Stödstrumpor

Varför stödstrumpor?
Stödstrumpor, som även kallas kompressionsstrumpor är klädesplagget som har blivit känt världen över för deras positiva egenskaper som bidrar till ett bättre välmående.
Du kan använda stödstrumpor av flera olika anledningar:

-För att underlätta blodcirkulationen i benen
-Ge fötter och ben nytt liv
-Lindra ömma och trötta fötter
-Lindra svullna ben
-Lindra och behandla besvär i samband med åderbråck
-Lindra och behandla besvär i samband med blodproppar
-Lindra och behandla besvär i samband med dålig blodcirkulation

Men vissa använder stödstrumpor för att helt enkelt få ett bättre välmående och förebygga problem som åderbråck, blodproppar och dålig blodcirkulation. Men vissa använder även stödstrumpor för att de helt enkelt gillar den behagliga, sköna och lätta massageliknande känslan som strumporna ger.
Stödstrumpor kan användas både i vardagen, på jobbet, under fritidsaktiviteten eller på träningspasset. Ja, stödstrumpor är ett plagg som har stor bredd och fyller många olika behov. I dagsläget finns stödstrumpor i flera olika material, som exempelvis bomull, nylon och bambu. Stödstrumporna finns även i flera olika modeller, för att passa för olika situationer och behov.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Fotvård/Minfot-Stodstrumpor-Bomull-Eco-Everyday-Blue-5-pack-Box-stol-crop.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Fotvård/DSC_0279.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Fotvård/minfot-bambu-norrsken-stodstrumpor.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Fotvård/minfot-stod-bambu-crop.jpg
Vilka stödstrumpor ska jag välja?

Eftersom stödstrumpor fyller olika behov och har olika funktioner och egenskaper så brås det på vad för stödstrumpor just du behöver – och hur dina behov ser ut. Vill du använda stödstrumpor dagligen så rekommenderar vi att använda stödstrumpor med normal kompression, 15-21 mmHg.
Men är du behov av stödstrumpor som är medicinska så rekommenderar vi medicinska stödstrumpor med kompressionsklass 1 (18 mmHg). Medicinska stödstrumpor har tillverkats på ett unikt sätt, vilket gör att de uppfyller specifika krav på kompressionen eller trycket som finns inom svensk sjukvård.
Så beroende på vad du har för besvär eller behov så finns det tusentals olika stödstrumpor i olika material, modeller och med olika funktioner. För att hitta den stödstrumpan som passar just dig har vi listat de vanligaste besvären och behoven och hur dina besvär kan både behandlas och lindras med hjälp utav stödstrumpor.
Hur ska jag veta vilken storlek som passar mig?

När man använder stödstrumpor så går man efter tre angivelser, det första är din skostorlek, sen är det ditt ankelmått och vadmått. För att ta reda på ditt mått kring din vad och ankel så kan du använda ett måttband.

Det är viktigt att du tar måtten direkt när du vaknar på morgonen, eftersom dina fötter och ben kan svullna under dagen. När du mäter ska du mäta runt ankeln där den är som smalast och runt vaden där den är som bredast.

Om du ska köpa stödstrumpbyxor eller stödstrumpor i form av stay-ups så mäter du även där låret är som bredast.

Olika varumärken använder sig av olika mått beroende på modell, därför är det viktigt att du alltid kollar storleksguiden på de stödstrumpor du vill köpa.
Jag tycker att stödstrumpor är svåra att få på mig, hur gör jag?
Det är vanligt att man upplever det som problematiskt att få på sig stödstrumpor. När du tar på dig stödstrumporna så kan du sticka in handen i stödstrumporna och vända den ut och in till stödstrumpornas häl. Vilket för att det är själva ”strumpfoten” på stödstrumporna som är vänd på rätt håll. Därefter så sätter du in foten i strumpan tills du har fått den över hälen. Nu hänger den bit på stödstrumporna som är ut och in fram över foten. Ta nu tag i skaftet på strumporna och dra försiktigt stödstrumporna upp längs benet tills den sitter strax under knävecket.

