• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Vad betyder Supination?
Tips och råd för dina fotproblem

Vad betyder Supination?

Supination är en term som beskriver rörelsen av en led eller en del av kroppen när den rör sig mot utsidan. I medicinsk sammanhang är det vanligtvis en rörelse som beskriver rotationen av foten eller underarmen när den vänds utåt. Supination är motsatsen till pronation, vilket är en rörelse där leden eller kroppsdelen rör sig mot insidan. Supinera är ett verb som beskriver handlingen av att göra en supinationsrörelse.

Supination kan orsaka vissa besvär i kroppen om det sker i en överdriven rörelse. Detta kan i sin tur leda till skador eller smärtor i fötter, ben, anklar, knän och rygg. Några av de vanligaste problemen som kan uppstå på grund av överdriven supination är:

- Fotledsinstabilitet:: Överdriven supination kan göra att fotleden blir instabil, vilket kan leda till ökad risk för vrickningar eller ledskador.
- Överpronation: Överdriven supination kan leda till att foten överpronerar, vilket innebär att foten vinklar inåt i förhållande till underbenet. Detta kan orsaka smärta och belastning på foten och benet.
-Plantar fasciit & hälsmärta Överdriven supination kan också leda till plantar fasciit (hälsporre)
-Stressfrakturer i benen: Överdriven supination kan orsaka extra belastning på benen, vilket kan leda till stressfrakturer i benen.
-Ryggsmärtor: Överdriven supination kan också orsaka ryggsmärtor eftersom det kan påverka ryggradens alignment och leda till spänningar i ryggmusklerna.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/VadbetyderSupination/overdriven-supination.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/VadbetyderSupination/supination.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/VadbetyderSupination/neutral.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/VadbetyderSupination/pronation.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/VadbetyderSupination/overpronation.jpg
Bli av med besvär i samband med supination
Det finns skor, sulor och inlägg som är specifikt skapade för att motverkar felställtningen vid supination. Vilket gör att fötterna får en neutral bas att gå och stå på, vilket i sin tur lidrar både smärta och obehag. Det finns flera olika produktier för supination.

PRODUKTER FÖR SUPINATION
- Skoinlägg och sulor: Skoinlägg som är speciellt utformade för att ge stöd och korrigera fotens position. De kan hjälpa till att minska överdriven supination och kan därför lindra smärta och minimera risken för skador.
- Stabila skor med god stötdämpning: Skor med god stötdämpning och stabilitet kan hjälpa till att absorbera stötar och minska belastningen på foten. Det är viktigt att välja skor med en bred och stabil hälkappa för att ge extra stöd till foten.
- Sandaler med avlastande stöd: Sandaler med en stötdämpande funktion och med en anatomisk fotbädd som ger fötterna det stöd de behöver. Vilket motverkar felställningen och minimerar belastningen på fötterna.

Liknande artiklar