• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Vad är Mortons tå?
Tips och råd för dina fotproblem

Vad är Mortons tå?

Mortons tå, även känt som Mortons neurom, är en vanlig fotåkomma som påverkar fotens nerver, vanligtvis mellan tårna, oftast mellan tredje och fjärde tån. Tillståndet är ett resultat av irritation eller komprimering av nerven som går mellan metatarsalbenen i foten. Detta kan leda till smärta, obehag och ibland domningar i det drabbade området.

Symtom på Mortons tå
De vanligaste symtomen på Mortons tå är:
-Smärta: En skarp, brännande eller stickande smärta mellan tårna, vanligtvis mellan tredje och fjärde tån. Smärtan kan också stråla ut mot de omgivande områdena.
-Domningar och stickningar: Det är vanligt att uppleva domningar, pirrningar eller stickningar i de drabbade tårna och foten.
-Svårigheter att gå: Smärtan kan förvärras när man går eller står, vilket kan påverka rörligheten.
-Ökad smärta vid tryck: Tryck på det drabbade området, till exempel när man bär trånga skor, kan förvärra smärtan.

Orsaker till Mortons tå
Orsakerna till att man får Mortons tå är inte helt klara, men det tros vara en kombination av olika faktorer:
- Fotens anatomi: Vissa människor kan ha en genetisk predisposition för att utveckla Mortons tå på grund av fotens naturliga form och struktur.
-Skor: Att bära obekväma eller trånga skor, särskilt de med höga klackar eller smala tår, kan öka trycket på fotens nerver och leda till irritation.
-Hög belastning: Aktiviteter som involverar upprepad stötbelastning på foten, som löpning eller hoppning, kan bidra till att utlösa tillståndet.
-Fotskador: Tidigare skador eller trauma på foten kan öka risken för Mortons tå.

Behandling av Mortons tå
Behandlingen av Mortons tå kan variera beroende på symtomens svårighetsgrad och individuella faktorer. Nedan så har vi listat de vanligaste åtgärderna för att lindra smärta och obehag.
- Skor: Bär bekväma skor med bred tåbox för att minska trycket på fotens nerver. Undvik höga klackar och spetsiga tår som kan förvärra tillståndet.
- Ortoser och sulor: Speciellt utformade inläggssulor eller ortopediska skoinlägg kan ge stöd och avlasta foten, vilket minskar smärtan. Den vanligaste typen av sula som man använder har en pelott. Pelotten bidrar till att avlasta det främre fotvalvet vilket ökar avstånder mellan benen i foten och minskat tryck på den drabbade nerven.
- Vila och is: Vila foten och applicera is för att minska svullnad och smärta.

Liknande artiklar