• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Detta säger ditt fotavtryck om dig
Tips och råd för dina fotproblem

Detta säger ditt fotavtryck om dig

Visste du att ditt fotavtryck säger mycket om dig, dina fötter och din fothälsa?
Ditt avtryck kan även hjälpa dig att hitta de skor, sandaler och sulor som passar just dig

Det finns tre huvudtyper av fotvalv: lågt, medelhögt och högt. Var och en av dessa typer kan avslöja information om din fothälsa och eventuella problem som du kan stöta på.

LÅGT FOTVALV

Om du har ett lågt fotvalv kan det vara svårt att se en tydlig kurva på insidan av foten. Istället kan du se hela foten och den kan ha en tendens att rulla inåt (överpronation) när du går eller springer. Nedan så ser du en generell illustration på hur en fot ser ut från sidan och hur ett fotavtryck ser ut när man har lågt fotvalv.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Dettasägerdittfotavtryckomdig/fotavtryck-lagt-fotvalv.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Dettasägerdittfotavtryckomdig/fotavtryck-platt.jpg
Vanliga fotproblem vid lågt fotvalv

Plantar fasciit: Smärta och inflammation i plantarfascian, den vävnad som löper längs botten av foten och stödjer fotvalvet. Personer med lågt fotvalv eller plattfot löper större risk för att drabbas av plantar fasciit eftersom det finns mindre stöd för fotvalvet.
Överpronation: En överdriven rörelse av foten som rullar inåt (pronation) när man går eller springer. Personer med lågt fotvalv eller plattfot har en tendens att överpronera, vilket kan leda till problem som plantar fasciit och shin splints.
Smärta i hälen: Personer med lågt fotvalv eller plattfot kan uppleva smärta i hälen på grund av ökad belastning på hälen när foten rullar inåt.
Smärta i fotleden: Personer med lågt fotvalv eller plattfot kan uppleva smärta i fotleden på grund av ökad belastning på lederna när foten rullar inåt.
Knäproblem: Överpronation kan leda till ökad belastning på knäleden, vilket kan leda till problem som knäsmärta.
Smärta i höften: Personer med lågt fotvalv eller plattfot kan uppleva smärta i höften på grund av ökad belastning på höftleden när foten rullar inåt.
MEDELHÖGT FOTVALV

Om du har ett medelhögt fotvalv kan du se en tydlig kurva på insidan av foten, men foten är inte platt. När man har ett normalt eller medelhögt fotvalv kan man uppleva problem med fötterna. När man går och står kan fotvalvet tryckas ner av kroppens vikt, vilket kan leda till att fötterna inte får tillräckligt med stöd och avlastning, och därmed skapa besvär som fotsmärta, ömma eller trötta fötter.

Nedan så ser du en generell illustration på hur en fot ser ut från sidan och hur ett fotavtryck ser ut när man har medelhögt fotvalv.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Dettasägerdittfotavtryckomdig/fotavtryck.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Dettasägerdittfotavtryckomdig/fotavtryck-medel.jpg
HÖGT FOTVALV

Om du har ett högt fotvalv kan du se en tydlig kurva på insidan av foten och foten ser hög ut. Personer med höga fotvalv har en tendens att underpronera, vilket innebär att foten rullar utåt när de går eller springer.

Nedan så ser du en generell illustration på hur en fot ser ut från sidan och hur ett fotavtryck ser ut när man har högt fotvalv.
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Dettasägerdittfotavtryckomdig/hog-halfot.jpg
https://www.minfot.se/pub_docs/files/Dettasägerdittfotavtryckomdig/fotavtryck-hog.jpg
Vanliga fotproblem vid högt fotvalv
Plantar fasciit: Personer med högt fotvalv kan löpa större risk för att drabbas av plantar fasciit, eftersom det finns mer spänning på plantarfascian som löper längs botten av foten.
Fotsmärta: Personer med högt fotvalv kan uppleva smärta i foten på grund av överdriven belastning på framfoten och hälen.
Överpronation: Överpronation kan förekomma hos personer med högt fotvalv eftersom det finns mindre yta av foten som tar emot marken.
Instabilitet i foten: Personer med högt fotvalv kan uppleva instabilitet i foten på grund av en mindre kontakt med marken. Detta kan leda till en ökad risk för att vricka eller stuka foten.
Hälsenesmärta: Personer med högt fotvalv kan uppleva smärta i hälsenan på grund av en ökad spänning på hälsenan.
Ja, olika fotavtryck kan avslöja mer om dina fötter än vad du kanske tror.
Om du har svårt att veta vad för fotavtryck du har så kan du läsa våra andra guider nedan som hjälper dig att identifiera ditt fotvalv och exempelvis ta reda på om du är plattfot.

Liknande artiklar