• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Skovård - Steg ett: Rengör

Här hittar du rengöringsprodukter för skovård, som hjälper dig att förlänga livslängden på skor och samtidigt ge gamla skor ett nytt liv.


När du bär dina skor utsätts de dagligen för damm, smuts eller regn och smutsiga skor är inte alltid så kul. När de börjar lukta är det definitivt dags att rengöra dem. Men för att hålla dem fina krävs en del skötsel. Det är ganska enkelt att få skorna att bli som nya igen, oavsett om det är tyg eller andra material.

Skovård är viktigt eftersom det gör att dina skor håller längre och ser både fräscha och fina ut. I vårt sortiment hittar du olika skovårdsprodukter som rengör, vårdar och skyddar dina skor. Du hittar bland annat rengöringsprodukter, impregnering, skokräm, skoborstar och praktiska skovårdskit för rengöring eller putsning samt sko-deodoranter för en fräsch insida.

Hitta en bra skovårdsrutin som passar dig och förläng livslängden på skorna. Vi vill tipsa om att fördela grunden i din skovårdsrutin med tre enkla steg - rengör, vårda och skydda.

Steg ett i din skovård är rengöring. Rengör dina skor med rengöring anpassat för rätt material - exempelvis läder, mocka, textil eller syntet. Använd skoborste för att effektivt få bort smuts och komplettera med en passande rengöringsprodukt och låt torka. 


Mer om vårda kan du läsa om här
Mer om skydda kan du läsa om här


Vad kan man rengöra skor med?
Det finns många alternativ att rengöra skorna på. Allt från husmorsknep, tvätta i maskin till kontinuerlig rengöring av skor med olika skovårdsprodukter såsom produkter för rengöring, impregneringssprayer, skokrämer, skoborste eller praktiska skovårdskit. Ibland räcker ljummet vatten och en trasa. Men för att rengöra på bästa sätt, följ alltid de instruktioner och de tvättråd som gäller för dina skor och material.


Hur får man bort smuts från skor?
Hur man får bort smuts från skor, går att göra på många sätt och beror på hur smutsiga skorna är. Efter lek, promenader, regn eller andra faktorer blir skorna ibland väldigt smutsiga. Därför finns olika metoder kring hur man får bort smutsen. Men börja alltid med att borsta av skorna, ta bort skosnörena och om möjligt ta ut inläggen.

Har du t.ex. en textilsko som inte är i behov av en större rengöring räcker det sedan med en blöt trasa och ljummet vatten. Är skorna mer än bara smutsiga så behövs det även kompletteras med en rengöringsprodukt, anpassad för textil. Är de riktigt smutsiga går det även att tvätta vissa textil skor i tvättmaskin. Men bör endast tvättas om det finns rekommendationer om att göra det. Ta alltid reda på vad som gäller för skorna innan de tvättas i tvättmaskin. På vissa skor kan de tekniska egenskaperna, skosnören, material eller yttersulor förstöras om de tvättas i tvättmaskin. 

Är det en läder- eller skinnsko så börja med en fuktig rengöringsduk och komplettera sedan med en skovårdsprodukt i form av lädervax, skokräm eller andra produkter som kan hjälpa till för att få skorna att se nya ut. Följ alltid instruktionerna för vald produkt och prova alltid på dold yta först.

Är det en mixad blandning av material så även här kan du börja med att rengöra skorna med mjuk borste, ljummet vatten och med ett milt och skonsamt rengöringsmedel. Även här gäller det att noggrant se vilka produkter som går att använda för aktuell sko och vilka produkter som går att kombineras. 

Önskar du få bort lukten inuti skorna. Ta ur innersulan och diska av dem med en tvättsvamp och tvättmedel. Låt dem sedan lufttorka. Är det inte något löstagbart inlägg, i skorna, kan du med hjälp av sko deodoranter eller luktpåsar minska lukten i skorna.Kom ihåg, med en regelbunden rengöring slipper du smutsiga och illaluktande skor och ökar livslängden på skorna. Vilket är mer skonsamt för både miljön och plånboken.