Dina fötter & åldrande

När vi blir äldre påverkas även våra fötter – de blir faktiskt äldre också!
Med detta kan fötterna bli känsligare för kyla, mest på grund av nedsatt blodcirkulation och att vi inte rör oss lika mycket och ofta som när vi var yngre. Huden på fötterna blir tunnare, fettkuddarna på hälen som normalt fungerar som stötdämpning slits och ger inte längre lika bra skydd, lederna tappar sin spänst och smidighet och muskelspänningen försvagas.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Skovård/skoinlagg-smarta.jpg

ALLT DU BEHÖVER VETA

Dina fötter och åldrande
För att hålla fötterna i bra form så finns det några saker att tänka på.
Något som är väldigt viktigt för fötternas välbefinnande är träning. Att röra på sig 30 minuter varje dag gör lederna rörligare och riskerar inte att stelna, samt att en promenad dessutom hjälper till att hålla igång blodcirkulationen – då riskerar du inte att dina fötter blir kalla, domnar eller känns trötta och ömma. Du kan också träna och stärka dina fötter genom enkla övningar som du kan göra själv hemma.
Fotproblem i samband med åldrande fötter
Det är vanligt att man får problem med fötterna när man blir äldre. Ett av de vanligaste problemen är nedsatt blodcirkulation. I samband med nedsatt blodcirkulation kan det vara hjälpsamt att använda tjockare eller dubbla strumpor för att hålla kylan borta, och att ha strumpor på sig när man sover. Om du är mycket utomhus (till exempel under de kallare delarna av året) bör du även överväga att bära skor med fodret inuti så att fötterna inte domnar. Domningar kan vara obehagligt och kan även orsaka smärta och leda till köldskador, främst på tårna.
Produkter till kalla fötter och problem med blodcirkulationen