• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Hur vi jobbar med hållbarhet
minfot

Hur vi jobbar med hållbarhet

Vi på Minfot är engagerade i att värna om hållbarhet och miljö, och det avspeglas i allt vi gör.
Från vårt kontor, till lager och hur vi skickar våra beställningar till dig som kund. Vi sträva efter att minimera vår påverkan på miljön och ta hand om våra produkter på ett ansvarsfullt sätt.

KONTORMILJÖ

På vårt kontor har vi ett starkt miljötänk och vi försöker alltid att återanvända material och återvinna på rätt sätt. Vi jobbar också så digitalt som möjligt för att minska pappersförbrukningen. Det är de där små valen som vissa kanske tycker är onödiga som vi tycker är viktiga. För vi tror att när det gäller hållbarhet och miljötänk så är det många bäckar små som gäller, och där små ansträngningarna kan göra en stor skillnad.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Hurvijobbarmedhållbarhet/miljo-cirkel.png
TA VARA PÅ DET VI KAN

Vi tror på att inte slänga prover som strumpor, sulor, skor eller andra produkter som vi inte kan sälja vidare. Istället väljer vi att donera dem till välgörande ändamål. Under årens gång har vi exempelvis donerat till olika välgörenheter och även donerat produkter till lokala loppisar som arbetar ideellt för idrottsföreningar.

I vår e-handel kan du även se produkter som heter RESALE. Vi startade RESALE för vi tror inte på att kasta produkter som har skönhetsfel eller fattas sin originalförpackning. Vi tycker att dessa produkter fortfarande kan ha nytta och komma till användning, och därför säljer vi dem till rabatterat pris istället för att kassera dem.
MILJÖTÄNK NÄR VI SKICKAR ORDERS

När vi skickar din order till dig så skickas den antingen i en kartong eller i påse. Alla våra påsar och kartongerna anpassas så mycket som möjligt efter produktens storlek. Detta är för att vi inte vill ”transportera luft” i våra försändelser. Genom att minimera påsarna och kartongernas storlek så kan fler leveranser få plats i samma transport samtidigt som man minskar materialet som ordern skickas med.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Hurvijobbarmedhållbarhet/atervinn.jpg
Alla våra påsar är märkta med ”Återbära” som innebär att påsarna är 100% klimatneutrala. ÅterBära™ är en produktmärkning för 100% klimatneutrala förpackningar och påsar, framtagen av Avisera. Att en påse är klimatneutral innebär att Avisera beräknar hur mycket koldioxidutsläpp som skapas hela vägen från råmaterial fram till att den färdiga produkten når dig. Sedan klimatkompenserar Avisera för alla utsläpp genom certifierad trädplantering i Colombia. Det innebär att du får en förpackning som är 100% klimatneutral och att vi återgäldar för de utsläpp som påsen trots allt har.

Kartongerna vi skickar med är tillverkade av 100% återvunnet material och även dessa är så anpassade som möjligt till produkten som skickas. Så att vi inte ”transporterar luft” och tar upp onödig plats i transporten.

På våra påsar, kartonger och emballage till våra egna Minfot produkter så kan du se symbolen för att återvinna. Det är för att vi vill uppmuntra våra kunder till att återvinna papper och plast efter att de har använts. Detta är för att vi ska kunna minska behovet av att skapa nytt material och samtidigt minska vår påverkan på miljön.

När du placerar en order hos oss kan den innehålla fyllnadsmaterial. Syftet med detta är att säkerställa att ingen av de produkter du har beställt skadas under transporten. En stor del av det fyllnadsmaterial som vi använder är en cirkulär lösning. Det innebär att vi återanvänder och återvinner de kartonger som kommer till vårt lager. På så sätt ser vi till att materialet får användas igen minst en gång innan det slutligen återvinns. Om vårt lager behöver köpa in annat fyllnadsmaterial så köper vi in papper som är tillverkat av 93% återvunnet papper.

Vi strävar ständigt efter att göra vårt lager mer hållbart och arbeta med återvunna material och det innebär att vi vill minska användningen av plast och andra icke-hållbara material i vår förpackningsprocess. I slutet av april 2024 tog vi ytterligare ett steg mot hållbarhet, då vårt lager nu drivs av solenergi, med solceller som täcker upp 90% av energibehovet. Överskottet av den producerade elen går ut till elnätet.


Strävan efter hållbara leveranser

Vi skickar våra försändelser med PostNord och Bring, två företag som är engagerade i att främja hållbarhet.

PostNord arbetar för att bli fossilfria senast år 2030 och prioriterar minskning av fossilbränsleförbrukningen. PostNord strävar också efter elektrifiering av sina transporter och ökar användningen av förnybara drivmedel.

SVANENMÄRKTA E-HANDELSTRANSPORTER
Sedan september 2023 så har PostNord Sverige e-handelstransporter blivit Svanenmärkta. Svanenmärkningen omfattar stränga och omfattande hållbarhetskriterier, såsom energieffektivitet, användning av förnybara drivmedel, en hög andel eldrivna fordon och krav på arbetsvillkor i enlighet med kollektivavtal. Genom att uppfylla dessa kriterier strävar PostNord efter att integrera hållbarhet i alla led av sin verksamhet och därigenom främja ansvarstagande och miljövänliga metoder inom leveransbranschen.

