• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Hur ofta ska man smörja fötterna?
Fotvårdsguide

Hur ofta ska man smörja fötterna?

Hur ofta man ska smörja fötterna beror på olika faktorer som din hudtyp, väderförhållande och om du har något specifikt fotproblem som torra fötter, förhårdnader eller hälsprickor. Nedan så kan du läsa mer om hur ofta man ska smörja fötterna och hur fotkrämer kan hjälpa för att lindra olika fotbesvär.

- Varje dag: Många smörjer sina fötter dagligen, särskilt efter duschen eller innan man ska sova. Vilket kan hjälpa till att bevara fukt och förhindra torrhet samtidigt som det minimerar risken att få besvär med något hudproblem på fötterna.
- Efter duschen: Andra smörjer sina fötter några dagar i veckan, ofta efter man har duschat. Anledningen till det är att när man har duschat så är huden ren och hudens porer öppna, vilket gör det lättare för krämen att absorberas av huden.
- Vid behov: Vissa smörjer sina fötter vid behov, när de exempelvis blir torra. Det är exempelvis vanligt att man får besvär med torra fötter under vintermånaderna och därför brukar vissa bara smörja fötterna när de helt enkelt behöver det.
- Särskilda behov: Vissa kan ha specifika fotproblem (som du kan läsa mer om längre ner på denna sida) som kräver särskild vård. Vilket gör att det finns krämer som är avsedda för att lösa och lindra olika fotproblem.
Vanliga fotproblem där fotkräm kan lindra dina besvär

- TORRA FÖTTER: Om du har besvär med torr hud på fötterna så ska du välja en fuktgivande fotkräm som hjälper till med att återfukta och mjukgöra huden.
- SPRUCKNA HÄLAR: Spruckna eller hårda hälar kan vara smärtsamma och obehagliga. Därför är det viktigt att du använder en kräm som är avsett för att spruckna hälar. Dessa typer av fotkrämer innehåller ingredienser som effektivt gör huden mjukare och minskar sprickorna.
- FOTSVAMP: Om du har fotsvamp så finns det antifungala fotkrämer som hjälper till med att behandla svampen och samtidigt vårda huden på fötterna så att den blir len och fin igen.
- FÖRHÅRDNADER OCH LIKTORNAR: Fotkrämer som innehåller exempelvis salicylsyra eller mjukgörande medel kan hjälpa till att reducera förhårdnader och liktornar genom att mjukgöra den tjocka huden.
- TRÖTTA FÖTTER OCH SVULLNA FÖTTER: Krämer med ingredienser som mentol eller pepparmynta kan ge en svalkande och uppfriskande känsla, vilket kan vara fördelaktigt för trötta och svullna fötter.
- DIABETES: För personer som har diabetes så är det extra viktigt att ta hand om fötterna. Därför finns det fotkrämer som är anpassade för diabetiker som hjälper till med att bibehålla huden mjuk. Vilket minimerar risken för olika fotproblem som torra fötter, hälsprickor eller sår på fötterna.