• Fri frakt från 599kr
  • Snabb leverans - 1-3 dagar
  • Säker betalning via Klarna
Vad beror förhårdnader på?
Tips och råd för dina fotproblem

Vad beror förhårdnader på?

Förhårdnader på huden orsakas oftast av upprepad friktion, tryck eller skav.

Det kan vara resultatet av att ha skor som är för trånga eller för höga klackar, gå barfota på hårda ytor, använda händerna för tungt arbete eller upprepad gnidning vid idrott. Förhårdnader kan också bildas som en följd av att huden torkar ut och förlorar sin elasticitet. Det är vanligt att förhårdnader bildas på fötterna och händerna men de kan också förekomma på andra delar av kroppen.

Hur blir man av med förhårdnader?
Det finns flera sätt att behandla förhårdnader på:
- Blötlägg fötterna i varmt vatten och använd en pimpsten eller fotfil för att försiktigt fila bort döda hudceller. Upprepa regelbundet för att undvika att förhårdnaderna blir för stora och smärtsamma.
- Applicera en mjukgörande kräm eller lotion på fötterna efter att ha filat bort förhårdnader. Detta kan hjälpa till att hålla huden mjuk och förebygga nya förhårdnader.
- Använd specialdesignade skoinlägg eller sulor som hjälper till att avlasta trycket på fötterna, särskilt om förhårdnaderna orsakas av felaktiga skor eller överanvändning av höga klackar.
- Om förhårdnaderna orsakar smärta eller obehag kan det vara nödvändigt att söka professionell vård. En fotterapeut kan ta bort förhårdnaderna med specialverktyg och rekommendera lämpliga behandlingsmetoder för att undvika återkommande förhårdnader.

Liknande artiklar