och torka fötterna ordentligt, särskilt noga mellan tårna. Gå inte barfota på våta golv exempelvis i simhallar, omklädningsrum eller liknande. Om du har fotsvamp bör det behandlas med exempelvis Scholls fotsvampsbehandling. En unik tvåstegslösning som behandlar fotsvamp och minimerar risken för återinfektion. Syrerikt fotbad kan även användas för att motverka fot- och nagelsvamp, fotvårtor och fotsvett.

Hos oss hittar du olika fotsvampsbehandlingar som behandlar svampen från att överleva och föröka sig. Det finns även även produkter som hjälper till med att förhindra uppkomsten och sprdiningen utav infektionen och du kan se alla produkterna här. 

FOTVÅRTOR

Fotvårtor är vårtor på fötterna orsakas av olika typer av humant papillomvirus, (HPV) och ser till utseendet ut som en blek, tjock förhårdnad och har ibland små svarta prickar i mitten. Precis som fotsvamp är vårtor på fötterna mycket smittsamt och kan överföras vid kontakt med andras fötter och vid kontakt med golv där smittade hudpartiklar finns kvar. Scholl Freeze vårtborttagare är en snabb och effektiv behandling mot vårtor. Behandlingen baseras på en frysmetod som vanligtvis används av vårdpersonal. För att veta vilken behandling som passar dig bäst så kan du se dem här

FÖRHÅRDNADER

Många har hård hud på fötterna utan att besväras, men den hårda huden kan utvecklas till förhårdnader som kan vara väldigt fula och obekväma.  Förhårdnader uppstår ofta på grund av för mycket tryck och påfrestningar på foten, vilket gör att huden bildar ett tjockt lager för att skydda vävnaden. Det finns olika behandlingar för att reducera förhårdnader.

Genom att använda sig utav en fotfil efter ett mjukgörande bad eller en peelingkräm som tar bort den hårda huden och hjälper till att återuppbygga mjuk hud. Bland våra fotvårdsprodukter finns hjälpande produkter som kan lindra dina återkommande problem med hård hud. Exempelvis Scholl´s kräm för hård hud som reducerar hård hud och samtidigt för huden mjuk och len genom att återfukta på djupet.

Hos oss hittar du ett stort sortiment av produkter som kan hjälpa dig att behandla hård hud och förhårdnader. Bland annat från Gehwol, Scholl och CCS och du kan se alla produkterna här

HALLUX VALGUS

Hallux valgus är en benig knöl som uppkommer bredvid stortån på grund av att stortån vinklas in, antingen över eller under de andra tårna. Hallux Valgus kan vara ärftligt, och är inte nödvändigtvis smärtsam. Med eftersom det förändrar fotens form kan det vara svårt att hitta skor med en bra passform.

Tillståndet kan även orsaka andra problem som skavsår, liktorn eller hammartå. Det finns flertal produkter som kan lindra besvären som uppkommer vid hallux valgus. Exempelvis mjuka skydd som förhindrar att knölen utsätts för skav inne i skorna. Genom ValguLoc fixeringsskena kan stortåns grundled, med hjälp utav små krafter förs stortåns axel tillbaks i rätt läge. Vårt utbud utav skor från Embla Hälsoskor har ett elastiskt parti på skons insida, vilket gör sandalen passande för dig som har hallux valgus. För att ta reda på vilka produkter som passar dig bäst så kan du läsa mer om, och se alla produkter här

"Detta hjälper faktiskt, använt nattetid, har även haft små "kuddar" av gummi som man har mellan tårna, är också bra!"Citat från kund: Brigitta Bentesjö 

HAMMARTÅ 

Hammartå kan ses som en kloliknande deformation där tån böjs nedåt och mittpartiet av tån höjs upp. Detta kan orsakas av exempelvis svaga muskler eller att tån tvingas in i en onaturlig position. Problemet kan även orsakats utav att en tå är längre än de andra och blir därför lätt i klämd i skon och blir krökt.

Hammartå kan skapa smärta och ge balansproblem på grund utav att tån inte är korrekt positionerad. För att lindra och förebygga besvären kan hjälpmedel som tådelare, tåspridare eller hammartåkudde användas. Hammartåkudde från Pedag   är en mjuk, smidig, slitstark och tålig gelkudde som har en smärtlindrande effekt. Kudden minskar även trycket och skyddar spetsen av tån. Tack vare kuddens elastiska material har den en optimal passform och är lämplig för både män och kvinnor.

HÅLFOTSPROBLEM

Hålfotsproblem ger upphov till värkande fötter och kan även ge en brännande känsla under fotens trampdyna och häl. Hålfotsproblem orsakas av fotvalvets normalt höjande och sänkande rörelser blir abnormala. Vilket kan påverka gångstilen som i sin tur kan ge ytterligare problem, som hallux valgus, liktorn eller förhårdnader.

