• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Vad är hälkuddesyndrom?
Tips och råd för dina fotproblem

Vad är hälkuddesyndrom?

Hälkuddesyndrom är ett smärtsamt tillstånd som uppstår när en inflammerad eller förstorad hälkudde orsakar smärta och obehag i hälen.

Vad är hälkudde?
Hälkudden är en mjuk kudde som ligger under hälen och fungerar som en stötdämpare när man går och springer.

Vanliga symtom på hälkuddesyndrom
-Smärta i hälen: En skarp smärta i hälen som kan kännas som en brännande eller stickande känsla.
-Smärta vid belastning: Smärtan i hälen kan öka vid belastning, som att stå eller gå på hårt underlag eller vid långa perioder av aktivitet.
-Stelhet: Stelhet i foten eller hälen, särskilt på morgonen eller efter långvarig stillasittande. Inflammation: Inflammation eller svullnad i hälkudden eller i området runt hälen.
Minskat rörelseomfång: Minskat rörelseomfång i fotleden på grund av smärta eller stelhet.

Varför får man hälkuddesyndrom?
Hälkuddesyndrom uppstår vanligtvis gradvis över tid, och vanliga symtom inkluderar smärta i hälen som kan kännas som en brännande eller stickande känsla, speciellt när man står upp efter att ha suttit ner en längre tid, eller när man går eller springer på hårda ytor.

Hälkuddesyndrom kan orsakas av överansträngning eller överbelastning av hälen, till exempel på grund av att man går eller springer på hårda ytor, har dåligt passande skor, eller genom övervikt. Andra faktorer som kan bidra till hälkuddesyndrom inkluderar åldrande, diabetes, artrit, eller ökad belastning på hälen på grund av en ovanlig aktivitet.

Lindra besvär i samband med hälkuddesyndrom
Behandling av hälkuddesyndrom kan inkludera att minska belastningen på hälen genom att undvika aktiviteter som orsakar smärta, att använda skor med bra stötdämpning, eller att använda kuddar eller inläggssulor som hjälper till att minska trycket på hälen.

Liknande artiklar