• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Lårkaka

Här hittar du produkter som är designade för lårkaka

Vad är lårkaka?

Lårkaka innebär att det är en muskelskada i låret som ledet till blödning i, eller runt muskulaturen. Blödningen är vanligtvis på framsidan av låret, i en muskel som heter quadricepsmuskeln.

Lårkaka uppstår på grund av en skada mot låret, exempelvis genom en kraftig spark eller stöt som leder till bristningar av mindre blodkärl och muskelfiber. Vilket gör att det uppstår en blodansamling, även kallat ett hematom.

Lårkaka kännetecknas av att man vid skadan upplever smärta i låret. Dock kan det dörja några minuter innan smärtorna blir riktigt starka. Därefter så uppstår svullnad och låret blir även hårt. Många som har haft lårkaka upplever även att det blir svårare att röra på låret och benet. Vid lårkaka är det även vanligt att blodutgjutningar syns i underhuden för det skadande området. Lårkaka är en vanlig skada inom kampsporter och lagsporter, som handboll, ishockey och fotboll – eftersom det ofta förekommer kroppskontakt i from av intensiva smällar och slag.

Symtom på lårkaka

- Blåmärke framme på låret
- Låret är svullet och låret kan upplevas som hårt och spänt
- Låret gör ont  

Behandla lårkaka

För att behandla dina smärtor och andra besvär som uppstår vid lårkaka kan du i det akuta skedet lägga blödningen på tryckförband och hålla benet i högläge. Detta gör att du minskar svullnaden och blödningen. Du kan även använda olika former utav kylpåsar, som du lägger ovanpå det drabbande området. Kylan hjälper till med att lindra smärta. Dock så bör du aldrig lägga kyla direkt mot huden, då det kan skapa köldskador. Du kan även använda ett kylande liniment som lindrar den tillfälliga smärtan, minskar svullnade och samtidigt har en lugnande effekt på muskelbristningar.

För att lindra dina besvär med lårkaka är det viktigt att du försöker röra på benet och vara aktiv. Dock är det viktigt att du inte överanstränger ditt ben, då dina muskler håller på att läka.

För att lindra smärta och den stelhet som kan uppstå vid lårkaka kan du använda värmande liniment. När du använder värmande liniment på en muskelbristning, som exempelvis lårkaka så gör det att muskeln slappnar av samtidigt som stelhet försvinner eftersom linimentet ökar blodcirkulationen. Linimentet påskyndar helt enkelt kroppens egen läkningsförmåga och gör att muskeln snabbare återhämtar sig.

I vårt sortiment hittar du Liniment från flera olika varumärken och alla liniment har specifika egenskaper, beroende på vad för slags liniment du är ute efter. Du kan läsa mer om de olika linimenten och dess egenskaper på deras specifika produktsidor. 

4 produkter