För att lindra hålfotsproblem kan använda hålfotsinlägg i skon. Inlägget ger stöd och komfort till hålfoten och rätar upp foten till sin naturliga position. Exempelvis Viva high hög hålfot från Pedag, som har en formad fotbädd med hälkudde, förfortsspellott och högt hålfotsstöd som ger stöd och avlastning för den ansträngda foten. Du kan se alla hålfotsinlägg här

 HÄLSPORRE 

Hälsporre kan orsaka en kraftig smärta under hälen och beror på en överbelastning av plantar fascia-senan i hålfoten. Hälsporre (Plantar fasciit) är en liten utväxt på nedre delen av hälbenet som kan orsaka kraftig smärta under hälen när man belastar foten.

Det kan även orsaka smärta i framkant utav hälen eller på dess insida när du står eller går. Smärtan förekommer främst under de första stegen på morgonen eller efter vila. Smärtan kan även förvärras desto mer man belastar foten under dagen och smärtan kan variera mellan lättare obehag och en kraftigare, brännare smärta. Hälsporren, (den lilla utväxten på hälbenet) gör i sig själv inte ont. Orsaken till smärtan och ömhet är bristningar i senan som förbinder hälbenet med tårna. Hälsporre uppstår ofta på grund utav att man har gått eller sprungit för mycket i dåliga skor. 

För att förebygga hälsporre bör man använda skor som har bra stöd och helst en avlastande kudde under hälen. Men också stretcha muskler, (främst vadmuskeln) efter träning och att varva ner ordentligt. Om du skulle känna smärta i hälen efter ett träningspass kan det tyda på överansträngning. Då bör du vänta med att träna tills ”skadan” har läkt helt.

För att lindra din smärta och besvär vid hälsporre kan våra olika sulor och inlägg hjälpa dig. Det bästa är att välja en hel sula som ger hålfoten stöd och stabilitet eftersom det ger senan avlastning samtidigt som den belastas korrekt. En passande hälkudde kan även användas för att få korrekt avlastning och lindra smärtan. Besvären kan även lindras med hjälp utav kompressionsstrumpor som ger en förbättrad cirkulation och därmed snabbare läkning och återhämtning.

FS6 Kompressionsstrumpa för hälsporre ger lindring genom att den lyfter och sträcker kompressionsstrumpan försiktigt plantar fascia, vilket ger ett ökat blodflöde till den skadade vävnaden. Detta dämpar i sin tur hälsporren, genom att den mildrar inflammationen och smärtan i hälen och foten.

Du kan även se alla produkter för att behandla och lindra din hälsporre här

 

 ”Har provat allt för att lindra hälsporre. Denna strumpan är min räddning! Suverän lindring!” Citat från kund, Ingrid Kullenberg

ILLALUKTANDE FÖTTER

Dina fötter avger ständigt fukt och svett. Svett är naturligt och håller huden mjuk och elastisk, svett har ingen lukt i sig utav får lukt när det kommer i kontakt med hudens bakterier. Därför är det viktigt att hålla en god fothygien, speciellt under de varmare delarna utav året.

Det är även viktigt att använda strumpor i naturligt material såsom bomull eller ull. Då dessa material låter dina fötter och hud andas. För att lindra dina besvär med illaluktande dofter kan du använda fotspray eller deodorant   som är anpassade för fötterna, absorberar fukt och motverkar illaluktande dofter. Exempelvis Scholl´s Fresh Step Antiperspirant som avger en lätt doft, effektivt skyddar mot dålig lukt och håller dina fötter fräscha. Här kan du se och läsa mer om produkter som kan hjälpa dig att behandla din fotsvett. 

LIKTORN

Liktorn uppstår till följd av en tidigare förhårdnad som i sin tur kan ha uppkommit exempelvis på grund av användning av för trånga skor. En förhårdnad bildas på grund av tryck på huden, som i sin tur försvarar sig själv genom att göra den hård och tjock för att skyddas mot trycket. Om förhårdnaden fortsätter att utsättas för tryck och nötas ytterligare kan en liktorn uppstå - detta innebär att förhårdnaden bildat en tagg som pressas in i huden.

Likton kan vara smärtsamt och uppstår när huden på tån pressas mellan insidan av skorna och fotens ben eller när tårna skaver mot varandra. För att förhindra uppkomst utav liktorn är det viktigt att använda bekväma skor som ger bra utrymme för tårna. För att lindra och förebygga smärta så är det lämpligt att använda liktornskuddar eller tådelare. Det finns även olika behandlingar och oljor som kan hjälpa dig att bli av med dina obehag, du kan läsa mer om produkterna här

NAGELSVAMP

Nagelsvamp är den vanligaste nagelsjukdomen och vanliga symtom på nagelsvamp är en gul-/brunaktig missfärgning av nageln, vita beläggningar på nagelns yta samt att nageln blir grövre, ojämn och mer skör. Svampen orsakas av angrepp av olika svamparter under nageln. Svampinfektionen kan överföras från person till person genom direktkontakt och kan även smittas via mattor, strumpor och skor. Om nagelsvampen inte behandlas kommer nageln i det flesta fall att smulas sönder och därefter lossna från tån. 

