• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Broddar & halkskydd

Broddar, dubbar och halkskydd som ger dig ett bättre grepp på hala och isiga underlag.

Broddar minimerar risken för att du ramlar under de kallare tiderna under vintern och finns i flera olika modeller, beroende på vad du behöver.

Broddar är små, vanligtvis metalliska eller gummiartade dubbar som du placerar på dina skors yttersula. Vilket skapar ett grepp eller friktion till marken och minimerar på så sätt att du halkar eller trillar och slår dig. 

Vilka broddar ska jag välja?
Det finns flera olika typer av broddar och därför kan det vara svårt att veta vilka just du ska välja. De olika halkskydden är utformade för olika funktioner och aktiviteter som promenader och löpning. För att du lättare ska kunna välja rätt brodd som passar dig så har vi listat de olika broddarna här nedan.

Broddar med halkskydd i gummi
Denna typ av brodd är ett av de vanligaste skydden och de är tillverkade i gummi och har dubbar som sitter på ena sidan av gummit. Vilket gör att du ska ta på gummidelen på skorna och så kommer dubbarna att riktas nedåt, mot marken. Anledningen till att just denna typ av brodd har blivit så populär är på grund av att de är flexibla och passar olika typer av skor. Samtidigt som materialet gör att de är lätta och smidiga att ta på. Ytterligare en anledning till deras popularitet är att de är anpassade för olika aktiviteter som hundpromenader, stadsmiljöer eller träning utomhus.

Dubbfritt halkskydd med keramiska plattor
För de som föredrar broddar utan dubbar så finns det alternativ mer keramiska plattor. Dessa modeller är extra populära att använda i stadsmiljöer eftersom man kan gå in och ut ur butiker utan att ta av sig broddarna, vilket man behöver med andra typer av halkskydd.

Heelgrip – broddar placerade på hälen
Dessa modeller fästs på skorna, vanligtvis med ett kardborrefäste vilket gör dem lätta och smidiga att ta av och på. De passar även olika typer av skor och de är utformade för att ge dig ett bra och stabilt grepp när det är halt. Man kanske tänker att grepp på hälen inte räcker, men forskning visar att den vanligaste orsaken till halkolyckor att hälen slinter när man sätter ner foten. Så därför är dessa typer av halkskydd placerade på hälen.

Frontgrip – broddar placerade på främre delen av foten
Dessa modeller är designade för att passa över skors främre del och bidrar till att ge ett säkrare fotfäste. Anledningen till att de har blivit populära är för att de ger ett bra grepp och samtidigt som de är små och lätta att ha med sig i väskan eller i jackfickan.

Broddskor med utfällbara broddar
För den som inte vill hålla på med lösa halkskydd så är denna typ av sko det perfekta alternativet. Skornas yttersula har plastringar eller annan liknande lösning som gör att du kan fälla fram och tillbaka broddarna. Vilket gör att skorna kan användas som ”vanliga skor” men också som dubbskor.

Dubbskor med dynamiska dubbar
För den som bor där det är mycket snö och is så är dubbskor med dynamiska dubbar ett bra alternativ. Anledningen till det är skornas greppteknologi där själva yttersulan är gjord i en speciell gummiblandning som bidrar till att ge ett bättre grepp. Sen så har skorna även dubbar i stål och alla dubbarna är dynamiska. Det innebär att dubbarna ”jobbar” individuellt och inte är helt fixerade. När man går och står och kroppsvikten hamnar på dubben så trycks dubbarna in mot sulans yta. Hur långt de trycks i beror på hur kraftigt foten sätts i och vilket underlag det är. Detta gör att dubbarna anpassas till underlaget och ger ett bra grepp oavsett om det är torr asfalt, blött trä eller is.

Vi hoppas att vår enkla guide ovan hjälper dig att välja de broddar som passar dig och dina behov. Om du skulle behöva mer hjälp med att välja så kan du kontakta vår kundtjänst – vi finns tillgängliga via både telefon och mail för att guida dig.