GUIDE | Hur du tar på dig stödstrumpor

Steg 1. Rulla ihop stödstrumpan tills du kommer till hälen
Steg 2. Ta tag i stödstrumpans häl och vänd ut och in på resterande delen av stödstrumpan
Steg 3. Sätt foten i den delen av stödstrumpan som inte är vänd ut och in
Steg 4. Se till att stödstrumpans häl sitter på plats
Steg 5. Ta tag i stödstrumpans mudd och dra upp stödstrumpan över foten
Steg 6. Justera häl och tå så att stödstrumpan sitter rätt på foten
Steg 7. Dra successivt upp stödstrumpan på benet så att stödstrumpans mudd placeras under knävecket.
Steg 8. Släta ut eventuella veck

Men om man ändå upplever det som svårt att ta på sig stödstrumpor så kan man använda påtagningshjälp.
En påtagningshjälp är en slags ställning som underlättar påtagningen av stödstrumporna. Påtagningshjälp kan underlätta för dig som exempelvis har besvär med att nå ner till golvet, eller om du är stel eller har ont. Du kan läsa mer om påtagningshjälpen nedan

Stödstrumpor – för olika behov och för att lindra olika besvär


Stödstrumpor – för att lindra åderbråck
Om du har åderbråck så innebär det att blodet cirkulerar långsammare, eftersom klaffarna i venerna har sämre funktion än vanligt. Om dessa klaffar inte håller tätt så kan det bidra till att mer blod samlas i benen. Om blodet samtidigt cirkulerar långsammare så kan det bildas proppar.

Åderbråck innebär att det har uppstått en svullnad i de ytliga venerna som en följd av att venklaffarna är skadade eller har sämre funktion. Vissa vener ligger ytligt under huden medan andra åderbråck ligger djupare i vävnaderna. De ytliga åderbråcken syns som blåa, knöliga upphöjningar i huden och därför kan många uppleva besvär med åderbråck som ett rent kosmetiskt problem. Det finns även ”sprid-vener” som är ansamling av mindre åderbråck i hudens övre lager. Dessa ”sprid-vener” är oftast röda och violetta.
Stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor är en vanlig ordination vid behandling av åderbråck. Men åderbråck kan även tas bort genom skleroserande injektioner eller med ven-kirurgi. Under de senaste åren har även nya metoder för att lindra och behandla åderbråck kommit, som exempelvis laserbehandling.
Statistiskt sätt så drabbas kvinnor oftare än män av åderbråck, men det finns även en ärftlig benägenhet för åderbråck.

Nedan kan du se våra bästsäljande stödstrumpor för att lindra och behandla besvär i samband med åderbråck.
Stödstrumpor – för att lindra ömma och trötta fötter
Att drabbas utav ömma, svullna eller trötta fötter är ett vanligt problem och det kan drabba alla. Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor är ett enkelt och smidigt sätt att både behandla och lindra ömma och trötta fötter.
Många som drabbas av den tröttande och ömmande känslan har oftast jobb där de sitter ner mycket, eller jobb där de går och står mycket och har mycket belastning på både ben och fötter. Anledningen till att fötterna svullna och blir ömma när man sitter ner är för att benmusklerna inte aktiveras när du sitter ner. Vilket gör att hjärtat inte får samma hjälp som när du rör på dig att cirkulera runt blodet i kroppen. Det gör att blodet stannar i benen, vilket i sin tur bidrar till att både benen och fötterna svullna.
Om du har ett jobb där då står mycket kan det även bidra till att blodet samlas i dina ben och fötter. Att stå upp under längre perioder ger en statisk belastning som hämmar blodcirkulationen. Vilket i sin tur skapar svullna ben, fötter men också att fötterna bli ömma.

Genom att använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor så ökas blodcirkulationen. Vilket innebär att blodet lättare kan transporteras genom kroppen och minskar risken för att blodet samlas i benen och fötterna.

