• Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Fri frakt från 599kr
  • Säker betalning via Klarna
  • Öppet köp i 14 dagar

Hälsporre

Hälsporre (Plantar fasciit) kan orsaka kraftig smärta under hälen och beror på överbelastning av plantar fascia-senan i hålfoten. Hälsporre ger oftast smärta under hålfoten, på insidan av foten och precis framför hälbenet. Vid överbelastning kan smärta och inflammation uppstå i senans fäste under hälen. Som en reaktion på detta försöker kroppen långt om länge skapa skydd och avlastning för det ömma området, och går det så långt kan en liten kalkutväxt bildas under hälen. Utväxten ser ut som en sporre, därav namnet - hälsporre.

När man har hälsporre upplevs även obehaglig smärta när man belastar hälen barfota och de första stegen på morgonen och efter vila brukar göra mer ont. Därför kan det kännas bättre att använda mjukare skor. Det finns bra behandling och produkter som kan lindra dina besvär. Exempelvis kompressionsstrumpor som är avsedda för att lindra hälsporre, hälkoppsinlägg, skoinlägg och skor som har en gelkudde under hälen. Vill du veta hur en specifik produkt kan hjälpa dig med hälsporre så klickar du dig enkelt in på respektive produkt. Där står all information du behöver för du enkelt och smidigt ska kunna behandla hälsporre.  

Smärta, värk eller ömhet under hälen är ett vanligt besvär. Minst två procent av befolkningen lider dagligen av hälsporre, och det finns många anledningar till att man kan uppleva smärta i hälen. Men hälsporre är tillhör den vanligaste orsakerna till smärta i hälen, även om smärtan avtar när du har gott en stund kan smärtan påverka en negativt i vardagen. Därför är det viktigt att du själv behandlar och försöker lindra din smärta. Dock är det väldigt olika hur man upplever smärta när man har hälsporre. Vissa upplever mest smärta och värk efter att man har gått länge eller stått mycket. Medan andra inte klarar av att belasta hälen alls och har även ont när hälen vilar.

Hälsporre drabbar oftast vuxna och nästa aldrig barn. Hälsporre uppstår när hälen har utsatts för kraftig eller för mycket betalastning. Du kan även få problem med hälsporre om du har börjat belasta din fot på ett annat sätt än tidigare. Det är vanligt att många får hälsporre när de byter skor efter hösten, från de stabila varma hästskorna till tunnare sommarskor. Kombinationen av att man byter till skor som har tunnare sula i kombination med att man börjar gå mer kan skapa en överbelastning av plantar fascia-senan i hålfoten.

För att lindra dina besvär med hälsporre rekommenderas att du ändrar din aktivitet. Om du utför någon form av aktivitet som utlöser sin smärta i hälen bör du undvika den och byta till skor eller inlägg. Byt till skor och inlägg som har bra passform, ger dig ett stabilt stöd och stötdämpning. Se gärna till att du har skor eller inlägg som du kan använda i skor både inomhus och utomhus. Genom att använda skor eller inlägg som ökar stötdämpningen, eller avlastar den ömmande punkten kan smärtan lindras. Nedan har vi valt att lista några produkter och hur de kan hjälpa dig att linda och behandla dina besvär.

FS6 Kompressionsstrumpa för hälsporre ger lindring genom att den lyfter och sträcker kompressionsstrumpan försiktigt plantar fascia, vilket ger ett ökat blodflöde till den skadade vävnaden. Detta dämpar i sin tur hälsporren, genom att den mildrar inflammationen och smärtan i hälen och foten.

Tuli´s Heavy Duty är en stötdämpande hälkopp som är idealisk för dig som har hälsporre, Akillestendinit, Severs skada eller bara generell smärta och ömhet i hälen. Hälkoppen ger dig en ökad stabilitet och ger en mer korrekt ställning av hälen. Du kan även använda hälkoppen vid fysisk aktivitet och den ger omedelbar smärtlindring till hälen genom att lyfta upp hälbenet och dämpa smärtan i det berörda området.

Med ViscoSpot viskoelastiska hälkuddar kan du också avlasta din hälsporre. Hälkuddarna är anatomiskt placerade och förankringen av den blåa zonen bildar en flytande övergång mellan det fasta och mjuka materialet och minskar på sätt kanttryck.

Bauerfeind Professional Heel Sula Hälsporre kan du även använda för att behandla hälsporre, plantar fasciit och hälsmärtor. Inlägget motverkar orsaken till problemet, reducerar smärtan och återskapar rörlighet. 

Hälsporre är som vi tidigare har nämnt ett vanligt problem, lider du utav hälsporre är det viktigt att du tar din smärta på allvar så att din vardag inte påverkas. Med våra produkter så kan du på ett enkelt och smidigt sätt lindra hälsporre utan att använda läkemedel som smärtlindring.