• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Skokräm och skovax

Här hittar du skokrämer som ger dina skor och stövlar nytt lyster, förbättrad vattenavvisning och gör samtidigt så att skorna håller längre.

Välkommen till vårt exklusiva sortiment av skokrämer som kommer få dina skor att se nya ut igen. Oavsett om du är en skoentusiast eller bara vill hålla dina favoritskor i toppskick, så har vi lösningen för dig. Våra skokrämer är speciellt utformade för att inte bara vårda och skydda dina skor, utan även för att förbättra deras utseende och livslängd.

Hur fungerar en skokräm?

En skokräm är en produkt som används för att vårda, skydda och förbättra utseendet på skor, särskilt de som är tillverkade av läder eller liknande material. Skokrämer innehåller olika ingredienser som syftar till att nära materialet, förbättra färgen och skapa en skyddande yta.

Näring och Fukt: Skokrämer innehåller ofta naturliga oljor, vaxer och andra ingredienser som tränger in i skinn eller andra material. Dessa ingredienser ger näring och återfuktning till materialet, vilket hjälper till att förhindra att det torkar ut, spricker eller blir skadat med tiden.

Färgförbättring: Skokrämer kommer i olika färger som matchar eller förbättrar skornas ursprungliga färg. De innehåller pigment som kan fylla i små repor, repor eller färgförluster på skornas yta. Detta ger skorna en jämnare och mer livfull färg.

Skydd mot väder och smuts: En viktig funktion hos skokrämer är att skapa en skyddande barriär på skornas yta. Denna barriär hjälper till att avvisa vatten, smuts och andra element som kan skada skornas yta. Det gör att skorna kan motstå påfrestningar från regn, smuts och andra yttre påverkningar.

Glans och polering: Skokrämer kan också användas för att ge skorna en glansig och polerad yta. Efter att skokrämen har absorberats i materialet kan skorna poleras med en ren trasa eller borste för att skapa en blank och elegant yta.

För att använda en skokräm korrekt bör du följa dessa steg:

  1. Rengör skorna: Borsta av smuts och damm från skornas yta med en mjuk borste.
  2. Applicera skokrämen: Använd en ren trasa eller borste för att applicera skokrämen jämnt över skornas yta. Arbeta i små områden åt gången.
  3. Låt krämen absorberas: Låt skokrämen sitta i några minuter så att den kan tränga in i materialet.
  4. Polera: Använd en ren trasa eller borste för att polera skorna och skapa en önskad glansig yta
 

När ska man använda skokräm?

Användningen av skokräm beror på flera faktorer, inklusive typen av skor, hur ofta du använder dem och vilken typ av vård de behöver. Här är några riktlinjer för när du bör använda skokräm:

Efter rengöring: Efter att du har rengjort dina skor från smuts och damm är det en bra tidpunkt att applicera skokräm. Rengör först skorna med en mjuk borste eller en fuktig trasa för att avlägsna yttre föroreningar.

När skorna börjar se tråkiga ut: Om dina skor har förlorat sin färgmättnad eller glans, kan du använda skokräm för att återställa deras utseende. Skokrämen hjälper till att fylla i små repor och färgförluster och ger skorna en fräschare och mer levande look.

För att förebygga uttorkning: Om dina skor är gjorda av läder eller andra material som kan torka ut, är det en god idé att använda skokräm regelbundet för att hålla materialet mjukt och smidigt. Detta är särskilt viktigt om du bor i områden med torr luft eller om skorna har utsatts för mycket sol.

För att skydda mot väder och smuts: Om du vet att du kommer att använda skorna i regnigt eller smutsigt väder, kan du använda skokräm för att skapa en skyddande barriär på skornas yta. Detta hjälper till att förhindra att vatten och smuts tränger in i materialet och skadar det.

Vid behov av färgförbättring: Om skorna har fått repor eller färgförluster, eller om du helt enkelt vill förbättra deras färg och utseende, kan du använda skokräm för att jämna ut färgen och ge skorna en enhetlig look

 

Vad är skokräm gjort av?