Nedan så kan du se kompressionsstrumpor och stödstrumpor som lindrar dina besvär i samband med ömma och trötta fötter.
Stödstrumpor – för att lindra svullna ben
Att benen känns svullna och trötta är något som kan drabba alla. Men första tecknet på en venös sjukdom är att benen svullna. Andra tecken är att dina ben är trötta eller att du har en stickande smärta i benen. Därför är det inte så konstigt att många upplever svullnaden både som obehaglig och smärtsam. Gravida, överviktiga och äldre drabbas oftare av svullna ben.
Benen svullnar på grund av att vadmuskeln och venklaffarna inte klarar av att hjälpa venerna att pumpa upp blod till hjärtat. Då samlas blodet i benen och de svullnar.
Om du märker att dina ben är svullnar varje kväll, oavsett vad du har gjort under dagen eller om dina ben och vrister har svullna efter långt sittande som exempelvis under en lång resa så har dina vener skadade. Det är även vanligt att man har besvär med åderbråck och svullna fötter.
Stödstrumpor – för att lindra dålig blodcirkulation
Har man dålig blodcirkulation så kan det bero på flera olika anledningar. Det kan ha med kosten, ens ålder, motion, ärftlighet eller sjukdomar. Om man har drabbats utav dålig blodcirkulation kan man även uppleva att man har problem med domningar och stickningar i benen och fötterna. Det är även vanligt att man upplever att man har kalla fötter och tår.

Om man har besvär med dålig blodcirkulation är det viktigt att man behandlar sina besvär så snart som möjligt eftersom det i sin tur kan minska blodflödet och blodproppar kan bildas, vilket i sin tur kan leda till en stroke.


För att lindra dina besvär och öka blodcirkulationen i ben och fötter så kan du använda stödstrumpor. Stödstrumpor har nämligen blivit känt för att bidra till en bättre blodcirkulation. Det är för att strumporna är specifikt utvecklade för att öka blodcirkulationen i fötterna och benen. Stödstrumpornas tryck gör så att blodets återflöde till hjärtat stimuleras, vilket även gör att stödstrumporna förbygger blodproppar och åderbråck. För att öka din blodcirkulation så kan du även försöka röra dina ben och fötter dagligen. Exempelvis när du står så kan du göra upprepande tå-övningar där du sprider tårna, sträcker ut dem och kniper dem några gånger. Vilket gör att du bidrar till att öka blodcirkulationen. Det kan även hjälpa att du har dina ben i högläge.


Nedan kan se stödstrumpor som bidrar till en bättre blodcirkulation och ger komfort hela dagen

Stödstrumpor som resestrumpor

under flygresor och långa bilresor

Stödstrumpor har även blivit känt som ”resestrumpor” eftersom de används under längre flygresor, bilresor eller tågresor. Anledningen till att många vill använda stödstrumpor under längre resor är för att man motverkar att fötterna blir svullna och ”tunga”. Samtidigt som man minskar risken för att drabbas utav blodpropp, eftersom stödstrumporna ökar blodcirkulationen i benen och fötterna.
Om du ska sitta länge ner så är det även bra att du regelbundet försöker röra på dina ben och fötterna. Om du exempelvis sitter på ett flygplan kan det vara bra att stå och gå runt lite i flygplanet, så ökar du blodcirkulationen och på så sätt undviker att få ömma och trötta ben.

Anledningen till att den trötta och ömma känslan uppstår är för att musklerna som sitter i benen inte jobbar när man sitter ner, vilket gör att hjärtat i sin tur inte får den hjälp det behöver och brukar få för att pumpa runt blodet i kroppen. Det för att blodet kan stanna i benen som sen gör att både benen och fötterna svullna.

När man flyger så kan även det låga kabintrycket bidra till att blodet i kroppen får ett sämre flöde än normalt. I flygplan är det även vanligt att den låga luftfuktigheten bidrar till att man tappar vätska, vilket i sin tur bidrar till att blodet tjocknar och därmed ökar risken för att drabbas utav blodpropp.

Blodproppar kan vara farliga och innebära en stor risk eftersom de kan lossna, vilket även kan hända flera dagar efter resan och följa blodflödet genom hjärtat och lungorna. I lungorna kan blodproppen blockera större kärl som i sin tur kan orsaka blodpropp i lungorna.

Stödstrumpor vid graviditet

När man är gravid påverkar det hela kroppen och kroppen går igenom många olika förändringar. När man är gravid så kan benen och fötterna bli svullna, trötta och man kan även få besvär med åderbråck. Stödstrumporna för gravida är därför specifikt anpassade för att förbättra blodcirkulationen och kroppens förmåga att levra blod under hela graviditeten.

