• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Pronation

Här hittar du olika produkter som hjälper till att dämpa stötar och kontrollera pronation samt fokuserar på att motverka eller minska risken till överpronation.

Alla fötter pronerar på ett eller annat sätt och är en naturlig utförandeform för fotens rörelse, att uppnå rätt rörelsesätt. Det innebär inte att det är dåligt att pronera. Det behöver inte heller betyda att det är något fel när man går. Pronation är fotens naturliga sätt att absorbera stötar, när våra fötter kommer i kontakt med marken fördelas trycket i foten tack vare pronationsrörelsen. Pronation är mycket vanligt och de flesta av oss har en lätt pronation som inte ger några besvär. Det är därför viktigt att kontinuerligt vårda sina fötter med fokusen att ständigt stabilisera fötternas gångsätt och motverka onödiga belastningar eller andra komplikationer.

VANLIGASTE TECKEN VID PRONATION

- Flexibel fot som rör sig inåt

- Trötthetskänsla under foten

- Yttersulan är mer sliten på laterala (insidan) sidan av skon

Förenklat innebär pronation att foten har ett nedsjunket längsgående fotvalv, och mycket vikt läggs på fotens insida när man går. Pronation kan yttra sig på många olika sätt och utöver högt- eller lågt fotvalv kan det dessutom påverkas av ålder, övervikt och graviditet. En av de vanligaste orsakerna till pronation är att man går i gamla snedslitna skor som leder till att fötter rullar inåt mer än vad fötterna borde.

VAD ÄR PRONATION?

Pronation är den term som beskriver när fötterna går inåt vid nedsättning av foten. De allra flesta av oss pronerar, det vill säga sätter foten med dess utsida av hälen, och ”rullar” diagonalt genom foten. Så att vi skjuter ifrån med mer eller mindre en inåt vinklad fot. Graden av pronation varierar i och med fotens vinkel och därför finns det olika former av pronation. En normal pronation i foten motsvarar en pronationsvinkling på ca 6–8° vilket innebär en normal belastning för kroppen ett normalt och rakt läge. Medan en pronationsvinkling på ca 9–11° innebär en lätt pronation och vid överpronation är vinkeln i fotleden >12° eller mer.

Men det kan även förekomma rörelser åt det andra hållet, supination (underpronation). Vilket är motsatsen till pronation och innebär att man istället lägger vikten på fotens utsida. Mer om supination kan du läsa om HÄR.

Vid pronation är det vanligt att ostabila skor, såsom Converse, tygskor eller andra skor med platt innersula, som inte ger något stöd för foten, kan leda till olika belastningar och skador.  Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, men belastningen kan gradvis öka vid felställningar. Felställningar kan då leda till smärtor i bland annat foten, underbenet, knäet och högre upp i kroppen.

BESVÄR FÖRKNIPPADE MED ÖVERPRONATION

- Plattfot och nedsjunkna fotvalv

- Hälsporre, Hallux Valgus, artros (ledförslitning), hälsporre och löparknä

- Påverkar knäställningen och ryggraden

- Olika smärtor och besvär i knä och rygg

- Benhinneinflammationer

Det finns allt från en lätt pronation till överpronation. Exempelvis vid löpning är det vanligt förekommande att fotens insida ”sjunker ner”, vilket kallas pronation (överpronation). Pronerar du redan men kanske har ett jobb som kräver många timmars stående eller promenader kan det också bidra till överpronation, speciellt när man dagligen står på hårda ytor som t.ex. betonggolv. Överpronation är effekten av att dina fötter fastnat i pronation och felbelastats under många år.  Vid överdriven pronation kan en felställning av benet uppstå, som i sin tur kan leda till smärta i både knä och häl.  Från vårt sortiment hittar du flera olika skor och inlägg som kan hjälpa dig att åtgärda felställningen.

Vid gång och löpning är en liten ”pronationsrörelse” helt normalt eftersom det är en del av fotens stötdämpande funktion. Men sker dessa rörelser i allt för stort omfång kan problem i fötter och i knä bli mer frekventa. Därför är det viktigt att använda rätt skor. Det ska vara stabila skor med uppbyggnad som ger stöd och som rätar upp dina fötter. Det vill säga att den överdrivna rullningen inåt förhindras. Vilket även gör att skorna håller längre, då du vanligtvis går mycket på fotens insida. Ett annat vägvinnande tips är att variera mellan olika typer av skor och anpassa sitt skoval efter behov.

Men även ett skoinlägg eller en pronationssula som rätar upp foten kan avlasta foten och även motverka överpronation. Vilket innebär att inlägget positionerar foten till en något mer neutral position. Ett bra inlägg bör därför ha ett bra material som stödjer fotvalvet (för dig med högre fotvalv eller är plattfotad). Men även en djupt skålad häl i inlägget begränsar hälens rörlighet. Ett annat alternativ är att även variera mellan olika aktiviteter, för att undvika ensidig belastning, och kan därmed hjälpa dig i vardagen att inte överanstränga vid pronation.

För att avgöra vilket fotvalv du har, kan du med hjälp av vår hålfotsguide, identifiera ditt fotvalv och även hitta rätt inlägg HÄR.

65 produkter

65 produkter

Du har sett 36 av 65 produkter