Bring har höga miljömål och strävar efter att vara i linje med Parisavtalet. De använder förnybar energi i sina fordon och fastigheter och byter regelbundet ut sina fordon för att vara mer miljöeffektiva. Bring erbjuder fossilfria leveranser i flera städer och arbetar med att elektrifiera sin fordonsflotta för att minska utsläppen ytterligare.

Vi väljer att skicka våra order med Bring och PostNord eftersom de delar vår dedikation till hållbarhet. Om du är intresserad av att lära dig mer om deras arbete och hållbarhetstänk, kan du besöka deras hemsidor för ytterligare information.

VÅR RETURHANTERING

Alla våra beställningar skickas från vårt lager i Helsingborg, södra Sverige. Detta gäller även för alla returer som skickas tillbaka till oss. På vårt lager i Helsingborg genomgår varje produkt en noggrann process där de granskas, rengörs och återställs för att kunna säljas igen. Vi strävar efter att maximera användningen av varje produkt och minska avfallsmängden.

Om en retur inte kan säljas som ny, fortsätter vi att ge produkterna en andra chans genom vår RESALE-kanal, som vi nämnde tidigare. Genom RESALE erbjuder vi våra kunder möjligheten att köpa produkter till rabatterade priser, samtidigt som vi minskar resursförbrukningen och bidrar till en mer hållbar konsumtion. På så sätt får produkterna en ny ägare och undviker onödig avfallshantering.

Om produkterna inte kan säljas på nytt eller genom RESALE, donerar vi dem till välgörande ändamål. Genom att ge bort dessa produkter till behövande människor eller organisationer bidrar vi till att göra en positiv skillnad i samhället och minska avfallsmängden.

MILJÖTÄNK I EGEN PRODUKTION

När vi producerar våra egna produkter vill vi använda så hållbara produkter som möjligt. Vi tror inte på ”slit och släng” och vill vara en del av Slow Fashion. Vår ambition är att skapa kvalitetsprodukter som både är hållbara och tidlösa. Vilket gör att du som kund kan använda dem under en längre tid. Därför kan du även se kompletterande produkter i vårt sortiment som exempelvis miljövänlig skovård. Som gör att du kan ta hand om dina befintliga skor, vilket bidrar till att de håller längre.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Hurvijobbarmedhållbarhet/symbler-hallbar-med-strumpor-kopiera.jpg
Vi producerar våra produkter runt om i hela världen, men vi försöker att hålla produktionen ”så nära oss som möjligt” och därför har vi majoriteten av vår produktion i Europa och även i Sverige. I vår produktion så finns det även fabriker som använder solenergi, vilket innebär att fabriken har en egen solcellsanläggning och att produktionens bränsle och utsläpp minskar.

MATERIAL
I vår produktion så försöker vi även använda hållbara material och material med ett miljötänk. Exempelvis så är våra strumpor och stödstrumpor OEKO-TEX® 100-certifierade och vi har även ett segment som är SGS-testade.

Vi försöker ständigt leta efter hållbara och återvunna material att använda i produktionen, därför har vi flera olika modeller ekologisk bomull och återvunnen polyester, EVA och elastan.

Majoriteten av våra förpackningar är FSC-certifierade och när vi har tagit fram våra förpackningar för våra produkter så har vi även ett miljötänk. Där vi har valt att anpassa banderollerna för varje, enskild produkt. Detta gör att vi minskar mängden material som används i varje förpackning, det gör att vi inte använder mer material än vad vi behöver och sparar på så sätt resurser.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Hurvijobbarmedhållbarhet/tyg.jpg
SKAPANDET AV KREATIVT MATERIAL
Vår inställning till skapandet av produkt- och miljöbilder är att vi motsätter oss konceptet med "fullskaliga produktioner" som innebär att man hyr in modeller, externt fotograferingsteam och köper in rekvisita. Istället har vi valt en annan väg genom att hantera allt internt. På våra miljöbilder får du se olika modeller, och dessa modeller är antingen vår egen personal eller anhöriga till vår personal. Det ger oss en genuin och mångfacetterad representation, vilket vi tycker är extra roligt.

Vårt kontor är baserat i Båstad och vi fotograferar majoriteten av våra miljöbilder här. Vi prioriterar att ta oss till fotoplatsen till fots eller med cykel för att minska vår miljöpåverkan.

När det gäller rekvisita, som kläder och accessoarer, väljer vi att använda våra personliga garderober. Vi står fast vid vårt beslut att inte följa den vanliga trenden där företag reser långväga eller gör stora inköp för att skapa önskad estetik. Vi anser att dessa åtgärder inte är hållbara ur miljösynpunkt och föredrar att använda vad vi redan har tillgängligt.

Vi är stolta över att kunna skapa både miljö- och produktbilder samtidigt som vi strävar efter att minska vår påverkan på miljön. Om du vill se mer av våra miljöbilder kan du följa oss på våra sociala mediekanaler. Där delar vi kontinuerligt med oss av vårt kreativa material.