När man är gravid så går man upp en del i vikt, även om alla graviditeter är olika så är viktökningen en gemensam faktor för alla gravida. Viktökningen gör att venerna påverkas eftersom de utsätts för extra tryck på grund av viktökningen. Samtidigt som livmodern växer och ger en ökad press på venerna vid bäckenbenet, vilket i sin tur reducerar blodets möjlighet att transporteras tillbaks till hjärtat. När man är gravid så ökar även mängden blod i kroppen, det är för att fostret ska få tillräckligt med blod. Blodet blir även tjockare, vilket ökar belastningen på venerna.

När man är gravid kan man använda stödstrumpor i ett förebyggande syfte eller för att lindra de besvär som uppstår i samband med graviditeten. Stödstrumporna ger ett jämnt och behagligt tryck och underlättar samtidigt cirkulationen i benen. Vilket bidrar till att svullnaden i benen och fötterna minskar.

Stödstrumporna finns i flera olika material och modeller, beroende på vad just du behöver och föredrar. Nedan så kan du se våra stödstrumpor som har blivit populära hos gravida och nyfödda.

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor vid fysisk aktivitet

Även om många förknippar stödstrumpor och kompressionsstrumpor till olika besvär som blodproppar, åderbråck och svullna ben så är stödstrumpor ett klädesplagg som har stor effekt vid just fysisk aktivitet.

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor gör så att dina ben och fötter får ett ökat blodflöde, vilket för att musklerna ständigt stabiliseras när du tränar. Det bidrar till att dina ben och fötter känns piggare längre och inte tröttas ut lika snabbt. Genom att blodcirkulationen stimuleras gör det även återhämtningen blir snabbare.

Eftersom stödstrumporna bidrar till att benen och fötterna håller sig pigga och alerta längre så minskar det även risken för att få mjölksyra och muskelvibrationer.
I genomsnitt så pumpar en människas hjärta cirka fem liter blod, per minut genom hela kroppen, och denna volym ökar upp till fem gånger när man tränar. När blodet cirkulerar i kroppen och hjärtat pumpar runt blodet från fötterna och benen, som ligger längst från hjärtat kan det göra att benen känns trötta, ömma och svullna. Anledningen är att blodcirkulationen i benen helt enkelt är sämre än i andra delar av kroppen. Eftersom stödstrumporna ökar blodflödet så gör det att den stumma och trötta känslan försvinner samtidigt som svullnaden minskar.

Stödstrumpor har även visat sig att minska risken för att drabbas utav träningsvärk samtidigt som de ger fötterna och benen bättre komfort än vanliga strumpor. Sportstrumporna med kompression är nämligen specifikt framtagna för att användas vid fysisk aktivitet, vilket innebär att de är bättre formade efter fötternas uppbyggnad. Det gör att kompressionsstrumporna sitter bättre på foten och samtidigt ger mer komfort.

Stödstrumporna i form av sportstrumpor är också extra slitstarka och klarar mer friktion än vanliga strumpor. Strumporna transporterar även fukt, vilket ger fötterna och benen ett behagligare klimat att vara i. Genom att stödstrumporna transporterar bort fukten så minskar du även att få blåsor och skavsår, som lätt uppstår när man tränar.
Sportstrumporna finns i flera olika modeller och material, strumporna är designade för olika fysiska aktiver och sport, som löpning, yoga och styrketräning.

Nedan så ser du sportstrumpor med kompression som passar till flera olika fysiska aktiviteter

Behöver du mer information eller hjälp?

Hos oss hittar du stödstrumpor i kompressionsklass 1 och kompressionsklass 2 från flera olika varumärken, i olika material, färger och mönster. Det finns exempelvis stödstrumpor, kompressionsstrumpor, stödstrumpbyxor, stödstrumpor i stay-ups, ankelstödstrumpor och tålösa stödstrumpor.
Är du osäker på vilka stödstrumpor du ska välja? Då är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på 0431-725 00, varje vardag mellan 10:00-15:00 eller via mail på info@minfot.se så hjälper vi dig med att hitta stödstrumporna som passar just dig och dina behov.

📞 0431-725 00 👣 ✉️ info@minfot.se