Skokrämer är sammansatta av olika ingredienser som är utformade för att vårda, skydda och förbättra skor av olika material, särskilt läder och liknande material. Ingredienserna varierar mellan olika varumärken och produkter, men här är några vanliga ingredienser som ofta finns i skokrämer:

Naturliga oljor och vaxer: Många skokrämer innehåller naturliga oljor som lanolin, kokosnötsolja, och bivax samt vaxer som karnaubavax och bivax. Dessa ingredienser ger näring och återfuktning åt skomaterialet och hjälper till att förhindra att det torkar ut och spricker.

Pigment: Skokrämer finns i olika färger för att matcha eller förbättra skornas ursprungliga färg. Pigment används för att ge skorna önskad färg och täcka små färgförluster eller repor på ytan.

Vattenavstötande ämnen: För att skydda skor mot fukt och smuts innehåller många skokrämer vattenavstötande ämnen som silikon och fluorpolymerer. Dessa ämnen hjälper till att skapa en skyddande barriär på skornas yta.

Fettsyror och emulgeringsmedel: För att skapa en smidig konsistens och fördela ingredienserna jämnt innehåller skokrämer ofta fettsyror och emulgeringsmedel.

Parfym och doftämnen: Vissa skokrämer kan innehålla doftämnen för att ge skorna en behaglig doft efter applicering.

Konserveringsmedel: För att förlänga skokrämens hållbarhet kan konserveringsmedel användas för att förhindra tillväxt av mögel och bakterier.

Vilken skokräm på vilka skor?
Vilken typ av skokräm som passar bäst beror på skotypen och materialet på skorna. Här är några riktlinjer för att välja rätt skokräm för olika typer av skor:

Läderskor: För läderskor är en skokräm för läder lämplig. Välj en skokräm som matchar färgen på skorna eller en neutral variant om du vill bevara skornas ursprungliga färg. För extra glans och skydd kan du också använda en vaxbaserad skokräm eller en skokräm med färgpigment.

Suedeskor: För mocka eller nubuckskor bör du använda en speciell mockaskokräm. Denna typ av skokräm innehåller ingredienser som är anpassade för att vårda och skydda mockamaterial utan att ändra dess struktur och utseende.

Skinn- eller syntetiska sportskor: För dessa typer av skor kan en vattenbaserad skokräm vara lämplig. Den hjälper till att vårda materialet och ger en skyddande barriär, samtidigt som den inte påverkar andningsförmågan hos vissa sportskor.

Ankelboots eller kängor: För kraftigare skor som ankelboots eller kängor, välj en skokräm som har mer vax eller olja för att ge extra skydd och glans. Detta hjälper till att hantera påfrestningar och väderförhållanden som dessa skor kan utsättas för.

Vattentäta och tekniska skor: För vattentäta eller tekniska skor, använd en vattenbaserad skokräm som inte påverkar deras tekniska egenskaper. Se till att skokrämen inte blockerar ventilation eller vattentäta membran.

Vardagsskor: För dina vanliga vardagsskor, välj en allround skokräm som passar skomaterialet och ger en balans mellan skydd, fuktighet och färgförbättring.

Viktigt att notera är att olika märken kan ha olika sammansättningar och resultat, så det är bra att prova skokrämen på en mindre synlig yta av skon innan du applicerar den på hela skon

Vilken färg ska jag välja?

Nedan så kan du läsa mer om vilken färg på skokrämen du ska välja, beroende på vilken färg du har på skorna.

  • Svarta skor: Använd svart skokräm för att bevara den djupa svarta färgen och ge en enhetlig look.
  • Bruna skor: Använde en neutral eller matchande brun skokräm som matchar skornas nyans för att ge djup och glans till färgen.
  • Beiga eller ljusa färger: Använd en neutral eller en ljus skokräm:  för att undvika att ändra färgen på skorna.
  • Vita eller ljusa färger: Använd en vit skokräm eller en rengöringsprodukt som är avsedda för vita skor.

__

Vilken skokräm är bäst?

Valet av bästa skokräm beror på flera faktorer, inklusive typen av skor du har, skornas material och dina specifika behov. Du kanske vill återfå glans i dina läderskor eller minimera märken i dina skinnskor? Dessa faktorer spelar in i vilken skokräm som är bäst för dig. På denna sidan så kan du använda ett filter som heter ”Passar till-material” där kan du välja det material som dina skor är i – och på så sätt hitta den bästa skokrämen till dina skor.  Men om du behöver hjälp med att välja rätt skokräm så kan du kontakta vår kundtjänst – vi hjälper dig gärna.