• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna

Stöd & skydd för hammartå

Hammartå uppstår när det mittersta partiet av tån höjs upp och tåns främre del böjs nedåt. Det kan liknas vid en kloliknande deformation av tån. Hammartå kan uppstå på grund av att tån tvingas in i en onaturlig position, exempelvis vid användning av för trånga skor, men kan också orsakas av svaga muskler. Balansproblem och smärta kan även uppstå vid hammartå eftersom tån inte är korrekt positionerad.

Om du har hammartå så har du med andra ord en eller flera tår bredvid stortån som är krökta. Hammartå kan uppstå om du har haft för trånga skor. Det är också vanligt att få hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och på så sätt blir krökt. Hammartå gör oftast ont och det kan även uppstå förhårdnader som ömmar. Det är vanligt att hammartå uppstår på grund av att en tå är mycket längre än de andra och kommer därför lätt i kläm i skon och blir krökt. Hammartå kan även uppstå på grund av hallux valgus, då stortån hårt trycker mot fotens andra tår. Ytterligare en orsak kan vara att fotfotsvalvet är längre än vad det ska vara, då är det även lätt att få hammartå.

För att behandla, lindra och räta ut hammartå finns flera alternativ. Att använda en hammartåkudde eller en tåriktare innebär att en ögla träs på den drabbade tån som både rätar ut den kloliknande deformationen och även ger skydd och avlastning undertill tack vare en mjuk kudde. Du kan även prova att använda speciella inlägg och skor som inte klämmer. Då det är viktigt att använda skor som är breda framtill och ger gott om plats för tårna. Dock får skorna inte heller vara för stora så att foten glider i skon när man går.

När man har hammartå är det även vanligt att få problem med förhårdnader. En förhårdnad bildas på grund av tryck på huden, som i sin tur försvarar sig själv genom att göra den hård och tjock för att skyddas mot trycket. Om förhårdnaden fortsätter att utsättas för tryck och nötas ytterligare kan en liktorn uppstå - detta innebär att förhårdnaden bildat en tagg som pressas in i huden. Att ge fötterna ett mjukgörande fotbad och sedan försiktigt fila ned den hårda huden är också ett steg på vägen för att bli av med liktorn. Efter att du har filat fötterna så kan du även smörja dem med en mjukgörande salva.

När man pratar om hammartå brukar även klotå komma på tal, namnen skiljer sig åt beroende på vilken led det är som är böjd. När man har hammartå så är leden mellan det första och andra tåbenet böjt. Men vid klotå så är leden mellan andra och tredje tåbenet böjt.