Tips och råd för dina fotproblem
Hammartå? Här är allt du behöver veta
I detta magasin så svarar vi på de vanligaste frågorna om hammartå och förklarar vad du kan göra för att lindra dina besvär.
Hur känns hammartå?
Hammartå orsakar vanligtvis smärta och obehag i tån som är drabbad av deformiteten. De typiska symptomen är:-Smärta: Smärta är en vanlig upplevelse, särskilt när du bär skor eller försöker röra tån.
-Ömhet: Tån kan vara öm och känslig vid beröring eller vid applicering av tryck.
-Svullnad: Viss grad av svullnad kan förekomma runt det drabbade området.
-Svårigheter med skor: Det kan vara utmanande att hitta bekväma skor och skor som klämmer på tån kan förvärra symtomen.
-Synlig deformation: Tån kan vara böjd eller ha en kloliknande form, vilket är karakteristiskt för hammartå.
Hur ser en hammartå ut?
Nedan så kan du se bild som illustrerar hur en hammartå kan se ut. Man brukar säga att tån liknar en hammare på grund av den böjda leden – och det är därifrån som det har fått sitt namn.Vad kan man göra åt hammartå?
Om man har hammartå så brukar man fokusera på att lindra besvären, vilket innebär att inget kirurgiskt ingrepp utförs. Istället så brukar man rekommendera att lindra besvären och smärtan genom att minska trycket på den drabbade tån / tårna och använda olika hjälpmedel som korrigerar tån genom att räta ut dem så mycket som möjligt. Därför så finns det olika produkter som är anpassade för hammartå:-Hammartåskor: Skor som är anpassade för hammartå har en anatomisk, eller ergonomisk fotbädd som hjälper till med att avlasta hela foten och ge komfort. Men framförallt så har skorna en hög och bred tåbox. Det gör att de krökta tårna får den plats de behöver och ingenting trycker eller skaver emot dem.
-Pelotter och sulor: Om du har hammartå så kan du använda anatomiska sulor och inlägg som bidrar till att lyfta det främre fotvalvet. Genom att fotvalvet avlastas så får tårna avlastning och det kan motverka att tårna böjs.
-Stöd och skydd för hammartå: Du kan använda olika produkter som exempelvis en hammartåkudde, eller en tå-riktare som bidrar till att korrigera tån och motverkar den kloliknande deformationen.
-Regelbunden fotvård: Tänk på att ta hand om fötterna och att smörja tårna med en mjukgörande fotkräm, det minimerar risken för att du ska få hård hud eller förhårdnader på tårna. Om det är så att du redan har hård hud på tårna så kan du mjuka upp huden i ett fotbad och sedan försiktigt fila bort huden med en foftil eller fotvårds-hyvel. Om du behöver hjälp med att ta bort hård hud på tårna så kan du besöka en medicinsk fotterapeut som hjälper dig.
-Operation: I vissa fall kan en operation övervägas för att korrigera hammartån. Det kan innebära att en del av tån avlägsnas eller att en steloperation utförs, men metoden varierar och bör diskuteras med en kvalificerad medicinsk fotexpert.
Vad är orsaken till hammartå?
Det finns dessvärre ingen konkret förklaring till varför man får hammartå. Men ortopeder och fotexperter tror att en sannolik förklaring är att det finns en obalans mellan de muskler och senor som böjer och sträcker tårna. Om de muskler som böjer tårna är starkare än de som sträcker ut dem så kan man få hammartå. Men det finns även fler orsaker:-Använt trånga skor: Om du regelbundet har använt för trånga skor så kan det skapa hammartå, eftersom det påverkar tårnas naturliga position.
- Genetiska faktorer: Vissa människor kan ha en ärftlig predisposition för hammartå, vilket innebär att de har en ökad benägenhet att utveckla denna deformitet på grund av genetiska faktorer.
-Orsakad av fotproblem: När man har Hallux Valgus (att stortån är sned) så är det vanligt att få hammartå och anledningen till det är att stortån trycks mot de andra tårna. Det kan i sin tur orsaka att tårna bredvid utsätts för tryck – vilket kan skapa hammartå.