• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Hopparknä

HOPPARKNÄ

Här hittar du rekommenderade produkter som hjälper till att lindra vid hopparknä.

Knät är en av kroppens största leder och ska tåla stora påfrestningar. Vid varje steg som tas kommer stora delar av kroppsvikten att bäras just av knäna. Hopparknä tillhör en av de vanligaste idrottsskadorna och drabbar oftast personer som är aktiva i kravfulla sporter såsom friidrott, volleyboll eller andra mer fysiska aktiviteter där mycket hopp ingår. Skadan uppkommer oftast vid upprepad belastning av patellarsenan d.v.s. senan under knäskålen.

SYMPTOM VID HOPPARKNÄ

- Ont i senan under knäskålen
- Smärta och stelhet under och efter utövande
- Stelhet på morgonen
- Svullnad under knäskålen och smärta när man trycker runt området
- Känns när man hoppar, springer eller går
- Kan även kännas när man böjer knät

De som drabbas av hopparknä upplever oftast en smärta över knäskålen men också runt knäskålen eller i knäslåssenan. Smärtan är främst påtaglig i den nedre delen av knäskålen och många upplever även att smärtan ökar när man exempelvis går i trappor eller går nedåt i backar. Det är även vanligt att uppleva en lokal smärta och stelhet i leden under och efter fysisk aktivitet. De som drabbas av hopparknä kan även uppleva stelhet i musklerna kring knäna efter på morgonen eller efter att ha varit stillasittande under en period.  

VAD ÄR HOPPARKNÄ?

Patella Senetendinit som hopparknä också kallas är en bristning eller en seninflammation i knäskålens nedre kant. I och runt om knäskålen finns en större muskelgrupp där bland annat flera och mindre senor går ihop till en kraftig större sena. Denna sena fäster in och löper över knäskålen och fäster även nedanför knäskålen. Hopparknä är följden av en förslitningsskada i senan och beror på en längre överbelastning vid aktivitet. Skadan i sig kallas tendinopati, vilket innebär att det uppstår små bristningar på senan som har misslyckats att läka. Både nerver och kärl har växt in vävnaden i samband med läkeprocessen som i sin tur påverkar nerver och kärl och då orsakar smärta.

Eftersom hopparknä skapar smärta på grund av en inflammation i knäskålens infästning som sitter i knäskålssenan. Är avlastning en viktig del för att behandla och ge en smärtlindring vid inflammation. Genom att avlasta knäet med olika former av knäskydd och stöd så får inflammationen en chans att läka ifred. I vårt sortiment hittar du olika produkter som är designade och anpassade för att förebygga överbelastning samt behandla smärta och besvär vid hopparknä.

Det finns olika knästöd för alla aktiva personer som lindrar smärta och förhindrar svullnad. Knäskydd med kompressionsstöd är designade för att hjälpa till att avlasta, stabilisera och stödja det inflammerade området. Knästödet är även anpassade för att ge en säker passform med en maximal rörelsefrihet i både förebyggande syfte, och vid en rehabilitering vid knäskada. De ger ett bekvämt stöd och minskar även skaderisk samt ökar blodcirkulationen i knät. De kan även effektivt användas med fördel vid sportaktiviteter och till vardags.

Du hittar även skor i vårt sortiment från bland annat varumärket Saucony som kan dämpa vid olika rörelser såsom i upphopp eller vid landningen av hoppet. Fler av våra modeller från varumärket Saucony hittar du HÄR.
Man kan även själv minska besvären vid hopparknä såsom att undvika aktivitet som orsakar smärta, gå olika rehabiliteringsprogram eller regelbunden stretching.