• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Hur får man bort smärta i fötterna?
Tips och råd för dina fotproblem

Hur får man bort smärta i fötterna?

Fotsmärta kan bero på flera olika saker och det är vanligt att få problem med smärta i fötterna någon gång i livet.

Fötterna är en av de viktigaste kroppsdelarna som hjälper oss att ta oss framåt i livet genom att bära vår vikt och stödja våra rörelser. Varje dag utsätts våra fötter för betydande belastning och påfrestningar som kan leda till smärta eller skador om de inte tas om hand på rätt sätt.

VANLIGA FOTPROBLEM SOM SKAPAR SMÄRTA I FÖTTERNA
Om du har ont i fötterna så kan det bero på flera olika saker och det kan även vara kopplat till olika fotproblem. Nedan så har vi listat de vanligaste orsakerna till fotsmärta och fotproblem som är kopplade till smärta i fötterna.
Hälseneinflammation (achilles tendinit) kan orsaka smärta i området runt hälsenan, som ligger på baksidan av fotleden och är förbunden med musklerna i vaden. Smärtan kan vara skarp eller öm och öka gradvis under aktivitet, som att springa, hoppa eller gå i trappor. Ibland kan smärtan stråla ut till foten eller underbenet och det kan vara svårt att stå på tå.
Ledproblem i fotleden eller tårna. Ledproblem i fotleden eller tårna kan orsaka smärta på olika platser beroende på vilken led som påverkas. Smärtan kan kännas som en molande smärta, stelhet eller ömhet och kan öka vid aktivitet som involverar foten eller tån. Om fotleden påverkas kan smärtan kännas runt fotleden eller på baksidan av foten. Om tårna påverkas kan smärtan kännas i tåleden eller på ovansidan eller undersidan av tån.
Nervproblem som mortons syndrom. Mortons syndrom är ett tillstånd där en nerv som går mellan tårna i foten blir komprimerad eller tryckt på. Detta kan orsaka smärta i främre delen av foten, vanligtvis mellan tårna, som kan kännas som att man har en sten eller en klump under foten. Smärtan kan vara skarp och brännande och kan öka vid gång eller stående.
Skador som sprickor, blåmärken eller stukningar. Skador som sprickor, blåmärken eller stukningar kan orsaka smärta i foten på olika sätt. En spricka i ett ben i foten kan orsaka smärta vid belastning eller tryck på det skadade området. Ett blåmärke kan orsaka smärta, svullnad och ömhet i det drabbade området. En stukning kan orsaka smärta och svullnad runt den skadade leden och kan göra det svårt att stå på foten eller utföra vanliga aktiviteter. Smärtan från dessa typer av skador kan vara akut eller gradvis öka över tid och kräver ofta vila, isning, höjning av foten och smärtlindring för att lindra obehaget.
Överbelastning av muskler och senor i foten. Smärta i fötterna på grund av överbelastning uppstår vanligtvis på grund av för mycket aktivitet eller stress på fötterna. Det kan inkludera att stå eller gå under en längre period, springa eller hoppa eller användning av skor som inte passar ordentligt. Smärtan kan kännas som en molande smärta eller ömhet och kan lokaliseras på olika ställen i foten, inklusive hälen, bollen eller fotvalvet. Smärtan kan också öka vid aktivitet och minska vid vila. Andra symtom kan inkludera svullnad, rodnad eller en känsla av stelhet i foten. För att lindra smärtan vid överbelastning i fötterna kan det vara användbart att vila och undvika överdriven aktivitet, använda ordentliga skor och utföra stretching- och stärkande övningar för fötterna.
Gikt (en typ av artrit som orsakas av höga halter av urinsyra i blodet) Smärtan kan vara mycket intensiv och kan kännas som en brännande eller stickande smärta. Symtomen kan komma plötsligt och ofta på natten och kan vara så smärtsamma att det kan vara svårt att gå eller stödja sig på foten.
Minskad blodcirkulation till fötterna på grund av åderförkalkning eller andra sjukdomar. Dålig blodcirkulation i fötterna kan orsaka smärta och obehag i foten på grund av en minskad syre- och näringsförsörjning till foten. Det kan orsaka en känsla av stickningar, domningar, svaghet och en känsla av kalla fötter. Smärtan kan kännas som en molande smärta eller ömhet och kan lokaliseras på olika ställen i foten, inklusive hälen, bollen eller fotvalvet. Symtomen kan förvärras vid aktivitet eller vila och kan bli mer uttalade på kvällen eller natten.
Liktorn Liktornar är en vanlig orsak till smärta i fötterna. En liktorn är en tjock hudförtjockning som bildas på foten på grund av upprepad tryck- eller friktionsskada, som vanligtvis uppstår på tårna eller bollarna på fötterna. Smärtan från liktornar kan kännas som en skarp smärta eller ömhet, särskilt när man trycker på dem.
Hälsprickor Hälsprickor, även kända som spruckna hälar är sprickor eller små sår som bildas på hälen på grund av torrhet, överdriven tryckbelastning eller användning av olämpliga skor. Smärtan i samband med hälsprickor kan variera från mild till allvarlig och kännas som en brännande smärta eller ömhet i hälområdet. Ibland kan det också finnas blödningar eller vätska som läcker ut från sprickorna.
ANDRA PROBLEM SOM ORSAKAR SMÄRTA I FÖTTERNA

Det finns fler orsaker som gör att du kan ha smärta i fötterna, exempelvis hur du belastar dina fötter. Om du pronerar, supinerar, har nedsjunket förfotsvalv, högt fotvalv eller är plattfot. För att ta reda på hur du belastar dina fötter så kan du identifiera ditt fotvalv i vår hålfotsguide. I vår hålfotsguide så kan du även läsa mer om olika symtom och fotproblem som är vanliga samband med olika fotvalv.

Eller om du inte känner igen din smärta från några av de fotproblem vi nämnde ovan så kan du läsa mer om olika typer av fotsmärtor och fotproblem i vår fotguide.

Liknande artiklar