Graviditet, diabetes & reumatism

I dessa tre ovanstående tillstånd är dina fötter extra känsliga och behöver extra mycket omtanke och uppmärksamhet. Det är viktigt att verkligen titta på och kontrollera fötterna regelbundet för att se att det inte finns några tecken på diverse fotproblem. Ju tidigare man lägger märke till att något inte står rätt till, desto lättare är problemet att förebygga eller åtgärda innan det blir för allvarligt.

Under en graviditet är det vanligt att man får trötta, värkande ben och svullna anklar samt att den ökade kroppsvikten tillsammans med den lite mer ”vaggande” gångstilen på grund av magen riskerar att leda till diverse problem – exempelvis förhårdnader eller liktornar.

Även smärta i benen och höfterna är vanligt, vilket kan leda till åderbråck eller andra cirkulationsproblem som riskerar att finnas kvar även efter förlossningen. För att lindra problem, värkande fötter och ben under graviditeten kan man ta hjälp av stödstrumpor för att minska risken för cirkulationsproblem och åderbråck, och för att minska känslan av obehag i fötter och ben kan det vara en bra idé att använda skor, sulor eller inlägg som ger mer stötdämpning och som gör det skönare att gå. Det är också viktigt att ta hand om huden och ge den regelbunden vård för att minska risken för uppkomst av förhårdnader eller liktorn.

Reumatism

Reumatism kan leda till många fotproblem eftersom inflammation i leder och senor är väldigt vanligt, och det är främst framfoten och bakfoten som drabbas. Besvär med framfoten ger dessutom upphov till den typiska ”hälgången” som ofta förekommer hos personer med reumatism. Vanliga problem med framfoten kan vara framfotsobalans, Hallux valgus, hammartå, spretfot, snedvridning av tårna samt att fettkuddarna på fotsulan ibland kan flytta sig, bli tunna eller försvinna helt, vilket gör att det kan kännas som att man går direkt på benutskotten. Vanliga problem med bakfoten är plattfot, nedre och övre hälsporre samt inflammation i slemsäcken under hälen.
När det kommer till strumpor och skor är det vid reumatism viktigt att använda rena strumpor varje dag, gärna i ett naturligt material som bomull eller ull. Det är en fördel att bära strumpor utan tjock och hård resår eller sömmar som kan skava på huden. Välj gärna skor i läder eller något annat material som låter huden andas, och se till att det är rymlig plats över tårna. Tänk även på att använda skor som är extra mjuka, stötdämpande och tillverkade för känsligare fötter. Nedan så ser du våra bästsäljande produkter för dig som har reumatism eller känsliga fötter.

Diabetes

Diabetes kan i många fall leda till yttre nervskador på fötterna, och oftast är det något äldre personer som drabbas eftersom det vanligast inträffar efter långvarig diabetes. Dessa nervskador kan medföra känselbortfall, d.v.s. att man får en försämrad uppfattning av känsel och smärta, och det kan på grund av detta vara svårt att lägga märke till små sår, skador eller skavsår på fötterna.

Fotproblem vid diabetes kan också bero på försämrad blodcirkulation, eftersom man då löper en större risk att drabbas av fotsår. När man som diabetiker väl har drabbats av ett fotsår tar det ofta väldigt lång tid att läka och det finns risk för allvarliga konsekvenser. Därför är det viktigt att ta väl hand om sina fötter i förebyggande syfte. Några saker att tänka på är att undersöka fötterna noga varje dag och vara uppmärksam på torr hud, förhårdnader, rodnader, svullnader eller sprickor. Det är viktigt att se till så att det inte finns grus eller annan smuts inuti skorna, töm därför dem alltid innan påtagning.

Diabetesstrumpor är strumpor för diabetiker eller för dig med känsliga fötter. Diabetsstrumpor är mjuka och har ett hudvänligt material som är utan sömmar eller åtsittande kraft. Strumporna passar dig som har känsliga fötter eller är diabetiker, som är mer känsliga för skav, blåsor eller sårbildningar. Du kan se alla våra strumpor som är anpassade för diabtiker nedan.
När man är diabetiker bör man inte heller gå barfota eftersom det finns risk att trampa på något som kan orsaka sår. Ett par bekväma inneskor som skyddar fötterna är också att rekommendera. Vi har flera olika modeller för både dam och herr som passar lika bra som inne och uteskor. I vårt sortiment så hittar du "specialskor" som är specifikt tillverkade för dig med känsliga fötter exempelvis i samband med diabetes eller efter en operation. Specialskorna är tillverkade i hudvänligt material som gör att de är perfekta för känsliga fötter.

Sist men inte minst är det även här viktigt att tvätta, torka och återfukta fötterna för att hålla borta smuts och bakterier.
Är du osäker på vilka produkter som passar dig och dina behov?

Då är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på 0431-725 00, varje vardag mellan 10:00-15:00 eller via mail på info@minfot.se så hjälper vi dig med att hitta stödstrumporna som passar just dig och dina behov.

📞 0431-725 00 👣 ✉️ info@minfot.se