• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Pelotter

Här hittar du pelotter och förfotskuddar som lyfter upp och avlastar det främre fotvalvet, idealiska för dig som exempelvis har besvär med framfotssmärta eller nedsjunkna förfotsvalv.

Vad är en pelott?

En pelott är en form av ortopediskt inlägg eller skoinlägg som används i skor för att ge extra stöd, korrigera fotproblem och lindra smärta. Den är designad för att passa in i skon och anpassa sig efter fotens konturer. Pelotter används ofta för att behandla eller lindra olika fotproblem och fotrelaterade besvär.

Det finns olika typer av pelotter beroende på dess design och ändamål. Vissa pelotter är utformade för att ge stöd till fotvalvet och andra pelotter är mer fokuserade på att dämpa stötar och minska belastningen på fötterna under aktivitet.

Pelotter kan vara tillverkade av olika material såsom skum, gel, läder eller textil.

Vad gör en pelott?

En pelott har flera funktioner och syften:

Stöd och korrigering: En pelott kan ge extra stöd till fotens strukturer, särskilt fotvalvet. Den kan hjälpa till att korrigera problem som smärta och trötthetsskänsla i framfoten. 

Smärtlindring: Pelotter används ofta för att lindra smärta i foten. De kan avlasta trycket från specifika områden som kan vara ömma eller inflammerade.

Dämpning: Vissa pelotter, särskilt de som är gjorda av gel eller andra stötdämpande material, kan absorbera stötar och vibrationer när du går eller springer. 

Korrektion av fotens anatomiska avvikelser: Om du har särskilda fotanatomiska avvikelser, som platta fötter eller lågt framfotsvalv, kan en pelott hjälpa till att skapa en mer neutral fotställning och minska belastningen på specifika områden.

Förbättrad komfort: Pelotter kan öka komforten i skorna genom att ge en mjukare yta att stå på och hjälpa till att jämna ut trycket över fotens yta.

Här är några vanliga fotproblem där användningen av en pelott kan hjälpa till att lindra smärta och obehag – och hur pelotten fungerar för att lindra problemen:

- Morton's neurom:
Problem: Smärta, stickningar eller domningar i främre delen av foten på grund av en nervklämning.
Hur pelotten hjälper: En pelott placerad under främre delen av foten hjälper till att sprida och avlasta trycket från de drabbade nerverna. Vilket minskar irritationen och lindrar smärta och obehag.

Hammartå:
Problem: En tå som är böjd i en onaturlig position, vilket kan orsaka smärta och obehag.
Hur pelotten hjälper: En tåpelott som separerar tårna och hjälper till att räta ut hammartån. Den minskar trycket på de drabbade områdena och främjar en mer naturlig tåposition.

- Metatarsalgi:
Problem: Smärta och obehag i framfoten, särskilt under metatarsalbenen.
Hur pelotten hjälper: En pelott placerad under framfoten sprider trycket över metatarsalbenen och minskar belastningen på framfoten. Detta kan lindra smärta och obehag vid gång och stående.

- Nedsjunket förfotsvalv:
Problem: Nedsjunket förfotsvalv, även känt som fallen framfot eller framfotspatologi, är när fotvalvet i främre delen av foten sjunker ner och förlorar sin normala höjd och stödjande funktion. Detta kan leda till överdriven belastning på framfoten och påverka fotens naturliga rörelsemönster.
Hur pelotten hjälper: Vid nedsjunket förfotsvalv kan en pelott vara en användbar lösning. Genom att placera en pelott under framfoten kan den hjälpa till att återställa fotvalvet till en mer korrekt position. Pelotten ger stöd och hjälper till att fördela trycket jämnt över framfoten, vilket kan lindra smärta och obehag. Dessutom kan pelotten hjälpa till att stabilisera foten och förbättra gångmönstret genom att motverka överdriven pronation och avlasta ömtåliga områden.

Hur ska en pelott ligga?

Att placera en pelott på rätt sätt kan ibland vara utmanande. Ofta förekommer misstag där pelotten hamnar för högt eller för lågt, vilket resulterar i att den inte ger den avlastning och det stöd till främre fotvalvet som den är ämnad för. Att felaktigt placera pelotten kan till och med leda till smärta och obehag. För att uppnå bästa resultat bör pelotten placeras exakt bakom fotens "trampdyna", det område där foten har mest kontakt med marken vid gång.

Om du klickar här så kan du läsa vår guide som visar dig hur du placerar en pelott på korrekt sätt.