• Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Fri frakt från 599kr
  • Säker betalning via Klarna
  • Öppet köp i 14 dagar
Löparmage? Så här hjälper stödstrumpor dig
Allt du behöver veta om stödstrumpor

Löparmage? Så här hjälper stödstrumpor dig

Är du en av dem som brukar få besvär med magen under löparrundan?
Du är långt ifrån ensam, det är många som brukar få besvär med magen när man springer. Vilket till och med har skapat termen ”löparmage”.
Varför får man löparmage?
Löparmage är en term som används för att beskriva en uppsvälld mage som kan uppstå hos vissa löpare. Det är en vanlig åkomma som beror på flera faktorer.

En orsak till löparmage kan vara att löpning ökar blodflödet till mag-tarmkanalen, vilket kan leda till en ökad mängd blod och vätska i området. Detta kan orsaka en tillfällig uppsvullnad av magen.

En annan faktor kan vara att löpare ofta andas mer genom munnen när de tränar, vilket kan leda till att de sväljer mer luft. Detta kan också orsaka en uppsvullnad i magen. Förutom dessa faktorer kan vissa matvaror också orsaka löparmage. Att äta mat som är rik på fibrer, fetter eller socker innan en löprunda kan orsaka problem i magen. För att minska risken för löparmage kan man undvika att äta mat som kan orsaka problem, undvika att äta för nära inpå löpningen och försöka andas genom näsan istället för munnen under träningen. Att ha en stabil och stark core-muskulatur kan också hjälpa till att minska risken för löparmage.

Men den senaste forskningen från Journal of Str and Conditioning Research så kan även stödstrumpor hjälpa mot löparmage. De gjorde en forskningsstudie där de ville undersöka om man stimulerar blodcirkulationen under tiden man springer, går det att minska besvären med mag- och tarmsystemet?

I studien deltog 46 stycken maratonlöpare, där hälften fick använda stödstrumpor, (eller kompressionsstrumpor som det även kallas) medan den andra hälften fick springa utan.

Efteråt kunde forskarna se att löparna som hade använt strumpor med kompression hade lägre nivåer i blodet av ”intestinal fatty acid.binding-protein [I-FABP] som är en markör för tarmskador.

Så med andra ord så hjälper stödstrumporna inte dig bara med återhämtning och att öka blodcirkulationen i benen och fötterna – utan också att lindra magbesvär under löparrundan.

Liknande artiklar