• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Severs Skada – hälsmärta hos barn

Här hittar du produkter för Severs Skada som lindrar hälsmärta hos barn. 

Vad är Severs Skada?
Severs Skada är ett tillstånd som främst drabbar barn i 9–15 års ålder. Severs skada innebär en överbelastningsskada i hälbenets tillväxtzon. Barn som drabbas brukar oftast vara fysiskt aktiva och båda hälarna kan drabbas samtidigt.

Severs skada, som även känd som calcaneal apophysitis är en smärtsam bensjukdom som orsakas av inflammation i tillväxtplattan som sitter i hälen. Smärtan från Severs skada kännetecknas med en smärta i hälbenet under eller efter fysisk aktivitet.

Smärtan kan även sprida sig till sidorna utav hälen och själva botten, ner emot fotvalvet. Många barn som har Severs skada upplever även svullnad och rodnad på hälen, svårigheter att gå, obehag och stelhet. Vilket kan hindra den som lider utav besväret att utföra sin sport eller annan fysisk aktivitet.

Severs skada uppstår oftast på grund av att hälbenet växer snabbare än vad benmuskler och senorna gör. Vilket leder till att musklerna och senorna blir strama och överbelastade. Det bidrar även till att hälen blir mindre flexibel och ökar belastningen på hälens tillväxtplatta.  De flesta barn som drabbas utav skadan håller främst på med fysiska aktiviteter eller sporter som involverar hårdare stötdämpningar och explosivitet.  Dock har det även skadan drabbat stillasittande personer.

Severs skada läker ut av sig själv, men smärtan kan upplevas som både obehaglig och jobbig.  Hur snabbt skadan läker skiljer sig från person till person, vissa blir av med sina besvär efter några veckor, andra några månader medan vissa upplever problem i flera år.

Symtom Severs Skada

Severs skada skapar obehag och smärta i hälen och smärtan eskalerar under aktivitet och gång

- Smärta i bakre delen av hälen. Smärtan i hälen är oftast placeras på sidorna av hälen, baktill eller under häken
- Smärta som eskalerar under aktivitet, eller efter fysiska aktiviteter som innehåller löpning och hopp
- Vid vila så avtar smärtan och obehaget
- Smärtan i ena, eller i båda hälarna

Behandling för Severs Skada

Trots skadan är det viktigt att göra fot och benövningar. Där övningarna bör involvera att stretcha och stärka benens muskler och senor. För att få rätt övningar så kontakta vården eller en fysioterapeut (sjukgymnast) som kan undersöka hälsmärtan och skapa ett rehabiliteringsprogram.

För att få ner den obehagliga svullnaden som kan uppstå i samband med Serves Skada så kan man använda en ispåse mot det svullnade området. Ha dock i åtanke att inte placera ispåsen direkt mot huden. För att få kyla mot det drabbande området kan man även använda kylande liniment, som ger en snabb och kylande effekt på huden.

Man kan även linda hälen eller använda en kompressionsstrumpa som är utformad för att minska smärta och svullnad i hälen. För att lindra smärtan kan man även använda en hälkopp eller hälinlägg som har en stötdämpande effekt. Vilket gör att den ger stöd till hälen och samtidigt avlastar den skadade hälen.