För att uppnå bästa resultat är det viktigt att påbörja behandlingen så tidigt som möjligt och att fullfölja en behandling som har påbörjats. Det finns olika behandlingar som du kan använda för att behandla din nagelsvamp. Med exempelvis   nagelsvampbehandling från Scholl Professional kan du behandla nagelsvampen och förebygga dess spridning. För att veta vilken produkt som passar dig, så kan du läsa mer om produkterna och hur de behandalar nagelsvamp här

PLATTFOT

Plattfot är en av de mest kända felställningarna, och det innebär att foten har ett nedsjunket längsgående fotvalv. Den vanligaste felställningen är så kallad inåtroterad plattfot, vilket betyder att det mediala längsgående fotvalvet är nedsjunket och att fotryggen är roterad inåt.

Det är även vanligt att hälen är roterad utåt. Inåtroterad plattfot kan man ofta se hos personer med reumatism och det orsakar smärta på baksidan och sidorna av hälbenet. Plattfot kan lindras med hjälp av sulor och inlägg som är anpassade för dessa problem och som hjälper till att räta upp fotvalvet till dess naturliga position. För att lindra besvären och räta upp fotens felställning kan du exempelvis använda sulor från Bauerfeind. Genom att använda sulor har du ett bra stöd för foten som ger dig en bättre uppbyggnad.

SKAVSÅR

Om du känner klåda, irritation eller värme kan det vara ett tecken på att ett skavsår håller på att bildas. Skavsår på fötterna kan uppkomma när hud nöts mot exempelvis din sko eller strumpa. Efter en tid delar de översta skikten i huden på sig och inuti samlas vätska.

Skavsår kan vara extremt smärtsamma och orsakas ofta av friktionen mellan foten och skon, ofta i hälen eller framme vid tårna längs sidorna. Risken för skavsår ökar om din hud är fuktig eftersom friktionen då även ökar, och därför är det bra att använda bekväma skor och strumpor i naturliga material som låter din hud andas och som absorberar fukt. Du kan själv behandla och förebygga skavsår genom skavsårsplåster som hjälper till att läka såren och samtidigt ger smärtlindring.

SPRUCKNA HÄLAR 

Att huden på hälarna spricker är ett väldigt vanligt problem när det är varmt och torrt väder. Spruckna hälar orsakas av torr och hård hud som bildas vid hälkanten och som till sist spricker. Huden kan bli missfärgad och det bör genast behandlas för att det inte ska leda till allvarligare problem.  För att förhindra att huden torkar ut och spricker bör man återfukta huden regelbundet med en mjukgörande och fuktgivande kräm. Kräm för spruckna hälar från Scholl är speciellt framtagen för att läka och lindra den hud som finns på hälarna. 

ÅDERBRÅCK

Åderbråck är ett vanligt problem som orsakas av att blodådror och vener utvidgas onormalt om klaffarna i benen är svaga eller om venernas väggar är för slappa. Vilket gör att det samlas mycket blod i venerna och trycket blir för högt, vilket gör att venerna utvidgas. Åderbråck kännetecknas av knöliga blå upphöjningar, och i lindriga fall är detta också det enda symptomet.

Efter en längre tid kan dock huden även bli öm och klia. I värre fall kan åderbråck ofta ge upphov till värk och svullnad i benen, speciellt vid tillfällen då man stått eller suttit för länge. En brunaktig missfärgning av huden kan uppstå om svullnaden inte behandlas, samt att det finns en risk för eksem och bensår.

  "Dom är toppen..har börjat med stödstrumpor varje dag kommer aldrig mer andvända vanliga strumporCitat från kund: Carina Kandell

För att förebygga åderbråck bör man undvika att sitta still längre stunder, man bör sitta med benen högt och röra mycket på fötterna. Dessutom kan man använda elastiska stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som de också kallas, som hjälper till att förhindra åderbråck eftersom stödstrumpan ger tryck och stöd mot benet, vilket gör att kärlväggarna inte utvidgas och sväller ut. Stödstrumporna finns i flera olika modeller, färger och mönster från flera välkända varumärken - du kan se alla strumporna här. 

Åderbråck är ett problem som är extra vanligt under graviditet, och för att förhindra uppkomsten bör man även här tänka på punkterna ovan. Man bör undvika att sitta med benen i kors och att bära åtsittande kläder. Det kan också vara en bra idé att minska saltmängden i maten.