• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Varför har mitt barn ont i hälen?
Tips och råd för dina fotproblem

Varför har mitt barn ont i hälen?

Om ditt barn har ont i hälen så kan hen ha fått besvär med Severs skada.

Severs Skada, även känd som calcaneal apophysitis, är ett tillstånd som främst drabbar barn i åldern 9-15 år. Det är en smärtsam bensjukdom som uppstår på grund av inflammation i tillväxtplattan i hälen. Barn som drabbas är ofta fysiskt aktiva, och båda hälarna kan påverkas samtidigt.

Symtom Severs Skada:
• Smärta i hälbenet under eller efter fysisk aktivitet.
• Spridning av smärtan till sidorna av hälen och ner mot fotvalvet.
• Svullnad och rodnad på hälen.
• Svårigheter att gå.
• Obehag och stelhet.
• Begränsad förmåga att delta i sport eller andra fysiska aktiviteter.

Smärtan från Severs Skada kännetecknas av en smärta i hälbenet under eller efter fysisk aktivitet. Den kan också sprida sig till sidorna av hälen och ner mot fotvalvet. Många barn med Severs Skada upplever svullnad, rodnad, svårigheter att gå, obehag och stelhet. Dessa symtom kan hindra dem från att delta i sport eller andra fysiska aktiviteter.

Severs Skada uppstår vanligtvis när hälbenet växer snabbare än benmuskler och senor. Detta leder till att musklerna och senorna blir strama och överbelastade. Det resulterar i minskad flexibilitet i hälen och ökad belastning på tillväxtplattan. Barn som är involverade i aktiviteter eller idrotter med hårda stötar och explosivitet löper större risk att drabbas av skadan, men den kan även påverka mer stillasittande personer.

Severs Skada läker vanligtvis av sig själv, men smärtan kan vara obehaglig och besvärande. Läkningsprocessen varierar från person till person, där vissa kan bli av med sina besvär på några veckor, medan det för andra kan ta flera månader eller till och med år.

För behandling av Severs Skada är det viktigt att utföra fot- och benövningar som sträcker och stärker muskler och senor. För att få rätt övningar bör du kontakta vården eller en fysioterapeut (sjukgymnast) som kan undersöka hälsmärtan och utforma ett rehabiliteringsprogram.

För att minska svullnaden som kan uppstå i samband med Severs Skada kan du använda en ispåse mot det svullna området. Tänk dock på att inte placera ispåsen direkt mot huden. Du kan också använda kylande liniment för att få kyla mot det drabbade området, vilket ger en snabb och svalkande effekt på huden. En annan lösning är att linda hälen eller använda en kompressionsstrumpa som minskar smärta och svullnad. För att lindra smärtan kan en hälkopp eller hälinlägg med stötdämpande effekt användas.

Behandling för Severs Skada kan innefatta:
Fot- och benövningar: Sträcka och stärka benens muskler och senor genom fot- och benövningar. Kontakta vården eller en fysioterapeut för att få rätt övningar och skapa ett rehabiliteringsprogram.
Ispåse: Använda en ispåse mot det svullnade området för att minska obehaglig svullnad. Se till att inte placera ispåsen direkt mot huden.
Kylande liniment: Applicera kylande liniment på det drabbade området för att få en snabb och svalkande effekt på huden.
Lindning: Linda hälen eller använda en kompressionsstrumpa som är utformad för att minska smärta och svullnad i hälen.
Hälkopp eller hälinlägg: Använda en hälkopp eller hälinlägg med stötdämpande effekt för att lindra smärtan, ge stöd till hälen och avlasta den skadade hälen.

Liknande artiklar